Som många andra i vårt avlånga land har du säkert flera nyårslöften. Bland löftena ligger säkert dessa två högt upp på listan:
- Börja träna
- Inleda året med en vit månad
Träna kan jag inte hjälpa dig så mycket med. Det finns flera projekt att gå med i om du skulle vilja det. Många PT's har "Beach 2017" som koncept och nu i januari kryllar det av folk på gymmet. Själv ska jag, utöver ridningen, börja med bikramyoga. Jag har fått för mig att det är något som kan falla mig i smaken.
Den vita månaden däremot, den kan jag hjälpa dig med. Det finns lite olika alternativ här. Jag har ju introducerat dig för min kärlek för te. Alkoholfritt tillhör definitivt mitt segment överhuvudtaget. Så låt oss för en gångs skull ta en annan väg.
Inled året med en annorlunda vit månad. En knastertorr vit månad. Låt mig introducera en av världens absolut coolaste druvsorter och kungen av de vita druvorna: Riesling.
Omogna druvor i Moseldalen, juli 2015. Foto: Thomas Egenäs.
| Odlas i land | Tyskland, Frankrike, Österrike, Australien, USA |
| Kända distrikt | Mosel, Rheingau, Pfalz, Alsace, Washington Sate |
| Karaktär | Riesling kan vara allt från krispigt och knastertorrt med bitande hög syra så att det vattnas i munnen till härligt sötsliskigt, lite som flytande guld. Smaker som citrus, gröna äpplen, mineral, päron och honung är vanligt förekommande. |
| Passar till | De torra vinerna passar väldigt bra ihop med fisk och skaldjur. Kan vara väldigt trevligt sällskapsvin. De halvtorra med fruktsötma är kanongott till asiatiskt mat. Den lägre alkoholhalten går utmärkt ihop med den heta maten. Och så de söta vinerna är givetvis en oslagbar kombination till många desserter, gärna fruktiga sådana. |
Bernkastel, Moseldalen. Foto: Thomas Egenäs, juli 2015.
Från knastertorr till honungssöt Riesling har många olika skepnader. I Alsace hittas knastertorra viner medan man i Tyskland och Österrike hittar de honungssöta varianterna.
Svala klimat är vad Riesling trivs allra bäst i där den får mogna långsamt och vinrankorna växer gärna i branta sluttningar. Har du någon gång varit i Moseldalen vet du precis vad jag menar med brant. Druvorna är lite mindre med ett tjockare skal.
Den höga syran gör vinerna väldigt lagringsdugliga. Vinerna klarar ofta lätt över 10 år i flaska. De söta vinerna klarar bra mycket längre tid än så. Hög syra och sötma i ett vin gör att de kan lagras väldigt länge och få utvecklas till något komplext. Med åldern får vinerna ofta karaktär av petroleum och honungstoner.
Branta sluttningar i Bernkastel. Foto: Thomas Egenäs.
I Tyskland finns något som kallas Prädikatswein. Det är en beteckning för att kvalitetsklassa vinerna. Dessa prädikat är följande (utdrag från Wikipedia):
- Kabinett, normalskörd, motsvarar en potentiell alkoholhalt på 8,5-11,5 procent. Potentiell alkoholhalt är den alkoholhalt som vinet får om det jäser ut helt till ett torrt vin.
- Spätlese, sen skörd, motsvarar en potentiell alkoholhalt på 10-13 procent.
- Auslese, utvalda klasar ur den totala skörden, motsvarar en potentiell alkoholhalt på 11-14,5 procent.
- Beerenauslese, utvalda övermogna druvor, motsvarar en potentiell alkoholhalt på 15,5-18 procent.
- Trockenbeerenauslese, utvalda övermogna druvor som skrumpnat efter att ha angripits av ädelröta, botrytis, motsvarar en potentiell alkoholhalt på minst 21,5 procent. Restsockerhalten är mycket hög då den faktiska alkoholhalten i vinerna ofta ligger i trakterna kring 7-8 procent.
- Eiswein, druvor som plockats och pressats i fruset tillstånd. Har samma minimigränser som Beerenauslese, men druvorna har ej angripits av botrytis.
Vill du besöka ett vindistrikt är Mosel en plats jag varmt kan rekommendera med otroligt vackra vyer. Bila längs med floden och stanna i de olika byarna och testa vin hos producenterna.
Men våga också testa Riesling från andra områden än Europa. USA och Australien gör viner av hög kvalitet. I Washington State hittas liknande klimat som i Tyskland, Alsace och Österrike.
Sätt ihop en Riesling-provning hemma. Här är olika varianter av Riesling att testa:
- Künstler Riesling Trocken 2015, Rheingau, Tyskland En frisk, torr och fruktig Riesling från en klassisk producent.
- Kloster Eberbach Riesling Spätlese 2014, Rheingau, Tyskland Friskt vin med fruktsötma och lägre alkoholhalt. Perfekt till det asiatiska köket.
- Reinhold Haart Goldtröpfchen 2015, Mosel, Tyskland Finns i tillfälliga sortimentet just nu. Skynda att fynda detta otroliga vin!
- Dr Loosen Riesling Beerenauslese 2013, Mosel, Tyskland Sött vin med markerad syra. Gott både till ostar och desserter.
- Schloss Gobelsburg Ried Gaisberg Erste Lage Kamptal Riesling 2015, Österrike En producent som står mig varmt om hjärtat. Mineral, krusbär och citrus. Mums.
- Hugel Gentil 2015, Alsace, Frankrike Klassisk producent från Alsace, enda regionen i Frankrike som får odla Riesling.
- Howard Park Porongurup Riesling 2015, Western Australia, Australien Tillfälligt sortiment. Skynda fynda en kanonbra Riesling från Down Under. Torrt och fruktigt.
- Kung Fu Girl Riesling 2014, Washington State, USA Halvtorrt fruktigt vin från Washington State. Gott till skaldjur.
Och dessa maträtter blir extra goda med ett glas Riesling till: Heta asiatiska musslor i grön curry - Jennie Walldén Laxsahimi med sesamaioli och limesyrad gurka - Jennie Walldén Vit sparris med hollandaisesås - Tommy Myllymäki
En positiv anledning att dricka mycket Riesling är att vinerna ofta håller en lite lägre alkoholhalt. Så, mer Riesling åt folket säger jag.
Lycka till med din torra vita månad!

Det här är min ascoola vän Ulrika.
Jag spanar ut över Chardonnay-rankor i Chablis.
Denna vecka kommer man kunna hitta skyltar på många platser i Frankrike med texten Il est arrivé! De menar såklart Beaujolais Nouveau.
November innebär för oss vinnördar Beaujolais Nouveau. Enligt fransk lag släpps vinet den tredje torsdagen i november klockan 12.01, bara några veckor efter att druvorna har skördats. Över 40 miljoner flaskor skickas ut i världen för denna stora högtid som firas med fyrverkerier och festivaler runtom i Frankrike.
Den största producenten i området är
Foto: Filip Poon
Producenten Keller håller till i Rheinhessen i Tyskland och gör några av Tyskland absolut bästa Rieslingviner. Grundat på tidigt 1700-tal drivs firman idag av Klaus-Peter Keller, alltså hålls det fortfarande inom familjen. De äger 17 hektar vinmark och på 70 % av ytan odlas Riesling men man odlar även ett gäng andra druvsorter, bland annat Silvaner och Pinot Gris.
Jag läste nyss en artikel i en av de stora kvällstidningarna där de 20 bästa rödvinerna under hundralappen presenteras. I artikeln får även några av Sveriges vinskribenter (inklusive undertecknad) tipsa om sitt "husets röda" som ofta finns hemma.
Roligt och inte alls oväntat är det få av oss som ofta har ett och samma vin hemma flertalet gånger. Jag själv hade svårt att komma på ett vin som alltid finns hemma. Mest givande är att testa nytt och få nya bekantskaper inom vinvärlden. Det är ju en av de saker som är så spännande med ämnet. Att man aldrig blir fullärd och att det alltid finns nya flaskor som behöver testas. Jag tipsade ändå om två som på något sätt har varit återkommande innanför mina dörrar och även passar årstidens middagar.
En del viner får det att kittla till lite extra i gomseglet. För mig är ett av dessa


Jag älskar för övrigt den här bilden: Min fina Tina och i bakgrunden svävar hennes man JC uppe i luften.

Schweizarna kan ju göra vin också, inte bara åka skidor eller ta hand om sina kor uppe i bergen.
Det fantastiska med att kunna köpa bubbel i mataffären? Det är så enkelt att ta med en likadan flaska när man hälsar på en vän uppe i Verbier då. Jag blir nästan lite kaxig när jag får möjlighet att visa lokalborna vad som produceras i deras lilla land. Och ja, flaskans innehåll smakade lika bra i somras som för ett år sedan.
Som jag älskar att jobba med mannen ovan. Den kreativa stormvinden Filip Fastén. (Och hela gänget på Agrikultur/Furillen såklart...) Säsongen på Furillen har nått sitt slut. Ikväll är sista kvällen vi har öppet för allmänheten. Nu är det bara några privata bokningar kvar och sedan är det dags att flytta hem igen. Jag måste erkänna att jag längtar hem. Ganska rejält. Jag är inte en 21-årig säsongare längre även om jag vill tro det ibland. Jag uppskattar min lyxiga Jensensäng på 180 hemma i lägenheten.
Sommaren har varit otroligt lärorik. Jag har jobbat mer än jag borde. Men det visste jag redan innan jag åkte ner. Skillnaden på Furillen är att restaurangen är öppen sju dagar i veckan, inte fem som hemma. Och att det är ett hotell. Vilket innebär full fokus så fort man är på plats.
Jag har alltid älskat att åka bil. Ända sedan barnsben när jag låg i baksätet på väg upp till landet i Harrsele eller till fjällen för skidsemester. Jag var lite lätt åksjuk, men kunde sova ihopknöglad bak i bilen som en liten boll. När vinintresset tilltog drastiskt för ett par år sedan insåg jag att det finns så mycket att se och uppleva från bilen. Innan ville jag ta mig snabbt från A till B med flyget. Nu kan jag verkligen uppskatta friheten med att ha bilen med på semestern. Man kan stanna var man vill, behöver inte stressa någonstans och kan ta det lite som det kommer. Var ska vi sova ikväll? Vi ser var det finns rum eller vem vi kan hälsa på.
Vi har gjort två långresor ner i Europa. Första resan 2013 körde vi ner till Champagne och upptäckte distriktet med ett flertal producentbesök. Man kan säga att denna åktur gav mersmak. Förra året skulle vi åkt på bröllopsresa till Bali men den stoppades tyvärr på grund av vulkanutbrott på ön. Kvällen innan vårt planerade flyg skulle lyfta bestämde vi oss för att istället packa bilen. Sagt och gjort. Vi slängde in allt vi ville ha med oss i bilen och så rullade vi iväg. Utan färdplan.
Bilen hann rulla 760 mil innan den åter var tillbaka i Stockholm. Tyskland, Frankrike, Spanien, Monaco, Italien och Schweiz besöktes. Danmark brände vi bara snabbt igenom. Platser som Moseldalen, Champagne, Bourgogne, Bordeaux, Biarritz, San Sebastian, Monte Carlo, Menton, Piemonte och Genevé hann vi traska igenom. Jag tittar tillbaka på en massa bilder och inser hur många producentbesök vi faktiskt hann med. Så mycket som finns kvar att berätta. Att resa utan färdplan kan vara alldeles fantastiskt. Att upptäcka nya platser är bland det bästa jag vet. Och att resa med vinet som utgångspunkt är oerhört lärorikt. Du får historia och geografi inkluderat. Med bilen besöker du också platser som du aldrig skulle ha åkt till annars. Biarittz var en sådan plats för oss. Ett riktigt guldkorn som passade oss som hand i handske med surf, vin i närheten och trevlig gastronomi. Men vi hade aldrig bokat en flygresa dit annars.
Med eller utan bil så är det häftigt att utforska världen med fokus på vindistrikt. Utanför Europa har jag bara besökt Kalifornien och då just Santa Barbara. Det finns så många platser jag vill se och lära mig om. Sydafrika, Nya Zeeland, Australien, Kina... Eller varför inte Iran där de också odlar vin?








Mitt andra besök i Jura bjöd på två nya producentbesök. I byn Arlay hälsade jag på hos Jean-Francois Bourdy som är 15:e generationen av vinmakare. Hans familj har producerat vin i Jura ända sedan 1475 så vem passar bättre som ambassadör av Juras viner än just herr Bourdy? Och är det något han är så är det just en utmärkt ambassadör. Jean-Francois vill lära hela världen att dricka världens bästa vin: Vin Jaune.
Vin Jaune är en speciell vinstil som jag fullkomligt älskar. Vinet görs bara på druvan Savagnin. Druvorna skördas ganska sent, vinifieras och får sedan lagras i gamla ekfat. I ekfaten måste vinet spendera minst 6 år och 3 månader innan det får buteljeras i flaskor som är 62 cl. Flaskorna kallas Clavelins. Under tiden utvecklas en jästhinna på vinets yta som skyddar mot viss oxidation, precis som vid produktionen av fino-sherry. Vin Jaune är en komplex vinstil som bara måste upplevas. Karaktären som kännetecknar Vin Jaune är ett torrt vin med en nötighet och jästiga toner. Med en flaska Vin Jaune och en bit Comté är kvällen fulländad.
Jean-Francois tog över domänen tillsammans med sin bror Jean-Philippe år 1990. De gör viner som man alltid har gjort i Jura, genom att blanda druvor från olika vingårdslägen och druvsorter. Att följa trender, som att göra viner enligt samma metod som i Bourgogne (enskilda vingårdslägen etc), är inget för familjen Bourdy. De brukar 10 hektar mark som sedan 2006 är biodynamisk odlad. Men de har i princip alltid arbetat ekologiskt. Och allt sköts självklart för hand. Resultatet? Viner som kan drickas om 300 år, om du frågar Jean-Francois.
Något som imponerar ordentligt är den stora samlingen av äldre årgångar. Här har man sparat varenda årgång som har gjorts. Innanför gallret på bilden finns ett vinmuseum med flaskor från 1700-talet. På plats kan man köpa med sig av årgångar ända sedan 1912. Vill du överraska någon med en 40- eller 50-årspresent är det definitivt hit du ska åka.
Här produceras ett gäng viner. Côtes du Jura Rouge är en blandning av druvorna Poulsard, Trousseau och Pinot Noir. Lagras i 3-4 år i gamla fat. Jag hade äran att testa en flaska från 1959 som fortfarande lever livet.
Utöver dessa viner så görs även Côtes du Jura Savagnin, Vin Jaune, Vin Jaune Châteu-Châlon, Macvin, Crémant du Jura och Galant des Abbesses. Det sistnämnda, ett vin som görs enligt ett recept från 1500-talet. Galant är ett väldigt komplext vin som kan drickas som aperitif men skulle även passa lika bra till dessert. Sååååå gott! Vinerna från Jean Bourdy finns representerade både på Agrikultur och Furillen. Vill du testa riktigt traditionella viner från Jura så är mitt tips att kontakta 












Eller, jag styrde och Tompa satt bredvid och roade sig...
Jag slutar aldrig häpnas av den magiska vyn när man färdas genom Alperna.
Om det finns vin i lilla landet Toblerone? Som det finns vinrankor!
Välkommen till Varen...
...och Varoniers vineri.
Andy bjöd mig på en liten överraskning när vi kom fram. Han skulle testa sig igenom fatprover och se vilka viner som började bli redo för buteljering. Han önskade mina åsikter om vinerna vilket var en stor ära.
Det var första gången jag bekantade mig med druvan Gwäss som odlas kommersiellt i Valais på den lilla ytan av ungefär 1,5 hektar. Druvan gjorde att jag nu kände mig tvungen att plocka fram mitt druvlexikon Wine Grapes av Jancis Robinson. I boken hittar man Gwäss som Gouais Blanc och på andra platser har den namn som Président och Foirard bland annat. Kärt barn har många namn, åtminstone när det kommer till vindruvor. En av de svårare sakerna med att vara sommelier. Att samma druvsort kan ha så många olika namn... Gouais är iallafall en väldigt gammal druvsort och som grön druvsort kunde man hitta den redan 1540 i Valais. Men troligtvis fanns den mycket tidigare i Frankrike. När man har tittat på druvans DNA har det visat sig att den är förälder till åtminstone 81 olika druvsorter, vilket har gett den namnet Casanova of the grapes enligt mitt druvlexikon.
Druvorna som växer i Valais kan lätt få en lite högre sockerhalt. Detta fick vi känna på när vi testade oss igenom fatproverna. Andys Chardonnay hade rejält med socker vilket hade fått honom att testa en blandning av 80% Chardonnay och 20% Gwäss. Vinet blev genast välbalanserat och bar upp sig på ett helt annat sätt med högre syra och mindre sötma. Gott på riktigt! 
Pinot, Cabernet Sauvignon, Gwäss, Chardonnay och Chard + Gwäss var fatproverna vi fick testa oss igenom. Vi kom gemensamt fram till att Pinot var redo för buteljering, att Chard+Gwäss var en hit men den rena Chardonnayn var för söt och att Cab S behövde lite mer tid för att växa till sig och falla på plats.
Ett nytt projekt är Andys varumärke Varenheit som fick en stor PR-kampanj under våren. Nu konsumeras rosén flitigt i alla barer nere i dalen och runtom i tysktalande delen av Schweiz. Krispigt, fruktigt med smaker av röd grape, skogshallon och lingon. Hög klunkabilitet och perfekt sommarvin. Andy sa att man får dricka det med is och göra vinet till en paraplydrink om man vill. En vinmakare med sinne för humor.
Humorn är genomgående hos Andy. (Jag älskar Andy, han är fantastisk.) Ett vin som produceras är finvinet Avarone. Gjort på druvan Diolinoir, en schweizisk korsning av druvorna Robin Noir och Pinot Noir som gjordes 1970 av André Jaquinet i Lausanne. Även den informationen kan hittas i mitt druvlexikon. Vinet tillverkas på samma sätt som Amarone med skillnaden att här används bara en druvsort. I Italien används ett flertal olika druvor: Corvina, Rondinella och Molinara. Med andra ord, druvorna torkas före pressning och jäsning vilket ger en helt annan koncentration till vinet. Jag måste erkänna, Avarone är bra mycket bättre än de flesta Amarone jag har testat. Tompa som gärna ställer frågor undrade om någon blivit upprörd för att Andy har döpt vinet till Amarone?
-Ingen har vågat säga något. Men så har jag inte heller gjort någon stor grej över att de uppkallat Amarone efter mitt vin...
Och så sprit från druvresterna såklart. Wow vilken arom! Men den fick vi inte smaka på då alkoholhalten för tillfället låg på 70%...
Inne i Genevé har varuhuset Globus en trevlig vinavdelning längst ner i huset. Om än med något höga priser. Men så är vi i Schweiz, så vad kan man vänta sig?
På hyllorna finns lite La Landonne från Guigal...
...och halvflaskor Haut-Brion.
En mycket trevlig butik med ett stort utbud av sprit.
Lite Veuve Clicquot kanske? Ja, tänk om det var tillåtet med markandsföring som denna på Systembolaget. 
Serverat till en bifftartar som den nedan blev vinet en fullträff.
Inköpen var bland annat bubbel från Jura som jag verkligen kan rekommendera. Ett bra alternativ till Champagne när plånboken inte tillåter originalet.

Jag älskar att organisera i vinkällare och kylar. Varje flaska har sin plats och för att slippa leta länge är det bra att märka ut vad som finns var. Som dessa blandade lådor.
Mer om producentbesöken kommer snart. Tills dess: skål & hej!
Hur jag gör mitt vitlökssmör?
Mortla många klyftor vitlök. Tillsätt rumstemprerat smör, lite olivolja och smaka av med havssalt. Voila!
En enkel men fantastisk förrätt eller som tillbehör är att köra en hel aubergine i ugnen. Stick några hål i den så att den inte spricker. Dela på hälften och dränk i vitlökssmör. Mums!
Semesterdryck 2.0:
Pinot Noir från Yvan Parmelin i Bursins, Schweiz. Årgång 2014. Ett enkelt, lättdrucket bordsvin som funkar alla dagar i veckan. Blir extra gott med en trevlig utsikt.