Il est arrivé!

BeaujolaisHumor.pngDenna vecka kommer man kunna hitta skyltar på många platser i Frankrike med texten Il est arrivé! De menar såklart Beaujolais Nouveau November innebär för oss vinnördar Beaujolais Nouveau. Enligt fransk lag släpps vinet den tredje torsdagen i november klockan 12.01, bara några veckor efter att druvorna har skördats. Över 40 miljoner flaskor skickas ut i världen för denna stora högtid som firas med fyrverkerier och festivaler runtom i Frankrike.

Vinet Beaujolais Nouveau kommer, som namnet avslöjar, från området Beaujolais i södra Bourgogne där den blå druvan Gamay härskar. Gamay ger ett elegant vin med en frisk syra och nästan obefintliga tanniner. Framställningen av vinet görs med en metod som heter maceration carbonique. Lätt förklarat får de hela druvorna jäsa under ett kolsyretäcke tills att de spricker, vilket  resulterar i detta lättdruckna vin med hög klunkabilitet. Det körsbärsröda vinet dricks allra bäst lite kylt. Perfekt temperatur är det när flaskan kommer direkt ur vinkylen, runt 12 grader. I det franska området handplockas druvorna och vinet uppkom för ungefär hundra år sedan som ett billigt vin producerat till lokalborna för att fira att årets skörd var över. GamayGrape.jpg Den största producenten i området är Georges Duboeuf som har satt Beaujolais på kartan och är en storsäljare även i Sverige. På torsdag börjar Beaujolais Nouveau säljas på Systembolaget. Den fantastiska producenten Jean Foillard som håller till i byn Morgon kommer att finnas i sortimentet och så även ett vin från Bourgogne-producenten Labouré-RoiEtt flertal av krogarna i Sverige lär uppmärksamma dagen med Bojo-juice på glas till bra pris.

Beaujolais må vara känt för sina primeur-viner som släpps på torsdag. Men låt dig inte luras och tro att de bara producerar dessa lätta, nästan saftliknande viner. I området görs även långlivade viner som ibland fått ligga en tid på ekfat. Leta efter viner med bynamnen Brouilly, Fleurie, Morgon och Moulin á Vent på etiketten.

Seså, missa inte att inhandla lite Bojo Nouveau nu på torsdag.