Dryckesnörderi

Jag är extremt dålig på att följa bloggar. Jag kan kika in någon gång ibland för att hålla mig a jour. Däremot brukar jag titt som tätt titta förbi hos mina bloggkollegor Siri och Malin. Siri är ju en av de coolaste kvinnor jag träffat och Malin bjuder på några av de vackraste bilder jag skådat när det kommer till bakverk. Som dryckesnörd har jag en annan lite udda sak jag ibland kan sysselsätta mig med vid brist på annat. Jag brukar gå in på Köket.se och scrolla runt för middagsinspiration.  Därefter bläddra runt bland olika recept och utmana mig själv genom att sätta dryck till recepten. Det hela började när jag tävlade i sommeliertävlingarna. Ett av tävlingsmomenten går ofta ut på att rekommendera dryck till satta menyer. Så det började som ett sätt att träna inför tävling. Nu är det nog mest ett tidsfördriv som samtidigt håller igång tomrummet innanför pannbenet.

Låt mig ge dig några exempel:

Siris krämiga rigatoni med kronärtskocka skulle nog bli en fullträff tillsammans med Barbera d'Alba från Vajra. Vinet är välbalanserat med både syra och tanniner som kommer funka perfekt ihop med den krämiga pastan. Man kan gå upp ett snäpp i tanninstruktur och hoppa på en Langhe Nebbiolo, som La Spinettas från 2013, också om man uppskattar strävheten i vin. Fett mjukar upp tanninerna i vinet.

En större utmaning är Chicken Satay som jag fullkomligt älskar. Monika Ahlberg bjuder på ett bra recept. Chicken Satay är ju inte en alltför kryddstark rätt men det finns ändå en hint av chili. Rött vin brukar då vara bra att undvika. Vitt vin med viss restsötma är ofta godast till. Kloster Eberbach Riesling Kabinett är ett exempel som är kalasgott till den här rätten. Viss rosé kan också funka bra till den här rätten. Som Txomin Etxaniz, en av mina favoriter när det kommer till rosé.

Men alltså... Hur gott är inte rulltårta?!! Jag hittade den här varianten från systrarna Eisenman. Frusen marängrulltårta med blåbär. Ja tack! I glaset? En lätt mousserande Moscato d'Asti kan inte bli annat än magi för gomseglet. Jag tycker att producenten Prunotto gör en av de bättre. De bubblande vinet med smak av citrus, fläder och päron är omöjligt att inte uppskatta.

Annars var ju kombinationen nedan en fullträff. Kommer du ihåg?

IMG_2175