Domaine du Closel

IMG_0030.jpgEn del viner får det att kittla till lite extra i gomseglet. För mig är ett av dessa Domaine du Closels "Clos du Papillon". Bakom detta hantverksmässiga vin från Savennières i Loire, Frankrike, står en rad kvinnor. Château de Vaults byggdes på 1600-talet. Här har en rad av kvinnliga vinmakare härjat med Marque de Las Cases du Closel som först ut. Hennes systerdotter Michèle Bazin de Jessey utvecklade vingården och skapade företaget Les vins Domaine Closel som hon  överlämnade till sina två barn. Idag förvaltas fastigheten av hennes dotter Evelyne de Pontbriand.

Evelyne har tagit hand om egendomen sedan 2001. Hon vill att vinet ska berätta för dig om sitt ursprung så när Evelyne talar om vin tycker hon om att citera Jacques Puisais:

"Wine should have the face of its birthplace and the guts of the man who made it...
At the bottom of the glass, I want to find the landscape of where I am."

Denna kärlek till vinets terroir gör att man arbetar biodynamiskt i vingården och är certifierade av Demeter. Den absolut största prioriteringen är att behålla den biologiska balansen och att respektera den naturliga ekologiska cykeln i ekosystemet.

Savennières AOC tillhör Loires Grand Cru-byar där fantastiska viner görs på Chenin Blanc. Appellationen är endast 130 hektar och här huserar 36 vinmakare och Madame Evelyne de Pontbriand är president över området sedan 6 år tillbaka med stort inflytande.