Fram med stjärnbönderna!

IMG_2738.jpgSom jag älskar att jobba med mannen ovan. Den kreativa stormvinden Filip Fastén. (Och hela gänget på Agrikultur/Furillen såklart...) Säsongen på Furillen har nått sitt slut. Ikväll är sista kvällen vi har öppet för allmänheten. Nu är det bara några privata bokningar kvar och sedan är det dags att flytta hem igen. Jag måste erkänna att jag längtar hem. Ganska rejält. Jag är inte en 21-årig säsongare längre även om jag vill tro det ibland. Jag uppskattar min lyxiga Jensensäng på 180 hemma i lägenheten. Sommaren har varit otroligt lärorik. Jag har jobbat mer än jag borde. Men det visste jag redan innan jag åkte ner. Skillnaden på Furillen är att restaurangen är öppen sju dagar i veckan, inte fem som hemma. Och att det är ett hotell. Vilket innebär full fokus så fort man är på plats.

Något Filip har haft full fokus på under sommaren är bönderna. Jag är så imponerad över hans vilja att lyfta fram bönderna och deras produkter. Utan bönderna vore alla stjärnkockar ingenting. Och det är något han pratar helhjärtat med våra gäster om. Det finns så många TV-program som handlar om stjärnkockar, mästerkockar och matlagningsprogram i allmänhet. Men var får kockarna produkterna ifrån? Det är dags att lyfta fram bönderna och visa uppskattning för deras fantastiska grönsaker eller köttproduktion. Jag pratar om de mindre aktörerna. De som skapar riktig kvalité. Som exempelvis Stora Tollby Gård och Stafva Mejeri på Gotland eller Sunnanheds Fjällkor utanför Rättvik. Eller Juntras Grönt på Färingsö. Att köpa lokalt och se till att dessa bönder överlever och kan producera mer. De finns i hela Sverige, titta bara noggrant i din lokala mataffär vad som finns representerat. Kan man handla direkt av din närmsta bonde? Gör det. Visa dem uppskattning. Hylla bönderna.

Precis som Filip vill lyfta bönderna så vill jag bidra till att vi dricker mer medvetet. Att vi köper hantverk istället för bulkvin. Det kostar dig några kronor extra men dessa kronor kanske kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Med mindre besprutning. Mindre kemikalier i vinet. Handskördade druvor. Kanske även fottrampade? Bättre förutsättningar för de anställda. Jag kräver inte att folk ska köpa ekologiska eller biodynamiska viner. Jag önskar bara att folk var lite mer medvetna om att billigt är just billigt av en anledning. Precis som med vilka råvaror som helst. Du får vad du betalar för. En köttbit från Brasilien är billigare än närproducerat svenskt kött. För att djuret med största sannolikhet inte har haft ett lika bra liv.

Jag jämför inte vin med djur. Men ett välhanterat, välmående vin kommer att kosta mer än ett bulkvin. Det är dags att kockarna hamnar i skymundan och låter stjärnbönderna kliva fram i rampljuset.