Vardag

Låt champagnen vara med vid middagsbordet!

Okej, du har nu stenkoll på vad champagne är och får med all rätt luta dig tillbaka i fåtöljen framför brasan med ett glas bättre bubbel. Men vad ska gästerna få dricka på nyårsfirandet? Champagne är en dryck som förknippas med högtider och firande. Det är något man skålar med, bubblorna i vinet förknippas med fest och glädje. Är det inte dags att de härligt kittlande bubblorna får hänga med in i matrummet också? Champagne är underskattat vid middagsbordet. Men faktum är att det finns så många olika stilar av champagne att man enkelt kan ackompanjera en hel måltid med bara mousserande viner. Nu snackar vi om riktig fest!

En genialisk start på kvällen är att inleda med något så enkelt som chips och dipp. Men inte vilken dipp som helst. Vi pratar om guldet från Norden: löjrom. Dillchips, syrad grädde, hackad rödlök och löjrom är allt som behövs. Fram med stora skålar och låt folk dubbeldippa hur mycket de vill. Till detta dricks en knastertorr och krispig Brut Nature eller en Blanc de Blanc, en champagne gjord endast på Chardonnay.

löjrom.jpg

Dags att sätta sig till bords. Kör du en klassiker och bjuder på skaldjur till förrätt? Perfekt, då plockar vi fram rosa bubblor. Rosé är en bortglömd stil men sagolikt gott. Det passar också som hand i handske till de röda skaldjuren. Att matcha färg är faktiskt inte så dumt tänkt. Ofta passar det väldigt bra ihop. Fungerar lika bra till Toast Skagen som till hummersoppan.

Varmrätten ska strax serveras. Kött är inga som helst problem för en lite mer komplex champagne. En fin biff går utmärkt om man väljer lite lättare tillbehör. Den fylligaste rödvinssåsen kanske man kan hoppa över just denna gång. Fågel och fläsk går också bra. Till varmrätten är det dags att ta fram huvudnumret. Det får gärna vara en årgångschampagne som har varit i kontakt med ekfat. Vill du lyxa till det ordentligt för gästerna så är det nu du ska öppna en flaska Krug, eller en Cuvée Sir Winston Churchill. Om du har en champagne med några år på nacken liggandes hemma är det här ett perfekt tillfälle att avnjuta den i goda vänners lag.

Hittills har tre olika champagner klarats av. Nu är det desserten kvar. Ett mousserande vin ska fungera att servera behöver desserten gå åt det fruktigare och mer friska hållet. Tänk bär och sorbet. Varför inte bär, sorbet och toppa upp med lite champagne? Om ett sött vin behövs är det okej att vända sig till ett annat område än just Champagne. Varför inte blicka bort mot Italien och Asti? En pärlande, frisk och fruktig Moscato d’Asti är ett trevligt avslut på måltiden. Den röda motsvarigheten Brachetto d’Acqui är också rolig att plocka fram.

Men vad ska skålas med på tolvslaget då? Ja, vid det här laget har troligtvis en hel del redan konsumerats. Att spara dyrgripen eller det mest komplexa till nu är bara onödigt. Vad som behövs är en iskall flaska som går att sabrera (och sedan dricka upp). Välj helt enkelt något billigare till tolvslaget och njut av de andra vid middagsbordet.

Och du, allt smakare godare ur större flaskformat. Är ni ett större gäng, välj magnumflaskor när det finns som alternativ.

Gott nytt år!

IMG_8088.jpg

Välkomstskål: André Clouet Silver Brut Nature nr 7546 – 319:- Diebolt-Vallois Prestige Brut nr 7723 - 389:-

Förrätt: Bollinger Rosé nr 7755 - 599:- Alice Bardot Brut Rosé nr 79253 – 249:-

Varmrätt:   Henriot Brut Millésimé 2006 nr 90144 – 539:- Krug Grande Cuvée nr 7494 – 1529:-

Dessert: Braida Brachetto d’Acqui 2015 nr 6260 – 89:- Moët & Chandon Ice Impérial Demi-Sec nr 77338 – 435:-


Text skriven av mig för tidningen Vinsider.

Dessa viner bör du alltid ha hemma:

Du har precis köpt dig en vinkyl eller går i tankarna att införskaffa en. Nu kommer vi till den fantastiskt roliga utmaningen att fylla upp lagringsutrymmet. I vinkylen bör det finnas ett gäng basviner som är bra att ha hemma vid oväntat besök eller när man missat att handla vin och Systembolaget har stängt. Viner som är redo att konsumeras nu. Resterande plats kan man fylla upp med flaskor som väntar på bättre tider och mår bra av lagring. Tid betyder allt när det kommer till vin. Vinflaskor mår inte bra av resande utan behöver vila och få samla sig om de ska leverera på topp. Den svenska modellen av att det mesta som handlas dricks upp inom 24 timmar är alltså inte den perfekta mallen för vin. Det är dags att vininköpen börjar planeras. Lika seriöst som söndagsmiddagen planeras i förväg kan även flaskorna inhandlas i god tid.

Man kommer långt med bara några få vinstilar hemma i kylen. Här är några olika som fungerar bra att ha som basviner:

 • En väl kyld flaska champagne bör alltid finnas hemma redo att poppas. Med det menas kylskåpskall. Redo att sabreras om man får feeling en tisdag. Mousserande från annan plats än Champagne går självklart lika bra.
 • Chardonnay passar till mycket. Välj någon lite fetare i stilen.
 • Ett torrt vitt vin av modell krispigt och syrligt. En fräsch Österrikare gjord av Riesling eller Grüner Veltliner är perfekt. En Sauvignon Blanc från Sancerre eller Nya Zeeland är också bra alternativ.
 • Vem gillar inte Pinot Noir? Lätt, elegant, fruktigt. Gott till många olika maträtter och även som sällskapsvin.
 • Elegans och fräschör i all ära, men ibland behöver man något kralligt i glaset. Något med sting i, tanniner som biter ifrån. Barolo levererar alltid.
 • Rhônedalen i Frankrike och Toscana i Italien står för mellantingen. De där vinerna mellan Pinot Noir och Barolo.
 • En härligt ljus laxrosa rosé från Provence är förtrollande gott under sommarhalvåret. Men rosé fungerar faktiskt året om.
 • Några olika söta viner.

Om du har dessa olika stilar hemma finns det få tillfällen man inte klarar av. Testa dig fram för att hitta vilka viner som skulle kunna vara just dina egna ”husets viner”. Sedan är det bara att börja samla på dig av andra spännande artiklar som gör dig nyfiken. Det viktigaste att tänka på när det kommer till vin, och drycker i allmänhet, är att det inte finns några regler gällande vad man ska servera till vad. Däremot finns det mängder av klassiska kombinationer som är just kända för att de fungerar som hand i handske.

Viner att lagra då? Viner av den billigaste sorten är inte gjorda för att lagras. De är producerade för att drickas upp inom en kort tid även om det inte finns något bäst-före-datum. I övrigt mår många viner bra av att få vila. Generellt sätt är det vissa viner som kan lagras längst: Champagne och då framförallt årgångschampagner, söta viner, viner med hög syra, väldigt sträva viner, Vin Jaune, Sherry och andra starkviner.

Temperaturen är viktig att tänka på när viner ska lagras. Man brukar säga att runt 11-12 °C är bra att följa. Om det är varmare kommer vinet att utvecklas i en snabbare takt och är det för kallt går det långsammare.

En del regioner är kända för sina långlivade viner. Bordeaux är en av dessa. I Jura görs viner som kan lagras i över tvåhundra år. När man pratar lagringsdugliga viner tänker nog många på röda viner men även många vita viner lagras väl. Det är en rolig idé att köpa på sig ett flertal flaskor av samma sort. En låda om 12 flaskor är en bra start så kan man öppna en flaska med jämna mellanrum för att följa vinets utveckling. Det får gärna gå något år emellan flaskorna korkas upp.

Med största sannolikhet har du inte läst hela vägen hit bara för att få reda på att det är bra att köpa flera flaskor av samma vin. Du suktar givetvis efter konkreta tips.

Ett gäng viner värda att lägga undan i väntan på bättre tider:

Oliviere Riviere, Gabaxo 2015, Rioja, Spanien. Nr 90107 - 179 kr. Tempranillo och Garnacha som är gott att dricka nu, men kommer att må kalasbra av att få växa upp till en tonåring.

Wetzer, Beldles 2015, Sopron, Ungern. Nr 92445 – 199 kr. Passa på att fynda något så unikt som Kékfrankos från Ungern. Definitivt värt att köpa på dig några flaskor av. En för nu och flera att glömma bort ett tag.

Ridge Geyserville 2015, Kalifornien, USA. Nr 99683 – 199 kr (37,5 cl). Helflaskorna gick såklart som smör i solsken, men än finns det halvflaskor kvar av den 50:e årgången av detta kultvin. Mindre flaskor är behändiga att ha i tillhands ibland och är drickbara snabbare, även om det här vinet har hög klunkabilitet även som ungt. Köp om du kommer över.

Desbordes-Amiaud Premier Cru 1988, Champagne, Frankrike. Nr 77403 – 645 kr. Plötsligt händer det. Tillfället då man hittar en mogen Champagne av sin egen årgång just där på Systembolagets hylla. Då är det bara att slå till. Alla ni 88:or, spring snabbt innan de tar slut. Drick på er 30-årsdag. Eller håll ut tills ni fyller 33, bara för att.

Ett annat stalltips är att hålla utkik på nätet efter viner att lagra. Caviste släpper lådor någon gång i månaden värda att lägga vantarna på. Även Franska Vinlistan har ett bra sortiment för den nyfikne.


Text skriven av mig för tidningen Vinsider.

Hur ska vinet förvaras?

Intresset för vin ökar hela tiden och med det får fler och fler upp ögonen för att lagra vin. Många skräms nog av alla pekpinnar och regler när det kommer till lagring. Det ska inte bara vara rätt temperatur (helst +12,6°C) utan det ska även vara mörkt, hålla rätt luftfuktighet, vara vibrationsfritt, doftfritt och ligga i rätt väderstreck. Men är det verkligen helt omöjligt att låta viner ligga till sig en längre period utan dessa förutsättningar? Bor man inte i eget hus kan det vara svårt att inreda en egen vinkällare, men det finns många olika lösningar på hur man kan förvara sina flaskor även i mindre lägenheter. Stående i skåpet ovanpå kylskåpet är inte optimalt, och det är ofta där man kan hitta vinflaskor hemma hos vänner. Varför är det då inte en bra miljö i det där skåpet ovanpå kylskåpet? Det må kanske vara mörkt, men kylskåpet nedanför halstrar både värme och ger ifrån sig små vibrationer. En jämn temperatur är grundläggande då stora variationer påverkar vinet negativt.

Lika vanligt som att se viner förvaras i det där skåpet ser man även vinställ uppsatta på köksväggen eller i matrummet. Oftast i direkt solljus. (Vem som helst förstår väl att man vill visa upp sina favoritviner.) Risken är dock stor att vinerna kommer att påverkas negativt av ljuset. De inbyggda vinfacken bredvid spisen är också trendigt i nya kök, men värmen från spisen och de extrema temperaturförändringarna gör inte gott för vin. Ovanpå tvättmaskinen är också en dum idée. Det var ju det här med att undvika vibrationer… Så, nu när vi har klarat av hur vinerna inte ska förvaras kan vi gå vidare.

En vinkyl är både en snygg inredningsdetalj och fyller även en funktion i hemmet. Att välja vilken kyl man ska är dock inte det lättaste. Det finns en uppsjö av olika modeller på marknaden. Viktigast när man funderar över vilken kyl man vill ha är att fundera över syftet. Vill man kunna lagra vinerna, ha de i rätt temperatur för servering eller kanske en kombination av båda? Och hur många flaskor vill man ha plats för? Det finns vinkylar som rymmer allt från 12 flaskor till lagringsskåp för 400 flaskor. Ska kylen byggas in i köket eller ska den vara fristående? Här är det givetvis plats, ekonomi och intresse som styr.

Det finns tre olika varianter av vinkylar. Den vanligaste på marknaden är de med en design som en vinkyl med två olika temperaturzoner. En för vitt vin och en för rött vin. Temperaturerna är inställda på serveringstemperatur runt 6 respektive 17 grader. Sedan finns det multifunktionsskåp. Mitten av kylen är till för lagring, upptill är det varmare och nertill svalare för att ha viner redo att drickas. Sist men inte minst finns det rena lagringsskåp. De har en temperatur på 12 grader i hela kylen, UV-filter som skydd mot ljus och rätt luftfuktighet för att korken ska hållas i gott skick. För lagring av viner är den sistnämnda varianten att föredra. När det ska poppas upp en flaska vitt är det bara att ställa in i kylskåpet någon timme före servering, på samma vis kan de röda vinerna plockas fram en stund innan.

Har du inte lyckats övertala din partner om en vinkyl i hemmet än? Lugn, du kan göra om garderoben till vinförvaring också. Några klädesplagg kanske måste ryka med, men det finns få saker som är så skönt som att rensa i garderoben. Har du en walk in closet? Köp ett vinställ och montera längst in till dina flaskor. Är det så att du köper lådor med vin? Låt flaskorna ligga kvar i kartongerna och stapla på varandra. På så vis ligger flaskorna stilla och riskfritt från att öppnas vid fel tillfälle. Kanske finns det en garderob i hallen full med onödiga jackor? Sälj jackorna och bygg vinförvaring i garderoben.

Källarförrådet går också självklart bra att förvara vinet i. Ställ lådorna på en lastpall eller något annat som höjer upp en aning så att lådorna inte står direkt på golvet för att undvika fuktskadade kartonger. Har du en råvind? Toppen. Dina vinflaskor kommer må bra där också, även om det kanske blir lite klättrande uppför stegen.

Vill du ta lagringen några steg längre än en vinkyl i vardagsrummet eller lådor i garderoben? Har barnen flugit ut ur hemmet? Då är det ett perfekt tillfälle att göra om rummet till ett vinrum. Det går att skapa riktiga vinkällare utan en källare. Med rätt utrustning kan man styra både temperatur och luftfuktighet även i lägenheten.

Om man varken har en källare eller plats i lägenheten finns det fortfarande alternativ. Medlemsklubbar finns där man kan hyra vinfack och förvara sina viner. Ofta även med möjlighet att vara med på vinprovningar eller låna klubbrum när man själv vill ta med sig några vänner och korka upp ett gäng flaskor. Är det så att du redan har en fin egen vinkällare i ditt hus? Varför inte skapa din egen lilla vinklubb och låta vännerna förvara sina flaskor i din vinkällare? Det är alltid roligare att göra saker tillsammans.

Såhär förvara du bäst dina vinflaskor:

 1. En flaska med vanlig kork ska ligga ner så att korken inte torkar ut.
 2. Viner håller bäst i en jämn temperatur.
 3. Ett mörkt utrymme är att föredra, solljus kan påverka vinet negativt. ’

Text skriven av mig för tidningen Vinsider.

Vad är egentligen champagne?

Tvåtusen-sjutton närmar sig sitt slut och med stormsteg är ett nytt år på intågande. Klockan tickar vidare och dagarna går. En av årets viktigaste högtider lurar runt hörnet. Nyårsafton. Och så den eviga frågan om vad man ska dricka på årets sista dag. Varenda dryckesskribent i hela landet tipsar just nu om vilken champagne man ska dricka med sin familj eller vänner på den där viktiga kvällen. Men först och främst, låt oss reda ut det här med vad champagne verkligen är…

Champagne är ett mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden och får bara komma från distriktet Champagne i Frankrike. Namnet är alltså skyddat enligt lag inom Europa. Med det sagt, är man i andra delar av världen kan namnet Champagne förekomma på en flaska även om det är gjort i USA eller Ryssland. Det här fenomenet gör ju givetvis fransmännen lite upprörda, men eftersom namnet är skyddat får dessa flaskor åtminstone inte säljas till Europa.

Vad är den där traditionella metoden då? Jo, det innebär att först gör man ett stilla vin. Druvor pressas, musten jäser och alkohol bildas. Alltså i princip som att göra vilket vanligt vin som helst. Sedan hälls det stilla vinet upp på flaska, man tillsätter lite jäst och en gnutta socker och därefter läggs flaskan ner i någon källare i Champagne. Det är under det här skedet som kolsyran bildas, genom en andra jäsning inuti flaskan. Eftersom vinet har jästfällningen liggande i flaskan får den brödiga aromer och smaker. Man brukar prata om rostat bröd och brioche. För att få bort jästfällningen vänder man sakta flaskorna upp och ner antingen för hand eller maskinellt. En process som för hand tar två till tre månader, med maskin bara en vecka.

Om flaskan befinner oss i Champagne måste den ligga i källaren i minst 15 månader. När årgången är utskriven på etiketten, en så kallad vintage eller årgångschampagne, måste flaskan ligga kvar i 36 månader. Många champagnehus låter sina flaskor ligga ännu längre än så. Champagner som har legat länge får en helt annan komplexitet än ett vanligt standardbubbel.

Den traditionella tillverkningsmetoden används även i andra områden. Om metoden använts skrivs det ut på etiketten.

Champagne är eftertraktat i hela världen, men distriktet är den storlek det är och kan inte växa. Marken är dyr och man kan bara producera en viss mängd champagne. Med en stor efterfrågan samt en dyr och lång tillverkningsprocess är det inte särskilt konstigt att champagne har ett högt pris jämfört med andra mousserande viner. Men på årets sista kväll borde det vara värt att betala lite extra för att få avnjuta ett riktigt hantverk.


Denna text är skriven av mig för tidningen Vinsider.

Testa vin i en igloo!

Hela veckan häller jag vin och håller i provningar i en igloo mitt på Norrmalmstorg i Stockholm tillammans med MySwitzerland. Provningarna är gratis men föranmälan krävs. Anmälan görs till theigloo@switzerland.com När? Onsdag: 11.30 Torsdag: 11.30 och 16.30 Fredag: 11.30 Lördag: 11.30 Söndag: 11.30 och 16.00

Swiss

Swissis

 

 

 

Färgkoordinerar i veckans Go'kväll

Idag har jag varit uppe i Umeå igen för inspelning av Go'kväll. Jag är med i veckans lördagsprogram som sänds i SVT 1 nu på lördag klockan 18:15. För fjärde gången fick jag hänga en dag med Beppe Starbrink. Mitt lördagstema är svenska bär och jag lyfter bland annat fram våra härliga lingon och havtorn. Och så grönt te. Johanna Westman lagar mat med en koreansk twist. Så. Otroligt. Gott.  Helt oplanerat matchade jag även skjortan med mina alkoholfria drycker som jag bjöd på. Och så har jag fått lära känna Kalle Lind som skrivit en bok om 88 böcker du inte behöver läsa...

Så blir du festens stjärna

Jag höll i en bubbelprovning för ett gäng som hade möhippa igår. En blivande brud och hennes vänner. Härlig stämning och mycket frågor. I början av provningen tisslades och tasslades det en del och jag hörde ordet sabrera flyga förbi i farten. Sabrera... Jag måste ju lära bruden att sabrera efter provningen! Som tur var hade jag lagt en extra flaska champagne på kylning i frysen så att den var extra kall. Bland det viktigaste med att sabrera är att flaskan är väl kyld. Så efter en lyckad provning av bubbel med mängder av frågor var det dags för bruden i en rosa one-piece att få öppna en flaska bubbel med en kniv. Tyvärr hade jag glömt sabeln hemma, men nu vet jag vad som ska tas med till varje bubbelprovning.

På min bröllopsfest fick jag en yxa i handen och blev beordrad att sabrera en magnumflaska. Det blir ingen utmaning med en yxa. Den är tung och vass så det gick ju som en dans. Men, jag vet ju hur man sabrerar så lite fusk var det.

Någon som också är en hejare på det här med champagne och öppna bubbelflaskor på snabbare sätt är Björnstierne Antonson. Här visar han hur du saberar lekande lätt:

Seedlip från Selfridges

Väl i London borde man väl handla med sig något spännande hem? Jag hade hört talas om Seedlip och deras alkoholfria alternativ till gin. Den säljs på Selfridges i London så jag var bara tvungen att ta mig dit och inhandla en flaska. Seedlips alkoholfria drinkmixer kommer till Sverige inom kort, men jag kunde inte vänta. IMG_4786.jpgOch ett utlåtande då? Det smakar rent krasst som ett smaksatt vatten. Ett örtvatten. Jag hade önskat att den inte var så vattnig. Alltså lite mer viskositet. Med det sagt så är det en spännande dryck att blanda med tonic. Man kan dock behöva ganska mycket för att den ska framhävas och stå sig mot tonicen. En flaska kostar 30 pund, vilket man betalar för en flaska gin också. Om det ska vara ett substitut för gin kanske den inte ska kosta riktigt lika mycket? Oerhört snygg design iallafall, och en hantverksprodukt. Sådant gillar jag.

1 avklarad 24 kvar

Fick för mig att anmäla mig till 30-dagars utmaningen i yogastudion. Jag har ju inget annat för mig om dagarna. Jobb på krogen både service och admin, blogg, vinprovningar, utbilda en 4-årig häst, vara ordförande i ridklubben, aspirera som hoppdomare, arrangera aktiviteter för ridklubben, lagledare för ponnylaget i hoppallsvenskan. Äsch, det ska väl inte vara någon utmaning att gå på Bikramyoga 25 av 30 dagar? För jag var ju lite smart och valde "mix to match" åtminstone... 

Jag har nyss avklarat dag 1. Bara 24 kvar. (Jag är också värdelös på fenomenet "selfies".) 

Gick till matbutiken Paradiset före klassen och införskaffade lite extra energi. Jag älskar havtorn. Vill vräka i mig allt som har med havtorn att göra. Hoppas att detta ska göra susen. 

Nu har jag också testat på det här med att uppdatera bloggen på tunnelbanan. Det får tummen upp!  

Jag kände mig tvungen att informera om min utmaning som började idag. Den enda klassen jag har möjlighet att gå på imorgon är nämligen 6.30 på morgonen. Ja, ni förstår att denna nattuggla kan behöva lite stöd... 

Konserverad frukt

Mitt experiment inför nästa veckas besök i rutan fortsätter. Första försöket gav två lyckade drycker. Hallon, röda vinbär och sherryvinäger är definitivt smakkamrater. Den kombon fick testas ordentligt igår inför en kräsen panel på en privat middag hos en känd festfixare. Det blev tummen upp.

Äpple, päron, kanel och äppelcidervinäger trivs också bra ihop. Testet med jordärtsskocka och vinäger blev sådär.

Nya ingredienser och kombinationer idag:

 • Hallon & citronzest
 • Gula plommon & apelsinzest

Resultatet ses nästa lördag. Kan du gissa vad det ska bli?

IMG_4419.jpgIMG_4417.jpgIMG_4421.jpgIMG_4423.jpgIMG_4426.jpgIMG_4435.jpgIMG_4432.jpg

Överraskad av generositet

Och återigen har jag svårt att finna de rätta orden. Glädjetårarna var inte långt borta när jag idag fick ett samtal från Riksförbundet Cystisk Fibros. Någon har donerat 100.000kr till forskningen för Cystisk Fibros och bara angett "Daniella" som referens. cfffDet kan vara en annan Daniella. Men oavsett så gör det mig så otroligt glad och tacksam. I samband med detta passade jag på att titta in på min egen insamlingssida jag skapade för min välgörenhetsmiddag Eat4Air. Under middagen samlade jag in 43 000kr tack vare sponsorer och de gäster som deltog. 27 000kr sattes in direkt på riksförbundets forskningskonto men pengarna jag fick swishat och i kontanter satte jag in på min insamlingssida för evenemanget Skate4Air. Det fanns alltså ca 16 000kr på sidan. Fram tills den 24 januari. Då har tre fantastiska människor tillsammans bidragit med 9 000kr.CF.png

VI HAR SAMLAT IN 52 150 KR!!!

Text.jpgJag är mållös. Och så peppad att försöka samla in mer. Mitt mål med insamlingssidan är att komma upp i 30 000kr. Det saknas alltså 4 350kr.

Den 11 februari är det dags för Skate4AIR i Falun. Skate4AIR är ett motionslopp där man åker skridskor i kampen för ett friskare liv med CF och PCD. Vi vill hjälpa de drabbade genom att samla in pengar.

Tyvärr kan jag själv inte vara på plats för detta evenemang, men jag gör allt jag kan för att sprida ordet vidare och samla in pengar.

Den 11 februari råkar också vara min födelsedag. Jag kan inte tänka mig en finare födelsedagspresent än ett bidrag på min insamlingssida.

--->   MIN INSAMLINGSSIDA FÖR CYSTISK FIBROS HITTAR DU HÄR   <---

Tvåtusensexton

Och så är det tiden på året då alla gör en sammanfattning av året som var. Jag kan ju inte vara sämre så här är mitt år i bilder:IMG_4749.jpgAgrikultur slog upp sina dörrar och vår resa började. IMG_4829.jpg Jag debuterade som kombucha-makare...IMG_4845.jpg ...och gav mys-Ernst en match. IMG_4990.JPG En fin vän gick förlorad i en lavinolycka. Vila i frid Minh. IMG_9670.jpgÅrets kombination blev blodpudding och rosébubbel. IMG_5651.JPG Jag blev med ponny på heltid och intog tävlingsbanorna igen efter 12 år borta. IMG_5038.JPEG Lina fick Karin Franssons Mentorspris och jag firade min födelsedags på finalen av Årets Kock. IMG_5229.jpg Var på Yasuragi för första men absolut inte sista gången. IMG_0337.JPG Åt lyxig vinmiddag med några av sommelier-Stockholms duktigaste. IMG_0165.JPG Fick lära mig göra dumplings.IMG_5895.JPG Pratade alkoholfria drycker inför ett gäng journalister. IMG_5689.jpg Blev bestulen på min kära Vespa som hittades tre dagar senare men fick spendera nästan 6 månader på verkstaden. IMG_0419.jpg Men jag fick testa typ världens godaste champagne. IMG_0525.jpg Och var på den bästa vinresan någonsin i Sierra de Gredos, Spanien. IMG_5893.jpg Jag pratade vin och grönsaker med Alf Tumble för DN. IMG_6209.jpg Har infört det obligatoriska glaset Krug före avresa på Arlanda. IMG_6221.jpg Jag tog årets bästa bild på ett hustak i Barcelona. IMG_6349.jpg Packade in häst och SUP-bräda och flyttade till Gotland över sommaren. IMG_6413.jpg Närmare bestämt Furillen. IMG_1817.JPG Firade midsommar med två snillen som spekulerade kring lammet. IMG_6474.JPG Stog på SUP-brädan ungefär 5 gånger på hela sommaren...IMG_2036.jpg Firade första bröllopsdagen med han där. IMG_1954.JPG Bodde i en koja på Furillen med bästa kock-Lina. IMG_2829.jpg Åt min bästa middag på Krakas Krog. IMG_2398.jpg Fick andas alpluft och kramas med min bästa Tina i Schweiz på sommarsemestern. IMG_3217.jpg Åkte inlandsbanan på smakresa med bryggmästare Bengtsson. IMG_3452.jpg Blev upplärd i glasblåsning. IMG_3562.jpg Pallade äpplen i hästhagen.IMG_3603.jpg Fick se lite snö i november. IMG_3647.jpg Jag anordnade min första välgörenhetsmiddag och drog in 43000kr till cystisk fibros. L1000859.JPG Det obligatoriska glaset Krug före avresa mot Peking. L1010021.JPG Jag sparkade på Kinamuren. IMG_5393.JPG Och gick på Kents sista konsert, någonsin. IMG_3915.JPG Julen firades i Dubai bland sand och kameler. Eller, mest bland skyskrapor och på vattenland.

Nu är det dags att bege sig mot årets sista middag. Jag önskar er alla ett fantastiskt gott nytt år och en underbar sista kväll på 2016.

"It's all Electric Blue"

Och så plötsligt går allt i ultrarapid. 45 till 35. Jag åkte hem från öjn igår. Snabbt beslut efter ett mindre bra telefonsamtal. (Jag åker såklart tillbaka ner alldeles snart, när jag har landat i tankarna.) Ibland går livet lite extra fort. Som igår. Känns inte riktigt som att jag hinner med. Jag läser mitt egna gamla inlägg för att påminna mig om livet vi lever. Det här inlägget om min mans sjukdom. Och så vill jag återigen utbilda världen om vad som finns. Men jag vet en tjej som gör det så mycket bättre än mig. Hon här nedan, Mary Frey, som även hon lever med sjukdomen Cystisk Fibros.

https://youtu.be/llrxGuU5o5c

Jag önskar att jag kunde göra mer. Bota hela världen. Typ. Men allt jag kan göra är att finnas för min man som är den största kämpen jag vet. Mitt livs största förebild. (Förutom när han ska vara obstinat och gå på egna dieter och sånt. Fenomenet sker oftast när jag befinner mig på annan ort.)

Från det ena till det andra. Ingen som har följt Sex & the City genom åren kan ha missat renoveringen av Carrie Bradshaw´s lägenhet. Den blå färgen har tydligen ett namn: Electric Blue. Tompa tvingades se den första långfilmen för flera år sedan och då satte sig lägenheten tydligen på näthinnan. Det har varit ett evigt tjat om den där färgen. carrie Inte trodde jag att mitt eget vardagsrum skulle vara Electric Blue efter två veckor på Furillen... (Ja, jag vet att färgen inte ser likadan ut på bilderna. Men självklart är det olika ljus och bildkvalité.) Ana min förvåning när jag öppnande ytterdörren igår och klev in i en ny lägenhet. Jag trodde aldrig att han skulle våga göra om hemma utan min vetskap. Ack så fel jag hade... IMG_2883 Han här nedan, mannen med tummen mitt i handen, han rockar min värld. IMG_2379

 

Bröllopsbubblet blev årsdagsbubbel

Femte juliJag vet inte riktigt hur jag tänkte när jag skrev att vi skulle dricka Salon igår. Kanske för att den där flaskan från -97 bara ligger och väntar hemma i vinkylen. En tidigare årsdag (innan vi var gifta) drack vi en flaska Salon -95 en kväll på Svinet i Gamla Stan. Tompa mötte upp mig på flygplatsen igår med en bukett rosor (!!!) och en burk Coca Cola (ni som vet, ni vet). I bilen lydde konversationen följande:

D - Vi måste lägga flaskan Salon på kylning direkt när vi kommer hem så att vi kan dricka den ikväll. T - Det är årgång 2002 va? D - Nej det är -97. Det är jag nästan helt säker på. Om det inte är -99. Nej, -97 är det. Helt säker.  T - Men, ska vi inte dricka Billecart-Salmon? Vi kan åka till bolaget och köpa den vanliga vi hade på bröllopet. För visst har vi bara en Jeroboam hemma i kylen? D - Ja just det, klart vi ska dricka Bille! Vi har en Nicolas Francois -99, vi öppnar upp den. Kul!

Ja, det är ju klart att vi ska dricka vårt bröllopsbubbel Billecart-Salmon även på våra bröllopsdagar. Hur kunde jag ens tänka andra tankar? IMG_2038.jpgSagt och gjort. Efter en lunch ute på härliga Rosenhill på Ekerö och en eftermiddag på stan med bland annat ett glas champagne och charkbricka på Lydmars terass begav vi oss hem, dukade upp picknick på vardagsrumsbordet och öppnade upp en magisk flaska bubblande. Femte juliVarför ska man krångla till det? Lite färska och rökta räkor, Jamon Iberico, gåslever, löjrom, en riktigt god ost i form av Delice de Bourgogne och färska bär gör vilken kväll som helst bra. IMG_2046Kombinerat med en champagne som börjar få härliga mognadstoner blir kvällen helt plötsligt perfekt. Billecart SalmonSkål!

Välj rätt dryck på afterskin!

Efter några vintersäsonger i Verbier har jag hyffsad koll på vad som konsumeras på afterski. Jag knåpade ihop ett inlägg om detta på bloggen hos Allt om Vin och detta finner du här. Mitt inlägg hittade ända till magasinet Åka Skidor som gärna ville ta reda på mer om fenomenet rätt dryck på afterskin så jag ställde glatt upp på en intervju för min favorittidning. Intervjun hittar du här! Trevlig läsning.

/Danni

1921 TAKEOVER!

Lördag den 20 februari får Lina & jag sällskap av ett gäng supertjejer för att göra en första pop-up på Agrikultur. Inga mindre än Tea Malmegård & Siri Barje står i köket tillsammans med Lina och jag har stjärnan Alex Stålhandske som häller vin. Vi planerar en dunderkväll som vi hoppas ska leda till att man är sugen på att fortsätta ut i vimlet efter att ha hängt med oss. Vi rekommenderar att man är sällskap om 4-6 personer så dra ihop ett skönt gäng för en rolig kväll.

Menyn går på ynka 695 riksdaler och vi öppnar upp dörren 18.00. Bokning sker direkt till mig via mail info@daniellalundh.com alternativt per sms till 0708693982. Begränsat antal platser och vi kör först till kvarn.

Det här blir kul!

"Stjärnsommelieren"

Först och främst, GOD FORTSÄTTNING önskar jag er alla! Sedan vill jag bara påminna om att jag numer bloggar hos Allt om Vin och du hittar bloggen via länken ovan alternativt här: http://www.wownews.se/stjarnsommelieren

Nu har det äntligen kommit en liten funktion som gör att man kan följa bloggen. På höger sida under informationen om mig finns en liten svart knapp som heter Bloglovin'. Klicka på denna och registrera din mailadress så får du ett mail så fort jag har skrivit ett inlägg. Enkelt eller hur?!

Skål på er!

Ps. Glöm inte att vinet smakar bättre ur större flaskor...

Rököl & Löjrom

Den stora smakresan fortsätter med rököl. Jag hade äran att äta middag tillsammans med ett gäng härliga människor: Eric Bräck från Mackmyra, örtexperten Lisen Sundgren och bryggmästare Richard Bengtsson. Vi fick smaka på löjromstoast signerat Björn Frantzén samt Richards rököl som släpps nu lagom till jul. den stora smakresan

Mariestads Rökig Kustlager är lätt och elegant med rökiga toner. Något som jag tror kommer passa alldeles utmärkt till julbordet. Ölet har gjorts i en upplaga utav endast 1800 flaskor och går att klicka hem från Systembolagets beställningssortiment från den 1 december  för 169 kr. Flaskorna är på 75 cl med artikelnr: 89481-01.

https://youtu.be/TjfOYY0PqI8

 

Den stora smakresan

a43e0b5b947d0bde_org.jpg

Som ni säkert vet har Björn Frantzén ett samarbete med Mariestads och syns i reklamavbrotten lite då och då. Går man in på Youtube så kan man se en hel del filmklipp med Mariestads. Nu kan ni även se mig i några kommande avsnitt. Årets säsong utav Den stora smakresan är igång. Första avsnittet jag medverkar i är om saltöl. Enjoy! [embed]https://youtu.be/xp77p1PjLas[/embed]