Hur ska vinet förvaras?

Intresset för vin ökar hela tiden och med det får fler och fler upp ögonen för att lagra vin. Många skräms nog av alla pekpinnar och regler när det kommer till lagring. Det ska inte bara vara rätt temperatur (helst +12,6°C) utan det ska även vara mörkt, hålla rätt luftfuktighet, vara vibrationsfritt, doftfritt och ligga i rätt väderstreck. Men är det verkligen helt omöjligt att låta viner ligga till sig en längre period utan dessa förutsättningar? Bor man inte i eget hus kan det vara svårt att inreda en egen vinkällare, men det finns många olika lösningar på hur man kan förvara sina flaskor även i mindre lägenheter. Stående i skåpet ovanpå kylskåpet är inte optimalt, och det är ofta där man kan hitta vinflaskor hemma hos vänner. Varför är det då inte en bra miljö i det där skåpet ovanpå kylskåpet? Det må kanske vara mörkt, men kylskåpet nedanför halstrar både värme och ger ifrån sig små vibrationer. En jämn temperatur är grundläggande då stora variationer påverkar vinet negativt.

Lika vanligt som att se viner förvaras i det där skåpet ser man även vinställ uppsatta på köksväggen eller i matrummet. Oftast i direkt solljus. (Vem som helst förstår väl att man vill visa upp sina favoritviner.) Risken är dock stor att vinerna kommer att påverkas negativt av ljuset. De inbyggda vinfacken bredvid spisen är också trendigt i nya kök, men värmen från spisen och de extrema temperaturförändringarna gör inte gott för vin. Ovanpå tvättmaskinen är också en dum idée. Det var ju det här med att undvika vibrationer… Så, nu när vi har klarat av hur vinerna inte ska förvaras kan vi gå vidare.

En vinkyl är både en snygg inredningsdetalj och fyller även en funktion i hemmet. Att välja vilken kyl man ska är dock inte det lättaste. Det finns en uppsjö av olika modeller på marknaden. Viktigast när man funderar över vilken kyl man vill ha är att fundera över syftet. Vill man kunna lagra vinerna, ha de i rätt temperatur för servering eller kanske en kombination av båda? Och hur många flaskor vill man ha plats för? Det finns vinkylar som rymmer allt från 12 flaskor till lagringsskåp för 400 flaskor. Ska kylen byggas in i köket eller ska den vara fristående? Här är det givetvis plats, ekonomi och intresse som styr.

Det finns tre olika varianter av vinkylar. Den vanligaste på marknaden är de med en design som en vinkyl med två olika temperaturzoner. En för vitt vin och en för rött vin. Temperaturerna är inställda på serveringstemperatur runt 6 respektive 17 grader. Sedan finns det multifunktionsskåp. Mitten av kylen är till för lagring, upptill är det varmare och nertill svalare för att ha viner redo att drickas. Sist men inte minst finns det rena lagringsskåp. De har en temperatur på 12 grader i hela kylen, UV-filter som skydd mot ljus och rätt luftfuktighet för att korken ska hållas i gott skick. För lagring av viner är den sistnämnda varianten att föredra. När det ska poppas upp en flaska vitt är det bara att ställa in i kylskåpet någon timme före servering, på samma vis kan de röda vinerna plockas fram en stund innan.

Har du inte lyckats övertala din partner om en vinkyl i hemmet än? Lugn, du kan göra om garderoben till vinförvaring också. Några klädesplagg kanske måste ryka med, men det finns få saker som är så skönt som att rensa i garderoben. Har du en walk in closet? Köp ett vinställ och montera längst in till dina flaskor. Är det så att du köper lådor med vin? Låt flaskorna ligga kvar i kartongerna och stapla på varandra. På så vis ligger flaskorna stilla och riskfritt från att öppnas vid fel tillfälle. Kanske finns det en garderob i hallen full med onödiga jackor? Sälj jackorna och bygg vinförvaring i garderoben.

Källarförrådet går också självklart bra att förvara vinet i. Ställ lådorna på en lastpall eller något annat som höjer upp en aning så att lådorna inte står direkt på golvet för att undvika fuktskadade kartonger. Har du en råvind? Toppen. Dina vinflaskor kommer må bra där också, även om det kanske blir lite klättrande uppför stegen.

Vill du ta lagringen några steg längre än en vinkyl i vardagsrummet eller lådor i garderoben? Har barnen flugit ut ur hemmet? Då är det ett perfekt tillfälle att göra om rummet till ett vinrum. Det går att skapa riktiga vinkällare utan en källare. Med rätt utrustning kan man styra både temperatur och luftfuktighet även i lägenheten.

Om man varken har en källare eller plats i lägenheten finns det fortfarande alternativ. Medlemsklubbar finns där man kan hyra vinfack och förvara sina viner. Ofta även med möjlighet att vara med på vinprovningar eller låna klubbrum när man själv vill ta med sig några vänner och korka upp ett gäng flaskor. Är det så att du redan har en fin egen vinkällare i ditt hus? Varför inte skapa din egen lilla vinklubb och låta vännerna förvara sina flaskor i din vinkällare? Det är alltid roligare att göra saker tillsammans.

Såhär förvara du bäst dina vinflaskor:

  1. En flaska med vanlig kork ska ligga ner så att korken inte torkar ut.
  2. Viner håller bäst i en jämn temperatur.
  3. Ett mörkt utrymme är att föredra, solljus kan påverka vinet negativt. ’

Text skriven av mig för tidningen Vinsider.