Vad är egentligen champagne?

Tvåtusen-sjutton närmar sig sitt slut och med stormsteg är ett nytt år på intågande. Klockan tickar vidare och dagarna går. En av årets viktigaste högtider lurar runt hörnet. Nyårsafton. Och så den eviga frågan om vad man ska dricka på årets sista dag. Varenda dryckesskribent i hela landet tipsar just nu om vilken champagne man ska dricka med sin familj eller vänner på den där viktiga kvällen. Men först och främst, låt oss reda ut det här med vad champagne verkligen är…

Champagne är ett mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden och får bara komma från distriktet Champagne i Frankrike. Namnet är alltså skyddat enligt lag inom Europa. Med det sagt, är man i andra delar av världen kan namnet Champagne förekomma på en flaska även om det är gjort i USA eller Ryssland. Det här fenomenet gör ju givetvis fransmännen lite upprörda, men eftersom namnet är skyddat får dessa flaskor åtminstone inte säljas till Europa.

Vad är den där traditionella metoden då? Jo, det innebär att först gör man ett stilla vin. Druvor pressas, musten jäser och alkohol bildas. Alltså i princip som att göra vilket vanligt vin som helst. Sedan hälls det stilla vinet upp på flaska, man tillsätter lite jäst och en gnutta socker och därefter läggs flaskan ner i någon källare i Champagne. Det är under det här skedet som kolsyran bildas, genom en andra jäsning inuti flaskan. Eftersom vinet har jästfällningen liggande i flaskan får den brödiga aromer och smaker. Man brukar prata om rostat bröd och brioche. För att få bort jästfällningen vänder man sakta flaskorna upp och ner antingen för hand eller maskinellt. En process som för hand tar två till tre månader, med maskin bara en vecka.

Om flaskan befinner oss i Champagne måste den ligga i källaren i minst 15 månader. När årgången är utskriven på etiketten, en så kallad vintage eller årgångschampagne, måste flaskan ligga kvar i 36 månader. Många champagnehus låter sina flaskor ligga ännu längre än så. Champagner som har legat länge får en helt annan komplexitet än ett vanligt standardbubbel.

Den traditionella tillverkningsmetoden används även i andra områden. Om metoden använts skrivs det ut på etiketten.

Champagne är eftertraktat i hela världen, men distriktet är den storlek det är och kan inte växa. Marken är dyr och man kan bara producera en viss mängd champagne. Med en stor efterfrågan samt en dyr och lång tillverkningsprocess är det inte särskilt konstigt att champagne har ett högt pris jämfört med andra mousserande viner. Men på årets sista kväll borde det vara värt att betala lite extra för att få avnjuta ett riktigt hantverk.


Denna text är skriven av mig för tidningen Vinsider.