Låt champagnen vara med vid middagsbordet!

Okej, du har nu stenkoll på vad champagne är och får med all rätt luta dig tillbaka i fåtöljen framför brasan med ett glas bättre bubbel. Men vad ska gästerna få dricka på nyårsfirandet? Champagne är en dryck som förknippas med högtider och firande. Det är något man skålar med, bubblorna i vinet förknippas med fest och glädje. Är det inte dags att de härligt kittlande bubblorna får hänga med in i matrummet också? Champagne är underskattat vid middagsbordet. Men faktum är att det finns så många olika stilar av champagne att man enkelt kan ackompanjera en hel måltid med bara mousserande viner. Nu snackar vi om riktig fest!

En genialisk start på kvällen är att inleda med något så enkelt som chips och dipp. Men inte vilken dipp som helst. Vi pratar om guldet från Norden: löjrom. Dillchips, syrad grädde, hackad rödlök och löjrom är allt som behövs. Fram med stora skålar och låt folk dubbeldippa hur mycket de vill. Till detta dricks en knastertorr och krispig Brut Nature eller en Blanc de Blanc, en champagne gjord endast på Chardonnay.

löjrom.jpg

Dags att sätta sig till bords. Kör du en klassiker och bjuder på skaldjur till förrätt? Perfekt, då plockar vi fram rosa bubblor. Rosé är en bortglömd stil men sagolikt gott. Det passar också som hand i handske till de röda skaldjuren. Att matcha färg är faktiskt inte så dumt tänkt. Ofta passar det väldigt bra ihop. Fungerar lika bra till Toast Skagen som till hummersoppan.

Varmrätten ska strax serveras. Kött är inga som helst problem för en lite mer komplex champagne. En fin biff går utmärkt om man väljer lite lättare tillbehör. Den fylligaste rödvinssåsen kanske man kan hoppa över just denna gång. Fågel och fläsk går också bra. Till varmrätten är det dags att ta fram huvudnumret. Det får gärna vara en årgångschampagne som har varit i kontakt med ekfat. Vill du lyxa till det ordentligt för gästerna så är det nu du ska öppna en flaska Krug, eller en Cuvée Sir Winston Churchill. Om du har en champagne med några år på nacken liggandes hemma är det här ett perfekt tillfälle att avnjuta den i goda vänners lag.

Hittills har tre olika champagner klarats av. Nu är det desserten kvar. Ett mousserande vin ska fungera att servera behöver desserten gå åt det fruktigare och mer friska hållet. Tänk bär och sorbet. Varför inte bär, sorbet och toppa upp med lite champagne? Om ett sött vin behövs är det okej att vända sig till ett annat område än just Champagne. Varför inte blicka bort mot Italien och Asti? En pärlande, frisk och fruktig Moscato d’Asti är ett trevligt avslut på måltiden. Den röda motsvarigheten Brachetto d’Acqui är också rolig att plocka fram.

Men vad ska skålas med på tolvslaget då? Ja, vid det här laget har troligtvis en hel del redan konsumerats. Att spara dyrgripen eller det mest komplexa till nu är bara onödigt. Vad som behövs är en iskall flaska som går att sabrera (och sedan dricka upp). Välj helt enkelt något billigare till tolvslaget och njut av de andra vid middagsbordet.

Och du, allt smakare godare ur större flaskformat. Är ni ett större gäng, välj magnumflaskor när det finns som alternativ.

Gott nytt år!

IMG_8088.jpg

Välkomstskål: André Clouet Silver Brut Nature nr 7546 – 319:- Diebolt-Vallois Prestige Brut nr 7723 - 389:-

Förrätt: Bollinger Rosé nr 7755 - 599:- Alice Bardot Brut Rosé nr 79253 – 249:-

Varmrätt:   Henriot Brut Millésimé 2006 nr 90144 – 539:- Krug Grande Cuvée nr 7494 – 1529:-

Dessert: Braida Brachetto d’Acqui 2015 nr 6260 – 89:- Moët & Chandon Ice Impérial Demi-Sec nr 77338 – 435:-


Text skriven av mig för tidningen Vinsider.