Dessa viner bör du alltid ha hemma:

Du har precis köpt dig en vinkyl eller går i tankarna att införskaffa en. Nu kommer vi till den fantastiskt roliga utmaningen att fylla upp lagringsutrymmet. I vinkylen bör det finnas ett gäng basviner som är bra att ha hemma vid oväntat besök eller när man missat att handla vin och Systembolaget har stängt. Viner som är redo att konsumeras nu. Resterande plats kan man fylla upp med flaskor som väntar på bättre tider och mår bra av lagring. Tid betyder allt när det kommer till vin. Vinflaskor mår inte bra av resande utan behöver vila och få samla sig om de ska leverera på topp. Den svenska modellen av att det mesta som handlas dricks upp inom 24 timmar är alltså inte den perfekta mallen för vin. Det är dags att vininköpen börjar planeras. Lika seriöst som söndagsmiddagen planeras i förväg kan även flaskorna inhandlas i god tid.

Man kommer långt med bara några få vinstilar hemma i kylen. Här är några olika som fungerar bra att ha som basviner:

  • En väl kyld flaska champagne bör alltid finnas hemma redo att poppas. Med det menas kylskåpskall. Redo att sabreras om man får feeling en tisdag. Mousserande från annan plats än Champagne går självklart lika bra.
  • Chardonnay passar till mycket. Välj någon lite fetare i stilen.
  • Ett torrt vitt vin av modell krispigt och syrligt. En fräsch Österrikare gjord av Riesling eller Grüner Veltliner är perfekt. En Sauvignon Blanc från Sancerre eller Nya Zeeland är också bra alternativ.
  • Vem gillar inte Pinot Noir? Lätt, elegant, fruktigt. Gott till många olika maträtter och även som sällskapsvin.
  • Elegans och fräschör i all ära, men ibland behöver man något kralligt i glaset. Något med sting i, tanniner som biter ifrån. Barolo levererar alltid.
  • Rhônedalen i Frankrike och Toscana i Italien står för mellantingen. De där vinerna mellan Pinot Noir och Barolo.
  • En härligt ljus laxrosa rosé från Provence är förtrollande gott under sommarhalvåret. Men rosé fungerar faktiskt året om.
  • Några olika söta viner.

Om du har dessa olika stilar hemma finns det få tillfällen man inte klarar av. Testa dig fram för att hitta vilka viner som skulle kunna vara just dina egna ”husets viner”. Sedan är det bara att börja samla på dig av andra spännande artiklar som gör dig nyfiken. Det viktigaste att tänka på när det kommer till vin, och drycker i allmänhet, är att det inte finns några regler gällande vad man ska servera till vad. Däremot finns det mängder av klassiska kombinationer som är just kända för att de fungerar som hand i handske.

Viner att lagra då? Viner av den billigaste sorten är inte gjorda för att lagras. De är producerade för att drickas upp inom en kort tid även om det inte finns något bäst-före-datum. I övrigt mår många viner bra av att få vila. Generellt sätt är det vissa viner som kan lagras längst: Champagne och då framförallt årgångschampagner, söta viner, viner med hög syra, väldigt sträva viner, Vin Jaune, Sherry och andra starkviner.

Temperaturen är viktig att tänka på när viner ska lagras. Man brukar säga att runt 11-12 °C är bra att följa. Om det är varmare kommer vinet att utvecklas i en snabbare takt och är det för kallt går det långsammare.

En del regioner är kända för sina långlivade viner. Bordeaux är en av dessa. I Jura görs viner som kan lagras i över tvåhundra år. När man pratar lagringsdugliga viner tänker nog många på röda viner men även många vita viner lagras väl. Det är en rolig idé att köpa på sig ett flertal flaskor av samma sort. En låda om 12 flaskor är en bra start så kan man öppna en flaska med jämna mellanrum för att följa vinets utveckling. Det får gärna gå något år emellan flaskorna korkas upp.

Med största sannolikhet har du inte läst hela vägen hit bara för att få reda på att det är bra att köpa flera flaskor av samma vin. Du suktar givetvis efter konkreta tips.

Ett gäng viner värda att lägga undan i väntan på bättre tider:

Oliviere Riviere, Gabaxo 2015, Rioja, Spanien. Nr 90107 - 179 kr. Tempranillo och Garnacha som är gott att dricka nu, men kommer att må kalasbra av att få växa upp till en tonåring.

Wetzer, Beldles 2015, Sopron, Ungern. Nr 92445 – 199 kr. Passa på att fynda något så unikt som Kékfrankos från Ungern. Definitivt värt att köpa på dig några flaskor av. En för nu och flera att glömma bort ett tag.

Ridge Geyserville 2015, Kalifornien, USA. Nr 99683 – 199 kr (37,5 cl). Helflaskorna gick såklart som smör i solsken, men än finns det halvflaskor kvar av den 50:e årgången av detta kultvin. Mindre flaskor är behändiga att ha i tillhands ibland och är drickbara snabbare, även om det här vinet har hög klunkabilitet även som ungt. Köp om du kommer över.

Desbordes-Amiaud Premier Cru 1988, Champagne, Frankrike. Nr 77403 – 645 kr. Plötsligt händer det. Tillfället då man hittar en mogen Champagne av sin egen årgång just där på Systembolagets hylla. Då är det bara att slå till. Alla ni 88:or, spring snabbt innan de tar slut. Drick på er 30-årsdag. Eller håll ut tills ni fyller 33, bara för att.

Ett annat stalltips är att hålla utkik på nätet efter viner att lagra. Caviste släpper lådor någon gång i månaden värda att lägga vantarna på. Även Franska Vinlistan har ett bra sortiment för den nyfikne.


Text skriven av mig för tidningen Vinsider.