Det svarta guldet part 2

IMG_3594.jpgGuld kan komma i många typer och varianter. Vi har det svenska guldet om du frågar oss på min arbetsplats: jordärtsskocka. Sedan finns det minst två olika svarta guld: lyxig svart kaviar och så... svarta tryffeln!  Den lilla knölen som tillhör hösten är en av mina favoriter att spetsa till måltiden med. Albatryffeln från Piemonte är alldeles magisk, men gör ett stort hål i plånboken. Höstryffeln från franska Perigord är mindre aromatisk och för samma peng som albatryffeln får du enorma mängder perigordtryffel. Med andra ord kan man enkelt unna sig en liten svart knöl till söndagsmiddagen.

En av mina favoriträtter är något så enkelt som smörslungad pasta med massor av riven vit albatryffel. Fyra ingredienser är allt som krävs:

  1. pasta av din favoritsort, för denna rätt är min favorit tajarin
  2. smör
  3. salt
  4. vit albatryffel

Du kan nog ganska enkelt räkna ut själv hur rätten ovan tillagas om det är vad du önskar förtära.

Jag tillhör ju de personer som predikar för lyxiga råvaror en vanlig vardag. Eller i det här fallet, en söndag. En alldeles perfekt söndagsmiddag för mig är rätten på bilden jag lagade för någon vecka sedan (vi kör en Throwback Sunday). Jag hittade en liten perigordtryffel i min lokala mataffär som ja fick betala en hundring för. Tryffeln fick ackompanjeras av små pastaknyten fyllda med lufttorkad prosciutto, pancetta och flower sprouts. Och i glaset? En fyllig och smakrik men  oerhört elegant Barolo.

Förutom tryffel så är jag förälskad i kål. Svartkål är favoriten, för mig kan svartkål också få gå under namnet det svarta guldet. Det kan kock-Lina intyga om. En annan sort som jag tidigare bara har sett på restaurang men som verkar ha hittat till hyllorna i mataffärerna nu är den jag använde till pastan: flower sprout. 2010_f0510117-82d2-416d-a1f8-306baf3a36ae.jpgFlower sprout är en korsning av brysselkål och grönkål. Lika liten som brysselkålen men med vackra krusiga lilagröna blad. Ät som den är eller koka, stek eller woka.

Just det, jag öppnade ju en flaska vin till middagen. En flaska som legat i vinkylen ett tag. Flaskan var en present från en vän så den väntade på det perfekta tillfället att konsumeras. För mig blev det perfekta tillfället en söndagskväll i soffan med min man. Och en skål pasta och tryffel. Ibland krävs det inte mer för att vara det perfekta tillfället. Vi tog fram våra största vinkupor och njöt av en Barolo från producenten Borgogono. Borgogno Barolo Liste 2008. <--- Mer om vinet kan du läsa där.

Nej, nu ska jag krypa upp i soffan och njuta av årets äppelglögg som jag har varit och hämtat ute på Äppelfabriken idag. Hurra!

Det svarta guldet part 1 kan du läsa om här <---

Ps. När det kommer till tryffel gäller inte begreppet less is more...