Munkar och "Edes"

Sockermunkar.. Hur gott är inte sockermunkar!?  I stor mängd kan det vara alldeles för sött och sliskigt, men som en liten minimunk som komponent i en dessert med mindre söta tillbehör blir det balsam för själen.IMG_2150Här är en dessert som serverades på Furillen häromdagen signerad unga stjärnskottet Desirée Jaks. Sockermunk tillsammans med en lätt vispad flädermousse samt en mullbärsgranité.  IMG_2161 I glaset? Zoltán Demeters "Edes" från Tokaj i Ungern. Ett elegant friskt vin med cirka 100 gram socker/liter. Med andra ord, inte för sött utan snarare en härlig fräschör som gifter sig fint med desserten. IMG_2175Zoltán är en av Ungerns mest begåvade vinmakare och har varit runt både i Frankrike, USA och England efter att ha pluggat till vinmakare i Budapest. Hans egna egendom startade han 1996 då han ärvt ett par mindre vingårdslotter. Idag har han 7 hektar vingårdsmark som han brukar. Alla vingårdslägen gör han separata viner på för att visa vad varje läge har att erbjuda, enligt samma princip som i exempelvis Bourgogne.

Birtokbor 2014 är en blandning av druvsorter som alla är extremt lätta att uttala... Harslevelü, Furmint, Sargamuskotaly och Kövérsölö. Säg det nu snabbt. Typ som fem laxar i en laxask.

Annat gott i glaset? Moscato d'Asti från Prunotto för 99 kr finns just nu i begränsad upplaga hos gröna skylten. Lätt mousserande med inslag av fläder och päron. Mums!