Vad läsarna vill veta

Jag får en del mejl från läsare som vill ha hjälp. Man undrar exempelvis vilket vin som fungerar till en viss maträtt eller vill ha tips på allround-viner som är bra att ha hemma. Men, vad de flesta ändå frågar om är tips på vad man kan ge bort. Oftast vill man ha presenttips på vad man kan ge till någon som fyller jämnt. Och visst är det roligt med en riktig dyrgrip. Som en flaska Krug eller Dom Perignon. Champagne går alltid hem. Less is more sägs det ju.

Häromveckan fyllde min svåger år. Han var en riktig utmaning att bita i när det kom till present. Det är nämligen så att han tillhör de där som inte tycker om vin. Han är en öldrickare kan man säga. Men för några veckor sedan tog jag med en flaska vin hem till honom när vi åkte ut på middag. Ett vin som han, mot min förvåning, verkligen uppskattade.

"Det här var ju lätt och trevligt, inte sådär tungt och strävt som farsans viner brukar vara. Gott!"

Perfekt, nöten var knäckt. Jag förstod vilken typ av viner han skulle kunna tycka om. Jag hade tagit med mig en fantastiskt fin Grenache från Kalifornien. En av mina storfavoriter. A tribute to Grace. Så mitt uppdrag blev att plocka ihop en låda vin till en person som inte riktigt gillar vin. I uppgiften ingick att plocka ut viner i en prisklass som han sedan själv skulle kunna köpa vin för. En flaska Krug kändes därför helt onödigt. Så det blev viner i en lätt och elegant stil. Viner som man kanske inte köper på sig själv men som är roliga att testa för någon som inte har vin som största intresse, som en PX-sherry. En ögonöppnare helt enkelt.

Mitt presenttips till er läsare: Plocka ihop en låda med olika viner och skriv instruktioner för varje flaska, exempelvis "Denna flaska dricks ihop med Pelle och Lotta." eller "Dricks tidigast om 5 år!".

Presenttips

Går du och funderar över något som har med dryckesvärlden att göra? Mejla mig på daniella@wineandculture.se så svarar jag så fort jag kan.