Domaine Antonin Guyon i Bourgogne

Sedan en kort tid är Lively Wines ny importör av Bourgogne-producenten Domaine Antonin Guyon. Jag hade den stora äran att få en egen pratstund med Hombeline Guyon när hon var på besök i Stockholm förra veckan.  Antonin Guyon

Eric från Lively Wines, jag och Hombeline Guyon. För ett par år sedan arbetade jag på Primewine Bar på Östermalmstorg (idag Sannas),   som till en början var importören Primewines showroom. Det innebar att alla viner som serverades kom från deras sortiment. Primewine stod då för importen av Antonin Guyon. Då var min kunskap på nivån att jag kunde skilja vitt vin ifrån rött och tog till mig snabbt att Pinot Noir gav ett lätt och elegant vin. Vi hade Domaine Antonin Guyon Gevrey-Chambertin La Justice på glas då och så fort en gäst ville ha ett lätt och elegant vin så var det vad jag sålde. För det var ju Pinot Noir. Varför blir livet så mycket mer komplicerat när man lär sig mer? Nåja. Under min tid på Primewine Bar hann jag med att provsmaka detta vin i princip dagligen, vilket till slut ledde till att jag tyckte att vinet kändes tråkigt och uttjatat. Så dum man kan vara.

Domänen, belägen i Savigny-Lès-Beaune, grundades på 60-talet av Antonin Guyon som då var 55 år gammal. Idag är det hans söner, Dominique och Michel, som driver företaget och dess 55 hektar med hjälp av vinmakaren Vincent Nicot. Hombeline som var i Stockholm är dotter till Dominique och jobbar med familjeföretaget. Från och med nästa år är domänen biodynamisk certifierad. Alla druvor plockas för hand och sorteras två gånger, först en gång i vingården och därefter arbetar 10 personer i vineriet med att sortera ut de bra druvorna som får användas i vinmakningen. Redan inom 30 minuter efter skörd når druvorna vineriet. Jäsningen sker naturligt och i vineriet är all utrustning toppmodern for att kontrollera temperaturen i tankarna. Musten får ligga på gammal ek från den bästa skogen i Frankrike.

Antonin Guyon

Något vi behöver lära oss här i Sverige är att prova vin i den ordning de gör i Bourgogne: det röda först och därefter det vita. Varför? I Bourgogne är de röda vinerna väldigt lätta och eleganta gjorda på den röda druvsorten Pinot Noir. Medan de vita Chardonnay-vinerna ofta ger lite fetare känsla i munnen. Om du testar en fet och krämig vit Mersault innan du smakar på en superelegant röd Chambolle-Musigny kommer du knappt att känna någon smak alls av den sistnämnda. Provningsordningen är alltså rött före vitt.

Hautes Côtes de Nuits la Dame de Vergy har funnits på bolaget ett par år nu och är en storfavorit hos många. Det är ett fantastiskt instegsvin för de som vill lära sig hur Bourgogne smakar.

Antonin Guyon Antonin Guyon

När jag provar viner som dessa kan jag få svårt att skriva ner mina tankar. I detta fall tittade jag mest på Eric och sa Wooow vilket för mig räcker långt. Dagens favoriter var Chambolle-Musigny Les Cras 2012 och Corton-Charlemagne Grand Cru 2012. Chambolle för sin feminina elegans, välbalanserade syra och rödfuktighet som kommer leva länge. Corton-Charlemagne för att, ja jag vet inte riktigt vad som behövs sägas? En grand cru med otroligt bra balans, elegant struktur och en smak som håller i sig i evigheter. Jag kan dricka dessa viner dagligen om det skulle behövas...

Vi träffades på Guldtaxen som är Lively Wines nya lilla mötesplats. Där kan även du få gå på provningar. Anmäl dig på deras hemsida för inbjudan till vinprovningar och andra event. Det är skoj!