Bästa dryckestipsen till dina våfflor

I år infinner sig våffeldagen och långfredagen på samma datum, 25 mars. Så vad dricker man till våfflorna? Ja, det beror på vilken typ av våffla man bjuder på. Är det lyxig matvåffla med löjrom eller en sötare klassisk variant med hjortronsylt och grädde? Här är tipsen till båda våfflorna: Lyxvåffla med löjrom Champagne är oslagbar kombination till den här kombinationen. Det finns ju faktiskt inget godare ön Champagne till löjrom. Testa den ekologiska champagnen Cuperly Grande Reserve Carte Verte Brut nr. 7734 för 339 kr. Mestadels röda druvor i den här cuvéen, 43 & Pinot Meunier, 30 % Pinot Noir och resterande Chardonnay. Torrt, krispigt men med en fin rund mousse. Härlig längd som håller i sig.

Klassisk våffla med hjortronsylt och grädde En söt Chenin Blanc från Loiredalen i Frankrike är smarrigt till hjortronen. Gärna någon med lite ålder. Moulin Touchais 2001 nr. 4196, 239 kr, med sin härliga syra och fina sötma med smak av honung och torkade aprikoser gifter sig fint med den sötare våfflan.

Frequency Oatmeal Porter nr. 1304 från Nils Oscar kan också vara roligt att kombinera med våfflan för den som uppskattar öl. Den kostar 24,50 kr. Doften har inslag av apelsin, kaffe och mörk sirap. Kanske en porter istället för kaffet?

Vi får heller inte glömma bort Punschen! Denna härliga svenska dryck med smak av arrak. Så gott till våffelfesten! Testa Tégner & Son Punsch nr 545 för 149 kr.

Men egentligen finns det väl knappt en bättre kombination än, just det, mjölk! Och här börjar det synas många mindre mejerier som utmanar jätten Arla. Järna Mejeri gör fantastiskt god mjölk i en snygg stilren förpackning. Ällmora Gårdsmejeri gör en mjölk från fjällkor och säljs i glasflaska. Här snackar vi mjölk på riktigt. Varför inte spetsa till mjölken och servera en White Russian?

White Russian 4 cl Vodka 2 cl Kahlúa 6 cl mjölk

Lägg isbitar i ett rocksglas. Bygg, det vill säga häll upp, vodkan och Kahlúan över isen. Häll försiktigt över mjölken som lägger sig ovanpå spriten. Rör om och njut.

Milk

Av Daniella Lundh Egenäs

LÄS MER

Läckert & lättlagat till påsk - Håkan Larsson tipsar!

Strålande finvin till påsklammet