Tänk en gång extra när du handlar vin

Sydafrika. Ett vinland jag har blandade känslor för. Ena sidan visar på bulkviner, Bag-in-Box, massproduktion, oetiska förhållanden för de anställda, mycket besprutningar. Å andra sidan finns det eldsjälar som arbetar biodynamiskt, naturligt, ekologiskt, Fairtrade, värnar om både miljö och sin personal. Hållbarhet. Sverige har en handelsöverenskommelse med Sydafrika som gör oss till en av världens största konsumenter utav sydafrikanska viner. Men vilka viner är mest representerade på Systembolaget? Se dig omkring på hyllorna nästa gång du är i butiken. Vilka viner tror du dricks mest i de svenska hushållen?

Hållbarhet är ett ganska uttjatat ord men ack så viktigt. Hållbara viner kostar ofta några kronor extra. Kanske 50 kr mer än det vin du tänkt handla. Men gjorde inte den närproducerade svenska biffen också det som du handlade till fredagsmiddag? De svenska ekologiska grönsakerna som du anser är otroligt viktigt att köpa? Tillhör du de personer som vill bidra till en bättre värld genom att tänka på vad du äter? Tänk en gång extra även när du handlar vin. Dyrare viner har oftast bättre förutsättningar både för sina anställda och hur de producerar sitt vin. Att skapa vin är ett hantverk. Hantverk kostar pengar, det vet vi alla. Därför kostar rättviseproducerade viner mer än bulkviner med dåliga arbetsförhållanden.

Johan Reyneke i Stellenbosch tillhör en utav de där eldsjälarna i Sydafrika. Han är surfare i grunden som ville göra vin samtidigt som han ville skapa bra förhållanden för sina anställda. En del av intäkterna går till att bygga hus åt hans personal. Och ja, hans vingårdar är biodynamiska.

Testalonga

En annan ny favorit från Swartland är Craig Hawkins som gör vin under namnet Testalonga - El Bandito. Craig odlar ekologiskt och vinifierar sina viner helt utan tillsatser.  Fantastiskt häftiga viner och inte nog med det, de har några av de häftigaste etiketterna jag har skådat på länge. Hurra för Testalonga!

Testalonga

När du köper viner från Sydafrika måste du tänka efter en gång extra. Jag säger inte att du ska låta bli att konsumera dessa viner. Tvärtom. Köp och drick, men köp hållbara viner. Ta reda på vad du handlar. Är det ett superbilligt vin, ja då är det troligtvis inte de bästa att köpa för en hållbar värld. Däremot behöver vi konsumera de bättre vinerna för att bidra till trevligare förhållanden. Precis som vi behöver köpa närproducerat svenskt kött och mjölk från mindre aktörer som ger mer pengar till bönderna.

Tänk efter en gång extra när du handlar vin.