Lyxiga bubblor

I måndags fick jag gå på en väldans trevlig middag på Millesgården arrangerad av champagnehuset Perrier-Jouët. Jag hade aldrig besökt Millesgården tidigare så det var ett perfekt tillfälle att förena nytta med nöje. Dricka lyxiga bubblor i en vacker lokal är aldrig fel. IMG_3596 2.jpgVacker dukning med vackra glas.

Min gamla arbetsgivare Frantzén stod för maten så det var spännande att se hur det fungerade i ett sammanhang. Gott var det såklart. I glasen serverades champagnehusets prestigebubbel Belle Époque med nya årgången 2008 samt Belle Époque Rosé 2006. IMG_3598.jpg Med min bordsherre källarmästare Hervé Deschamps.

Jag hade den stora äran att få ha kvällens huvudperson som bordsherre, Perrier-Jouëts källarmästare Hervé Deschamps. Mannen som ligger bakom husets samtliga champagner. Hervé är ingen man kan kalla nybörjare direkt. Han har jobbat hos Perrier-Jouët i 33 år och varit källarmästare sedan 1993. Med 5 år kvar till pension kommer Belle Epoque 2016 troligtvis att vara hans sista årgång som han får släppa.

Själva champagnehuset startades 1811 genom en klassisk kärlekshistoria. Pierre-Nicolais-Marie Perrier och Adèle Jouët gifter sig. Därefter startar de sin champagnefirma som får namnet Perrier-Jouët.

Första årgången av Belle Époque var 1964 som släpptes 1969. En mycket exceptionell årgång då även min mor föddes. Årgång 2008 är en blandning av 50% Chardonnay, 45% Pinot Noir och 5% Pinot Meunier. Chardonnay från Grand Cru-byarna Avize och Cramant ger elegans samt blommiga toner medan Pinot Noir från norra delarna av Champagne, Montagne de Reims, ger vinet sin komplexitet. Enligt Hervé binder den lilla mängden av Pinot Meunier samman de andra två druvorna till en perfekt balans. Vinet låg 5 år i flaska på sin jästfällning innan det degorgerades och tillsattes en dosage av 6g/liter. IMG_0039.jpgBelle Époque Rosé 2006 är en druvblandning av 45% Chardonnay, 50% Pinot Noir och även här 5% Pinot Meunier. För att få till den laxrosa färgen tillsätts 8% stilla rött vin från byarna Ambonnay och Aÿ. Vinet får ligga minst 4 år på sin jästfällning och därefter tillsätts en dosage av 8g/liter. YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjEzNTY4MDk7czoxOiJ3IjtpOjU3ODtzOjE6ImgiO2k6MzIwMDtzOjE6ImMiO2k6MDtzOjE6InMiO2k6MDtzOjE6ImsiO3M6NDA6ImJiMDE2YTY0MGVkNDNiMGRlYmRlMGIwMDRjZGQyZTgyMDFlMWEwYTQiO30=.png Här är förresten jag festfin tillsammans med Caroline Blumenthal. Foto: Studio Emma Svensson

Lyxiga bubblor som Belle Époque är ingen vardagsdricka direkt. Belle Époque 2008 går loss på 1205:- och Belle Époque Rosé 2006 får du punga ut hela 2150:- för. Men jag investerar mer än gärna i någon flaska och lägger in i vinkylen. För det här är gott på riktigt. Jag vill säga att klunkabiliteten är skyhög.

Skål!