Den Stora Smakresan 2016

Förra året fick jag den stora äran att vara med i en testpanel av öl när Björn Frantzén lagade mat. Detta i samband med inspelning av Den Stora Smakresan som Mariestads har gjort två tidigare år. 2014 åkte de med ångbåten Juno genom Göta Kanal och förra året gick resan med Ostindiefararen Götheborg. Men i år testar de något nytt: tåg!IMG_2903.jpg Inte vilket tåg som helst heller. Ska det va' så ska det va' på riktigt. Alltså blev det en resa med ett gammalt ånglok, och jag fick åka med. Kul tycker jag såklart. AX1_0464.jpgMed på resan var också min kollega Filip Fastén. Medan jag fick luta mig tillbaka och halvt vila upp mig efter en riktigt tung jobbhelg så fick Filip fortsätta att jobba. Han stod nämligen för maten under första etappen av resan som jag var med på. Ångloket tog oss från Stockholms Centralstation för att sedan hamna i Tällberg dagen efter. Resan bjöd på god mat, fantastiska vyer, törstsläckande öl och så fick jag lära mig en hel del om tåg. Jag har också upptäckt ett helt nytt sätt att resa. När resandet i sig är en del av äventyret kan jag definitivt göra fler resor med tåg. Det var avkopplande och rogivande. Jag föredrar helt klart att åka lite långsammare så att man faktiskt hinner njuta av vårt vackra landskap också. Titta bara på bilderna hur magiskt vackert det är!AX2_0066.jpgax1_0477_MG_8506_2000px.jpg_MG_8921_2000px.jpg_MG_8629_2000px.jpgAX2_9983.jpgOkej, resan arrangerades inte bara för att vi skulle få uppleva vårt vackra Sverige från järnvägen. Vi skulle såklart få njuta av god mat i kombination med öl också. Att Filip kan laga mat är ingen nyhet för mig eftersom att jag jobbar med karln. Men att få sitta ner i lugn och ro och faktiskt få uppleva maten är inte ofta jag får göra. Till lunch bjöds det bland annat på en klassisk mustig löksoppa som Filip serverade i hög kockhatt. AX2_0033.jpgAX2_0014.jpgAX1_0499.jpgAX2_0081.jpgAX2_0022.jpgEfter lunchen fick jag äntligen återförenas med bryggmästare Richard Bengtsson som jag tycker väldigt mycket om. Han gjorde som vanligt en storstilad entré med tågbilen nedan. Och så fick jag som sagt lära mig en massa om gamla tåg. Det är härligt när man har en kunnig och proffsig guide. Han tog oss till Järnvägsmuseet i Gävle. Där kan man titta på riktigt gamla tåg. Kanske något för de intresserade barnen?AX2_0203.jpg AX1_0588.jpgIMG_3053.jpgIMG_2973.jpgAX1_0547.jpgIMG_3085.jpg Efter museum behöver man fylla på med energi. Så då fick vi middag. Filip bjöd på en av mina favoriträtter: jordärtsskocka med bränd grädde och svartkål. Den är så jädra bra. Sådär härligt goffig så man bara vill sleva i sig allt med en sked fort som tusan, men samtidigt dra ut på det så länge som möjligt för att man inte vill att smaken ska ta slut. Precis så gott är det. Jordärtskockor är små guldklimpar. Jordens guld. Ta vara på dem ordentligt, det går at laga en massa gott med de små skockorna. IMG_3115.jpgAX1_0646.jpgAtt sova på tåg går alldeles utmärkt. Det är lite extra sövande att känna det gungande tåget som vaggar en till sömns. Jag sov i en vagn från 70-talet men med oss fanns också en vagn från 40-talet. Hade varit häftig att sova i en gammal kupé. Å andra sidan hade jag elektricitet i min vagn, bra när telefonen behöver laddas... IMG_3120.jpgIMG_3154.jpgHur fantastiskt är det inte att få vakna upp vid en plats som denna och börja dagen med ett morgondopp?IMG_3134.jpgOch så frukost.IMG_3148.jpgMed lite caviar. Ja, en liten sked bara. Enkelt. IMG_3161.jpg Bryggmästare Bengtsson är inte bara en jäkel på att brygga öl. Han är också väldigt duktig föreläsare. Han berättade varmt om ölbryggning men framförallt helhjärtat om ölets råvaror: humle och malt. Och vikten av att använda sig av råvaror med bra kvalitét. IMG_3184.jpgIMG_3196.jpgIMG_3198.jpgIMG_3186.jpg Förutom att vara en riktigt trevlig resa så har Den Stora Smakresan faktiskt ett viktigt syfte och det är att låta bryggmästare Bengtsson få inspiration till nya ölrecept genom att upptäcka nya platser, dofter och smaker. Han har skapat nya ölrecept och under resan fick vi testa produkterna till maten vi åt. Vad gör ett ånglok speciellt? Ångan såklart. Hur kan man få ånga kopplat till öl? Jo, en Steam beer. Oljan och svärtan i ångloket? Jo då gör Bengtsson en Schwarzbier. Och så en Vienna lager på det hela, med inspiration från Wien. IMG_3098.jpgFörra året släppte Mariestads sin Ostindien Strong Ale i liten upplaga på Systembolaget lagom till jul. Det ska bli intressant att få se vad som blir slutprodukten av årets resa. IMG_3217.jpgStort tack bästa Mikael Mossvall och Byggmästare Richard Bengtsson för att jag fick åka tåg med er, ett dygn på ett tåg gör jag gärna om!