Fiesta de la Floración i San Martín firar vårens knoppning

Vinlandet Spanien bjuder på ett varierande klimat och bästa sättet att lära sig hur de olika regionerna ter sig är att besöka platsen. Området väster om Madrid bjuder på ett dramatisk landskap värt att uppleva. I Sierra de Gredos firar man in vårens knoppning med Fiesta de la Floración och när unga drivna vinmakare arrangerar vinfestival är det ett fantastiskt tillfälle att bekanta sig mer med de eleganta vinerna gjorda på Garnacha. Jag går runt i Las Umbrias, den 0,50 hektar lilla vingården på 1 000 meters höjd. Den högst belägna vingården i Vinos de Madrid DO. Jorden är lerig blandad med granit. Knopparna på vinrankorna lyser starkt gröna och växtlivet i vingården är fantastisk. Här, högt uppe bland molnen ligger vingården alldeles ensam. Jag slås av den vackra utsikten och en bit nedanför betar arbetshästarna fritt – hästarna som annars arbetar med att plöja vingården. I höst kommer här att hänga en massa klasar med druvan Garnacha.

Las Umbrias Betande arbetshästar vid Las Umbrias. 

Dani Landi Daniel Landi i vingården Las Umbrias. 

Högt upp i bergen ungefär 10 mil väster om Madrid ligger ett område värt att lägga på minnet, Sierra de Gredos. I den lilla byn San Martín de Valdeiglesias håller eldsjälarna Daniel Landi och Frenando Garcia till. De träffades på universitetet för lite mer än 10 år sedan och fick för sig att göra vin tillsammans. Till en början fick de höra att de var alldeles galna när de pratade om att odla sina druvor i små svårtillgängliga vingårdar. Idag skapar de några av Spaniens häftigaste viner med sitt projekt Comando G, där G:t står för deras älskade druva Garnacha. Men de två vännerna gör även vin på varsitt håll med Daniel Gomez Jimenez-Landi samt Bodega Maranones.

Garnacha Blivande Garnacha i Las Umbrias.

Sierra de Gredos tillhör Vinos de Madrid DO som är hela 30 mil långt från väster till öster med ett oerhört varierande klimat och extrema skillnader i altitud. Platsen tillhör en av de med mest regn i hela Spanien. Den höga höjden med sitt svala klimat och sina magra granitjordar ger en helt annan typ av Garnacha än vad vi är vana vid från Spanien. Det här är lätta, eleganta viner med nästan en burgundisk stil. Många odlare i Sierra de Gredos, inklusive Dani och Fer, önskar ett liknande appellationssystem som finns Bourgogne med byviner och enskilda vingårdslägen. Platserna, höjdskillnaderna och den stora nederbörden i området ger helt olika terroir. I Sierra de Gredos odlas den röda druvan Garnacha och den vita Albillo. I resterande Vinos de Madrid DO är det mest Tempranillo och Malvar som står för den uppodlade arealen.

Medan vi känner på klimatet i den andra lilla vingården på 0,35 hektar, El Reventón, utanför Cadalso de los Vidrios kan jag inte låta bli att undra hur man lyckas hitta dessa vingårdar från första början. Och tydligen var det inte särskilt enkelt.

- Vi frågade oss runt bland de äldre odlarna i området, men ingen förstod riktigt vad vi letade efter. De själva ansåg att de här odlingsplatserna var värdelösa eftersom det är så svårt att bruka marken. Till slut fick vi tips över en öl i en av barerna där någon hörde vårt samtal, säger Dani Landi.

El Reventon Där, högt upp ligger lilla plätten El Reventón. 

De två eldsjälarna brukar sina jordar biodynamiskt, inte av själsliga anledningar, utan för att de har märkt att jorden helt enkelt mår bättre och får ett helt annat växtliv vilket vi tydligt kan se i de båda vingårdarna vi besöker. Här växer vallmo blandat med lavendel och andra vackra väldoftande blommor under våren.

Dani och Fernando må vara fantastiska vinmakare men de är också personer som värnar om och intresserar sig för andra producenter. För att fira knoppningen och hålla tummarna för en bra skörd under året bjöd de i maj in till en hejdundrande festival. Fiesta de la Floración arrangerades för andra året i rad i San Martín och är ett event för att samla vänner och producenter från flera platser. Då vädret inte var riktigt på deras sida hölls vinmässan och festivalen i slottet Coracera från 1450-talet. Vad kan egentligen vara bättre än att testa vin, njuta av god mat och dansa till en saxofon i ett gammalt medeltida slott? Inte särskilt mycket säger vi som var på plats.

Castle of Coracera Medeltida slottet Coracera.

Chiara Emidio Pepe

Inbjudna vinproducenter som fanns på plats och visade upp sina viner var bland annat Emidio Pepe från Montepulciano d’Abruzzo, Johan Meyer  och hans produktion Mother Rock från Sydafrika, Arianna Occhipinti från Sicilien och Nierpoort från Portugal. Den största vinupplevelsen under mässan var utan tvekan Emidio Pepe Montepulciano d’Abruzzo 1983. Ren magi på flaska.

En festival med obegränsad mängd vin, nykokt pulpo, skön musik som bjuder upp till dans och glada helt opretentiösa vinmakare. Det är Fiesta de la Floración. Vännerna Daniel och Fernando är inte bara begåvade vinmakare, de vet också hur man firar vårens knoppning.

Chiara, Emidio Pepes barnbarn. MFC Chicken Influgna bandet MFC Chicken bjöd på Rock n Roll. 

Fiesta de la floracion Nästa Fiesta de la Floración hålls 2018.

Text och bild Daniella Lundh Egenäs