Årets trenddryck: Kombucha

Med träning och en hälsosam livsstil på agendan för många i dagens samhälle öppnas ögonen upp för drycken som dracks under tidigt 1900-tal i Ryssland. Nej, jag pratar såklart inte om vodka. Som rubriken skvallrade om är dagens samtalsämne hälsotrenden Kombucha. Redan för 2000 år sedan tror man att drycken konsumerades i Asien och kallades då för livets elixir. För något år sedan kunde det knappt hittas i butik. Idag finns det både på caféer och till och med representerat på vissa finkrogar. Så vad är egentligen Kombucha? Kort förklarat kan sägas att Kombucha är namnet på ett rumstempererat sötat grönt eller svart te som har fått fermentera (jäsa) med hjälp av en levande bakteriekultur och jäst. Mjölksyrabakterien ser ut ungefär som en stor flytande svamp i moget tillstånd och kallas för mamma då den lever vidare i nya bryggningar. Ungefär som en surdeg fortsätter leva vidare så länge du matar den. Tillsammans jobbar de för att göra om sockret till enzymer och organiska syror. Resultatet blir en lätt kolsyrad vinägeraktig dryck med hög syra. Drycken är probiotisk och probiotika kan ungefär översättas till för liv. Det pratas mycket om positiva hälsoeffekter av Kombucha som att det exempelvis skulle kunna behandla både Aids, diabetes och cancer. Bevisen för att det skulle hjälpa är få och istället finns de andra som tror det motsatta; att det skulle vara farligt för lever och njure i stora mängder. Men så mycket kan vi nog kunna låta bli att dricka.

Kanske ska jag helt enkelt försöka mig på att göra Sveriges bästa?

Kombucha kan som sagt köpas i många butiker idag. Men precis som med surdeg så är det något som man ganska enkelt kan syssla med hemma. Allt man behöver är lite bakteriekultur, te och socker. Ja, så måste man få tag på en bakteriekultur också... Någon som vet var? Tydligen kan man starta sin brygd genom en inköpt Kombucha som är opastöriserad med neutral smak.

Läs hur du gör din Kombucha här.

IMG_8588 2015-10-16 14.12.23

Jag provsmakar mig nu igenom Kombucha-djungeln och hittills kommer min favorit från Humm. Deras Kombucha smaksatt med kokos och lime är supergod. Neutral Kombucha är fortfarande lite väl hardcore för mig men jag vänjer mig nog snart. Det är både spännande och lite svårt på samma gång. Ett projekt under vintern ska nog bli att starta min egen Kombucha. Kanske ska jag helt enkelt försöka mig på att göra Sveriges bästa?

Gillar du alkoholfria alternativ? Missa inte mitt recept på vinbär eller den fantastiskt goda och läskande havtornstrocaderon från Tove Nilsson.