Nytillskott i min vinkyl

Efter min dagstur till Jura kom jag hem med några flaskor vin utav den mer intressanta varianten. För mig kan ett vin vara intressant på flera olika sätt. Antingen har det en väldigt speciell karaktär, det kommer från ett udda område, det är svårt att få tag på, det är fasansfullt jädra bra eller så är det en äldre årgång. Ofta är dessa sätt kombinerade. En äldre årgång är svår att få tag på. Likaså ett vin från en något annorlunda och mindre känd plats. Nytillskottet i min vinkyl fyller flera utav dessa kriterier ovan. Det finns inte representerat på den svenska marknaden. Det är utav en äldre årgång och har en väldigt intressant och speciell karaktär. Alltså ett vin värt att släpa hem i resväskan även om det behöver lindas in i alla kläder jag har med mig för att slippa riskera att flaskan går sönder under flygturen.

Jura

Domaine Jean Berthot-Bondet var den enda producenten jag besökte under min dagstur till regionen. Jean värnar om att få visa upp Jura och tog villigt emot mig med kort varsel. Fram tills 2008 var han borgmästare i byn vilket kanske förklarar hans gästfrihet. Vinkällaren i byn Château Chalon är belägen i en byggnad från medeltida 1600-talet och har funnits i Jean och hans fru Chantals ägo sedan 1985. Domänen innehar idag 15 hektar vinodlingar varav 4 hektar i den berömda appellationen Château Chalon och övriga i Côtes-du-Jura. Sedan 2009 arbetar man ekologiskt i vingårdarna.

I vinkällaren finns ca 500 ekfat som rymmer 228 liter. I den gamla delen utav källaren från bilden högst upp vilar deras Vin Jaune från Château Chalon. Man producerar alla olika vinstilar som finns representerade i Jura: Crémant du Jura (mousserande enligt traditionell metod), röd Côtes du Jura, vit Côtes du Jura, Château Chalon Vin Jaune, Vin de Paille (en vinlikör) och Macvin du Jura.

Så vad fick jag då med mig från mitt besök? Jo, i min vinkyl vilar nu inget mindre än en flaska utav min alldeles egen årgång: 1988. Côtes du Jura Tradition är en blend utav druvorna Chardonnay och Savagnin ungefär 70% respektive 30%. Det har legat sous voile, alltså under ett lager utav jäst precis som Vin Jaune, men endast under två års tid istället för minst sex år. I och med att vinet har ganska många år på nacken kan jag inte riktigt bestämma mig för om det ska drickas väldigt snart eller om det ska få ligga lite längre? Oavsett vad ska det bli väldigt spännande att få testa och förhoppningsvis kunna njuta av vid rätt tillfälle.

Välkommen hem till ditt nya hem i min vinkyl herr Tradition! Hur mycket den kostade? Ynka 41 Euro! Ett riktigt fynd för något som har legat på samma källarplats i över 25 år.

I min vinkyl

Vad som mer bor i min vinkyl? Bland annat lite vin från Schweiz och Österrike.