Och vinnaren är...

...SOFIA CASTENSSON!!! Om jag är en stolt vän? Det kan du ge dig tusan på. Dock något fattigare, jag lovade ju henne en magnumflaska i present om hon vann. Jag tog en fika med Sofia två veckor innan finalen så om du inte har läst det redan kan du läsa mer om henne här. Final

Hur finalen gick till? Igår söndag fick finalisterna genomföra ett skriftligt teoretiskt prov samt en blindprovning. Idag gick de igenom olika moment på scenen för publik och självklart var jag på plats för att stötta och heja på Sofia. Första momentet var servering utav en flaska rött samt rekommendera mat till detta vin. Andra momentet var blindprovning utav två olika viner. Ett var en roséchampagne och det andra en röd chilenare. Sista utmaningen var en duell mellan de tre finalisterna. Att öppna och hälla upp en magnumflaska champagne så jämt som möjligt i glasen utan att få gå tillbaka till något glas. Därefter rekommendera en amuse-bouche till champagnen med motivering. Finalen var väldigt spännande och jämn. Alla tre hade olika starka moment. Ellen Franzén från Esperanto bjöd på en fantastisk blindprovning som var ljuv musik i öronen för någon som mig. Det märktes tydligt att hon drillats utav mästercoachen Sören Polonius.

Jag fick mig en liten pratstund med Bollingers exportansvarige också som avslöjade att det i höst släpps en limiterad utgåva utav Bollinger 2009. Denna består endast utav grand cru-druvor, 68% Pinot Noir och resterande Chardonnay. Den har fått ligga 5 år på jästfällningen, alltså kortare tid än Grande Année och endast i gamla ekfat. Det ska bli väldigt spännande att testa detta bubbel när den kommer till Sverige.

Gamla finalister

Och såhär stod vi alltså för exakt ett år sedan nervösa inför prisutdelningen. Finalisterna 2014: jag, Sofia Castensson och vinnaren 2014 Maya Samuelsson. Men nu blev det en bild med mig och två vinnare. Jädrar vad stolt jag är! Sofia, magnumflaskan kommer. Jag lovar! Ska bara till bolaget först...

Om du vill veta mer om Bollinger så kan du läsa om mitt besök jag gjorde i somras hos det anrika huset med en härlig historia här.