Möt Årets Lily 2013

På måndag är det final i Lily Bollinger Award 2015. Finalisterna Sofia Castensson, Ellen Franzén och Åsa Sjölander gör upp på scenen och tävlar bland annat om en cykel från Kronan samt ett besök hos Bollinger nere i Champagne. Jag är väldigt partisk och håller tummar och tår för min nära vän Sofia. Kanske för att hon kom 2:a förra året och slog mig i finalen. Visserligen har jag råkat lova henne en magnumflaska bubbel utav mig om hon vinner så jag kanske inte ska hoppas för mycket? I samband med att det snart är final så vill jag påminna er om en tidigare vinnare. Ingen mindre än Årets Lily 2013: Ulrika Ferlin! Under min resa nu i sommar hann vi med några dagar i Piemonte och självklart ville jag hänga med Ulrika och få veta allt om hennes jobb nere i vinregionen. Hon jobbar sedan en tid hos Ceretto Winery och jag är otroligt imponerad över hur långt hon har kommit i sin karriär. Ulrika, först och främst, vem är du? Jag är en 24-årig vinälskande lantis som kommer från den lilla staden Mariefred vid Mälaren i Södermanland. Växte upp med en elektriker till mamma och en hästdyrkare till lillasyster. Idag bor jag i Italien och försöker njuta av allt här.

Vad var det som gjorde dig intresserad utav vin? Jag började jobba inom restaurang redan när jag var 14 år. Sedan har jag fortsatt i det spåret. Jag blev helt enkelt mer nyfiken på dryck och att lära mig mer. Jag har varit intresserad av mat och dryck så länge jag kan minnas.

För två år sedan, 2013, vann du Lily Bollinger Award, vad var det bästa med att vinna? Att jag vann! Haha. Nej men det blev som ett bevis på min prestation och allt slit. Det kändes fantastiskt att äntligen få känna att jag klarade det, jag gjorde det! Det är så mycket plugg, nervositet och förberedelser. En spänning som släppte efter vilket var oerhört skönt.

Vad lärde du dig under året som Lily? Det var ett hektiskt år! Jag bytte jobb och fortsatte träna inför andra tävlingar. Men jag lärde mig framförallt att det är viktigt med balans i livet, det får inte bli för mycket press och stress när det kommer till plugg och tävlingar. Det är alltid viktigast att jag mår bra och att det ska vara roligt!

Vilken var största utmaningen under tävlingen? Största utmaningen var nog hela grejen med att stå på scen och göra det jag gör till vardags. Det blir inte lika naturligt att dekantera en flaska vin när man har publik och en jury som bedömer än. Så det blir lite nervigt kan man lätt säga.

Du bor sedan en tid i Piemonte, Italien. Hur hamnade du där? Ja det undrar jag också ibland. Det hela började faktiskt med att jag och min bästa vän åkte på en mat- och vinresa i Italien. Där träffade jag vinproducenten Federico Ceretto, som är en utav syskonskaran Ceretto. Jag envisades med att jag ville komma ner och jobba skörd hos dem året efter. Han visade mig runt på vineriet och vi planerade och förberedde för att jag skulle komma året därpå för skörd. Jag fortsatte resan och väl hemma i Sverige fick jag ett samtal av Federico. De sökte en sommelier som kunde ansvara för deras provningsdel.

Ceretto, beskriv din roll hos producenten: Jag har den tjusiga titeln Hospitality Manager och sommelier. Mitt jobb handlar om att koppla ihop alla olika projekt som företaget har, så restauranger, hasselnötsproduktion, vinimport och självklart vineriet. Jag ansvarar för hospitality delen på vineriet. Vi har öppet varje dag för vinintresserade besökare. Jag har även ansvaret för alla kunder och klienter från Asien och USA som vill komma och besöka etc. Så det är jag som bestämmer vilka viner det bör prova bland annat. Så det är viktigt att veta vem det är som kommer. Jag har även ansvar för att utbilda mitt team. Fokus ligger på att ge mer utbildande vinprovningar till besökarna. Det kommer allt från turister, lokala besökare, restaurangfolk och sommelierer till oss. Svårt att beskriva min tjänst helt då jag är lite överallt.

Okej, så om du måste välja. Piemonte eller Stockholm? Oj, svårt! Stockholm för att mamma finns nära, Piemonte för att det är det vackraste område jag sett. Kan inte välja! Båda?

Finns det något vin som du verkligen önskar att få dricka? Just nu är jag törstig, så ett glas bubbel hade varit fantastisk gott! Annars vore en äldre årgång från Château Margaux i Bordeaux spännande.

Bästa mat- och vinupplevelse? Bästa mat- och vinupplevelse hade jag nyligen här i Italien. Jag och karln min var ute och käka på vårt stamhak i byn La Morra. Blev serverad den klassiska kombinationen med Tajarin (piemontesisk pasta, nudlar) med en klick smör och en massa riven vit Alba tryffel över. Till det självklart ett glas Barolo! Just denna gången var det Barolo, Cannubi från producenten Brezza. Fantastiska viner!

Du har ett förflutet i det militära. Finns det några likheter mellan vinvärlden och militären? Ja precis. Ja på sätt och vis. Det är lite samma jargong. Racka puckar och ibland hård ord. Sedan är det viktigt att vara noga och precis, i militären och när du hanterar vin. Det är egentligen två helt olika världar vilket jag tror är bra.

Vad skulle du dricka ute i fält? Eftersom jag har fått turen att vara ute i fält så var kallt vatten magiskt gott och jag suktade efter cola, en kall öl eller ett gott glas champagne. Egentligen är allt som är törstsläckande gott då! Minns att vi fick varm choklad när övningen var slut och det var det bästa jag druckit!

Barbera eller Dolcetto? Barbera helt klart!

Slutligen, vem skulle du helst äta middag med? Det skulle inte sitta fel att äta en middag med dig! Annars så hade Ryan Gosling varit en stilig bordsherre (dregel).

Ceretto

Ulrika och jag tillsammans med en extremt stor tank hos Ceretto. Jag ansökte om jobb som städare hos vineriet men fick tyvärr avslag denna gång.

Nu när Ulrika har introducerat Ceretto så kommer det självklart en ordentlig beskrivning längre fram. Håll till godo så länge och glöm inte att öppna en riktigt stor flaska i helgen. Och hålla tummarna för Sofia på måndag såklart...