Havtornsfrossa

Havtorn. Jag älskar havtorn. De där lilla gyllene bäret sprängfyllt med vitaminer. Det sägs att ett litet bär innehåller lika mycket vitaminer som en hel apelsin. Hur kan man då inte bara vara helt såld på havtorn? Igår var vi,  teamet på Frantzén och besökte vår ena trädgård i Malmköping. Ingen mindre än Jan Andersson. Du kan läsa mer om Janne i mitt tidigare inlägg här: Grönsakskungen från Malmköping. Om jag var i havtornshimlen? Vi stannade först och åt lunch på en pizzeria inne i "stan". Utanför ett lägenhetshus ser jag den största havtornsbuske jag någonsin har skådat fullt med mogna bär redo att skördas. Så en näve pallade jag med mig. Senare hos Jan kunde jag avnjuta lite fler bär från hans buske.

IMG_3804

Havtorn är ett bär jag älskar att använda i vårt alkoholfria dryckespaket. Det är ett syrarikt bär med en alldeles speciell svensk smak. Senast använde jag ett recept ur Tove Nilssons bok Soda, lemonad & snacks.

Havtornstrocadero

Ca 4 dl

1,5 dl + 0,5 dl strösocker 2 dl äppelmust 2 dl vatten 2 dl havtorn 1 tsk citronsyra

Smält 1,5 dl strösocker i en kastrull tills de blir gyllenbrunt. Dra av från värmen. Tillsätt äppelmust och vatten försiktigt. Se till att sockret smälter i vätskan. Tillsätt resten av sockret, havtorn och citronsyra. Låt småputtra i 15 minuter. Sila genom en silduk och häll upp i en väl rengjord flaska och ställ i kylen.

Spä ut med sodavatten vid servering.

Skål!