Besök hos Bollinger

"I only drink Champagne when I'm happy and when I'm sad. Sometimes I drink it when I'm alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I'm not in a hurry and drink it when I am, otherwise I never touch the stuff unless I am thirsty."- Lily Bollinger. Idag är det dags för uttagningen utav årets upplaga av Lily Bollinger Award. Just nu är tävlingen i full gång och jag gissar att det är fullt utav nervösa kvinnliga tävlanden. Ja just det, tävlingen är endast för tjejer. Tävlingen som champagnehuset Bollingers importör Arvid Nordquist arrangerar för att uppmärksamma och uppmuntra kvinnliga sommelierer. Första året tävlingen arrangerades var 2002 och som vinnare stod min mentor och förebild Åsa W Karlsson. Jag själv har deltagit i tävlingen två år i rad. Första gången var 2013 och då var det första gången jag ställde upp i tävlingssammanhang. Man kan säga att jag gick dit för att se hur en tävling gick till och för att testa mina kunskaper. Jag hamnade precis utanför finalplats men blev nyfiken på tävlingarna. Detta gjorde att jag ställde upp även förra året, gick till final men slutade på en tredjeplats. Jag känner mig bekväm med servicebiten men teori är knepigt. Man kan utsättas för frågor från hela vinvärlden, och den är stor...

För en månad sedan fick jag äntligen besöka Bollinger som jag läst på så mycket om inför tävlingarna. Husets ambassadör Christian Denis tog emot och visade runt. Han berättade stolt om egendomen och fick med mycket intressant fakta om själva området Champagne. Bland annat att vi svenskar tillhör de som dricker mest utav bubblet från regionen.

Christian Denis

Jag tillsammans med Christian Denis i vingården Clos St. Jacques.

Bollinger grundades 1829 i lilla byn Aÿ utav Emmannuel Hennequin (greve av Villermont), Paul Renaudin (lokal vinmakare) och Jacques Bollinger (lite av en ensamvarg). På denna tid föredrog franska adeln att inte kopplas till något varumärke så företaget kallades Renaudin Bollinger. 1837 gifte sig Jacques Bollinger smart nog med grevens dotter vilket gjorde att Hennequins del utav företaget stannade kvar hos Jacques när greven gick bort. När Renaudin avled 1854 fanns ingen arvinge vilket gjorde Jacques till ensam ägare. Han döpte då om huset till Sociéteé Jacques Bollinger. Idag drivs Bollinger utav femte generationen och är ett utav få champagnehus som fortfarande ägs utav familjen.

Några utav de största framgångarna inom vinvärlden har uppnåtts utav kvinnor som tagit över efter att deras män har avlidit. En utav dessa är den som har gjort Bollinger känt och till vad det är idag, Madame Lily Bollinger. Lily gifte sig med en senare generation Jacques Bollinger år 1923. När han gick bort 1941 tog Lily över chefsrollen och på 30 år dubblade hon produktionen. Hon är känd för att ha cyklat runt i sina ägor och fick en sadel tillverkad till sin cykel utav väskföretaget Hermés. Som vinnare utav Lily Bollinger Award får man, förutom en resa till Bollinger i Champagne, en Kronancykel.

Bollinger äger 60% utav druvorna de behöver till sin produktion själva och resten köper de in. De har 164 hektar vingårdar och producerar omkring 3 miljoner flaskor om året. Blenden består utav minimum 60% Pinot Noir vilket är rätt så ovanligt med en så stor andel av den röda druvan.

Vi började vår tur i Clos St. Jacques som är en utav få clos (vingård med en mur runt) i Champagne och tillhör de äldsta. Endast Pinot Noir växer här och tidigare gjorde man rött vin som familjen hade till sig själva. Denna clos är 3 hektar och ligger precis ovanför Bollingers källare. Detta gör att rankorna inte kan gräva sig djupt ner utan rötterna växer istället som en 20 cm tjock matta. Rötterna tar sig inte ner till vattnet långt ner i jorden och rankorna blir extra känsliga mot hetta samt ger mindre frukt, runt 4000kg/hektar. Mineralitet och stor skörd går förlorat men man vinner istället ett vin med ordentlig power. Vielles Vignes Francaise görs endast de årgångar man anser att det passar och är en blandning utav Bollingers två clos: St. Jacques och Chaude Terres, båda i Aÿ. Det behöver inte vara ett bra år för hela Champagne. Ett exempel är att 1998 valde man att inte producera Grande Anné men man gjorde Vielles Vignes Francaise 1998. Speciellt med Clos St. Jacques är att rotstockarna är oympade och har klarat sig från phylloxera. Man tror att räddningen var att under phylloxerans storhetstid så gjorde man ingenting alls med rankorna vilket innebär att idag är rotsystemetet ovanpå vinkällaren över 130 år gammalt.

Verkstad

Madame Bollingers cykel samt tunnverkstaden.

Förr i tiden gjorde man allt utom glas själva som korkar, etiketter, och ekfat. Bollinger tillhör de producenter som använder mycket ekfat i sin produktion och hade förr 8 egna tunnbindare i en egen verkstad. Idag finns verkstaden kvar och man har en tunnbindare anställd men denna person reparerar endast faten och tillverkar mindre reservdelar. Allt basvin ligger 6 månader  på ekfat och man köper minst 4 år gamla fat från Meursault och Puligny-Montrachet i Bourgogne. Sedan används faten 14 till 15 år.

Bollingers bostadshus

Madame Lily Bollingers bostadshus. Alla möbler från hennes tid står kvar än idag.

Tunnor

Ekfat redo att fyllas med vin.

Cellar  Grader

I Bollingers källare ser man något ovanligt på flaskorna som ligger och vilar. Istället för en kronkapsyl på flaskorna så sitter istället korkar på samtliga. Detta för att det garanterar en större oxidation och ger mer aggressiva bubblor. Man har även sina reservviner i magnumflaskor. Man riddlar flaskorna för hand under tre månader vilket kostar mer än om man låter en maskin göra det, men riddlaren har full kontroll över rörelsen vilket gör att man anser det vara värt den extra kostnaden.

En intressant aspekt med Bollinger är att när rosé blev populärt på 60-talet var Lily väldigt skeptisk till trenden och vägrade att producera roséchampagnge. Hennes bestämda vilja var så stark att huset inte släppte sin rosé förrän så sent som 2007. Trycket och efterfrågan från importörer blev så starkt att de inte kunde låta bli att producera en rosé som skiljer sig från husets andra sortiment genom att vara lite mer lekfull och feminin  i sin karaktär. Man gör sin rosé genom att tillsätta 5% rött vin i blenden.

Ganska så ny vinmakare är idag Gilles Descôtes som tog över efter Matthieu Kauffman.

För filmälskare så kan tilläggas att James Bond dricker Bollinger i flera utav filmerna. Första gången man kunde se honom med en flaska Bolli var 1956 i Diamonds are Forever. Därefter var det dock inte förrän 1973 det kunde skådas igen i Live and Let Die.

Champagnehuset producerar 6 olika viner: Vielles Vignes Francaise Blanc de Noirs R.D Extra Brut La Grande Année Brut Rosé Special Cuvée Brut La Côte Aux Enfants som är ett rött stilla vin gjort på druvor från vingården med samma namn.

Om du inte har testat Bollingers rosé rekommenderar jag varmt att testa det till helgen. Varför inte till kräftskivan eller för att fira att sommaren fortfarande är här? Finns på bolaget för 579kr och har artikelnummer 7755. En härlig smak utav röda äpplen och en fin brödighet!

Så, nu önskar jag alla dagens tävlande i Lily Bollinger Award stort lycka till! Snart vet vi vilka som står i final.

PS. Även Bollinger smakar såklart bäst i större format. En magnum Special Cuvée går för 939kr och hart artikelnummer 7418. Perfekt till festen!