En stjärna

Biarritz är en plats som föll oss pladask i smaken så vi blev kvar ett par dagar. Ikväll blir sista natten innan vi kör vidare mot Italien och Piemonte. Mannen har fått leka av sig med surf ett par dagar så jag kan med gott samvete få göra lite fler producentbesök i Barolo i helgen. Biarritz är en plats som jag aldrig riktigt varit intresserad av att åka till, jag vet inte alls varför. Vi är ofta mer intresserade av att åka till platser som inte "alla andra" åker till. Men det här var en oväntad pärla och en ort jag skulle kunna tänka mig att skaffa en liten lägenhet i för sommarsemestern i framtiden. Det finns liksom allt vi önskar under ledigheten: surf, värme, vin inte alltför långt bort, berg i närheten och fantastiskt god mat. Att det är fransktalande passar åtminstone mig bra. Känns skönt att kunna träna lite språk som är nyttigt i det yrke jag har. I lördags begav vi oss över till spanska sidan och en bit utanför San Sébastian hittar man Asador Etxebarri. Uppe i bergen undangömt i den fantastiskt vackra byn Atxondo. Etxebarri ligger på plats 13 på theworlds50best.com och har en stjärna i Guide Michelin. Kanske var det så att jag hade alldeles för höga förväntningar när jag blivit rekommenderad restaurangen utav många vänner samt dess plats på 50 best-listan. Men tyvärr var jag inte så imponerad som jag hoppades. Kanske är det så att de som går dit (och på andra stjärnkrogar) mest fokuserar på maten. Maten som serverades var fantastiskt bra. Den 13-åriga galiciska mjölkkon som serverades är nog det bästa kött jag ätit, perfekt tillagat. Däremot tänker jag mycket på helheten när jag är som gäst på en bra krog. Eftersom service är det jag sysslar med dagligen så är jag nog extremt yrkesskadad. Jag tänker på alla detaljer runtomkring och för mig spelar det ingen roll hur bra maten är om jag sitter med ett tomt vinglas ett tag. Servicen är för mig minst lika viktig som maten för att få en bra upplevelse och känna att det är värt att lägga de pengarna som ett besök på en stjärnkrog faktiskt kostar. Missförstå mig inte nu, det är en fantastisk restaurang och jag rekommenderar absolut folk att bege sig dit. Men, det är ett plus om du kan spanska då få utav de i personalen som presenterade maten kunde engelska.

Igår gick vi förbi en klassisk kinakrog och tänkte att vi äntligen kanske kunde få i oss lite kryddstark mat. Inte anade vi att det skulle vara slängdigiväggen-gott och att det blir middag på samma ställe ikväll. Jag åt den bästa nudelrätten jag någonsin ätit. Jag är extremt kräsen när det kommer till nudelwook då det är en utav mina egna paradrätter. Men tusan vad bra detta var. Här i Biarritz har vi alltså hittat vad som för mig kan vara den bästa asiatiska krog jag testat i kategorin kinakrog. Nu blev jag hungrig igen, dags att springa bort till kinesen som öppnar nu klockan sju...

Palais de Jade

 

Uppdatering 22.45: Vi har ganska nyligen kommit tillbaka till hotellet efter en middag på Palais de Jade ikväll igen. Servitören rekommenderade mig att testa en annan rätt, Bou-Boun eller hur det nu stavades,  som var en vietnamesiskt anrättning med biff, nudlar och vårrullar(!!). På utsidan ser restaurangen verkligen inte mycket ut för världen, men återigen fick jag mig en käftsmäll av fantastiskt god och vällagad mat. Herrejösses, jag vill flytta hit bara för att kunna äta på Palais de Jade varje kväll!

För övrigt pågår just nu ett av de häftigaste åskväder jag varit med om. Hela staden lyser upp utav blixtar och dunder, magiska under.