Hälsning från södern

Först av allt måste jag be om ursäkt för att jag inte uppdaterat något under veckan. Det är ont om wifi ute på vägarna i Europa. Vi har nu tagit oss ner till Biarritz där vi ska sova i tre nätter och njuta av sol och bad. Förhoppningsvis blir det surf också. Jag hittade en Rip Curl-butik idag och köpte på mig nya bikinis så jag är kittad. Hur har veckan sett ut då? Första natten spenderades i Hamburg. Hittade ett hotell 70 % billigare via booking.com. Novotel, ett riktigt stort rum som var en perfekt första anhalt efter en långkörning. Dag 2, körde ner till Bernkastel-Keus och sov hos vinmakaren Bohn som har ett litet B&B. Åt klassisk middag i Bernkastel, fläsk och sourkrout. Dag 3 bilar genom Mosel längs med floden. Kan vara bland det vackraste jag sett. Otroligt häftig miljö. Stannade i Luxemburg för en fika och därefter vidare till Epernay i Champagne där det övernattades. 14 juli var Frankrikes nationaldag som firades hårt i Epernay. Det dukades upp med bord längs med halva Avenue de Champagne där folk hade med sig egen picknick. Vi avnjöt en flaska bubbel i Michel Gonets trädgård vilket defintivt rekommenderas. Dag 4 spenderades i Champagne med flera besök. Diebolt-Vallois och Billecart-Salmon för andra gången. Köpte på oss lite bubbel, bland annat en Jeroboam utav Billecart-Salmons Brut Reserve som vi drack på bröllopet. Nya besök hos Bollinger samt Henri-Giraud. Efter de fyra besöken gasade vi ner till Chablis. Övernattning hos Château de Bèru, ett slott från 1300-talet. Anthênaïs är dottern som har hand om den biodynamiska vinmakningen sedan 10 år tillbaka ungefär. Fru Bèru driver ett B&B som är väl värt ett besök. Otroligt vackert litet slott med en coolt inredd mysig vinbar där de serveras tapas i form utav sniglar, ostar och annat klassiskt franskt. Man kan även avnjuta deras egna viner, missa inte Clos Bèru 2007. Fantastiskt gott!

Från Chablis körde vi igenom Bourgogne. Eller åtminstone Côte de Nuits. Började i Dijon och körde oss ner genom Routes de Grand Crus till Beaune. Att bila genom Bourgogne med 42 grader ute kanske inte är att rekommendera, men AC i bilen gjorde att vi bara stannade till snabbt vid vingårdar värda att ta en bild på och gräva lite i jorden. Tyvärr inga besök inbokade eftersom resan var med väldigt kort varsel. Fick mail från Domaine Arlaud i efterhand att vi var välkomna, men vi har redan hunnit vidare. Från Beaune blev det långkörning och landet korsades till Bordeaux med två nätter i Pauillac i ett Chambre d´hôtes utav superb kvalitet med fantastiskt service. Ägarinnan som har B&B’t fixade besök hos Château Pichon-Loungeville samt Château Pontet-Canet åt oss. Två riktigt bra besök. En tur till Margaux och vinbutiken La Cave d’Ulysse för lite inköp utav efterlängtat vin. Ja, bilen börjar fyllas upp med godsaker.

Idag har vi kört ner till Biarritz och äntligen tagit ett dopp i havet. Ikväll väntar ett besök på Asador Etxebarri* utanför San Sébastian. Dags att göra sig redo och dra med andra ord!

Ps. Glöm inte att det smakar alltid bäst ur större flaskor...