Påskvin

JolieLaideEtt vin som fick följa med från min vinkyl upp till Dalarna under påskhelgen var flaskan ovan. Grenache och Syrah från producenten Jolie-Laide Wines i Kalifornien. Scott Schultz, 36, kommer ursprungligen från Chicago där han jobbade på restaurang. 2007 flyttade han till Napa och köpte viner på Bouchon. Alla han träffade var vinmakare, så på sina lediga dagar följde han med runt för att se vad de höll på med. Året 2010 fick Scott jobb hos Pax Mahle på Wind Gap winery för att hjälpa till i källaren där han fortfarande håller till. Men numera har Scott även sitt egna sidoprojekt Jolie-Laide (som på franska betyder ungefär fulsnygg) och första årgången som släpptes var 2010. Det är en väldigt liten produktion på 550 lådor och han säljer i princip bara till sin maillista samt väldigt få¨utvalda restauranger. Min chef kom i kontakt med detta vin förra sommaren då han var på semester i San Francisco. Han lyckades köpa loss ett 60-tal flaskor utav de olika druvblandningarna som vi kunde servera i vinpaketet. Detta röda vin är gjort på Grenache och Syrah planterad på Rossi Ranch Vineyard i Sonoma och är utav årgång 2012. Det finns en liten gnutta Viognier och Muscat planterat i vingården som också slängs med i blenden. Ett otroligt häftigt vin med lite kryddiga smaker utav anis och kanel men även det bäriga tonerna från hallon och björnbär.

Därefter gör Scott även två vita blends, eller snarare härligt persikofärgade: Pinot Gris Chalk Hill Windsor Oak Vineyard och Trousseau Gris Russian River Valley Fanucchi-Wood Road Vineyard. Vinet gjort på Pinot Gris tillverkas genom en så kallad cold soak under en natt men jäses inte med skalet. Det är precis lagom för att ge en lite rosa ton i vinet. Det jäses sedan i ståltank. Druvorna plockas från samma del utav vingården och samma tidpunkt som druvorna i Wind Gaps version. Vinet har en fin doft utav färsk grapefrukt och toner utav rosor.  Vinet har en fantastisk doft och smak utav mogen persika. Frukten i Trousseau Gris får en fem dagars cold soak med hela klasar. Därefter jäses och får åldras i gamla ekfat. Detta vin har en fantastiskt härlig persikofärg och en profil som består utav persika, apelsin och nektarin. Även detta plockas från samma del utav gården som druvorna till Wind Gaps version, men är en mycket elegantare stil och inte lika bitter.

Jag fick tag på några flaskor utav det röda genom robersonwine.se men tyvärr tror jag att dessa tagit slut. Dock absolut ett vin att hålla utkik för och självklart inget du får tag på via Systembolaget. Men en liten inblick i vad som finns i världen. Trevlig helg!