Livet på landet

Ännu en högtid är avklarad. Påskhelgen. Jag har fått för mig att det är högtiden i Sverige med minst krav på traditioner. Jag har på tidigare arbetsplatser jobbat under påsken men på Frantzén har vi stängt långfredag och påskafton. Lyxigt nog hade jag turen att få vara ledig även skärtorsdag medan mina kollegor knegade på. Så vad gjorde jag? Hoppade in i bilen tillsammans med Lina och våra två små systrar som är i samma ålder, 9 och 10 år. Sedan styrde vi kosan upp mot en liten byhåla strax utanför Rättvik i Dalarna där Linas familj har landställe. Systrarna våra hade aldrig träffats och fick lite ont i magen innan avfärd. Men vi de äldre var inte de minsta oroliga. Efter 5 minuter i bilen sa det klick. När vi sedan släppte lös dem på Ica Maxi och lät de välja ut chips, godis och ansiktsmasker var de kört. Skönt, kände vi. En helg på landet skulle kunna vara som i videon nedan men det kan också vara alldeles, alldeles underbart: [youtube https://www.youtube.com/watch?v=QFeMN88uSAU]

Att få komma upp till landet en helg känns som ren lyx och balsam för själen. Min gissning är att om man inte är uppväxt med att ägna somrarna på landstället så kan man lätt få en viss panik utav lugnet som infinner sig. Alla har vi väl hört talas om lappsjuka? Jag tror att det är oerhört viktigt för oss stadsbor att varva ner på en plats långt ifrån alla måsten, snabba bredband, Instagram och viktiga möten. Skidsemester och Thailand i all ära, men hetsen av att hinna upp i första liften, hinna få en solstol vid poolen och framförallt pengarna som läggs ner för de långväga semestrarna känns helt oviktigt på en plats som denna. I ett gult hus med ett lusthus och en lada på tomten. Eller som uppe i timmerstugan i Harrsele där jag ägnat mina barndomssomrar. Den här helgen har varit ett viktigt avbrott i vardagen. Det tar några dagar att stressa ner och koppla bort. Men att få komma in i lunket, gå runt i myskläder dygnet runt och prata om livet är värt guld.

Man kan tydligt se hur organiserade Lina och jag är när vi enkelt styr upp en påskmiddag för 9 personer och dukar upp mysigt ute i lusthuset. Men det är också här man kan märka att vi har semester. Medan Lina lagar mat kastar hon inte skräpet bland soporna direkt, utan använder sig utav vasken som en soptunna som sedan soggas igen snabbt. Det städas inte på samma sätt som under en service på jobbet. Dock rättas det till snabbt så fort maten är klar och köket är skinande rent innan vi sätter oss för att äta. Detta är dock något jag påpekade för fröken stökmaja, att jag aldrig sett henne så grisig tidigare. Men maten håller samma standard som annars, om än lite mer familystyle vilket såklart passar bättre för situationen. Oordningen under matlagningen är ett tecken på avkoppling. Precis på samma sätt som att grilla korv i eldkorgen till lunch blir en avkoppling och ren lyxmat. Alla krav hemifrån kan läggas på hyllan. Påskmust är fantastiskt även om vi även sabrerat champagne med ett bryne. Lyxen att få njuta i en badtunna under kvällarna. Den riktigt tråkiga löprundan hemma i stan blir magisk när fötterna får landa mjukt på skogsstigarna samtidigt som man känner doften utav rök från skorstenarna runtomkring och koskit från bondgården i närheten.

Så vad har vi ägnat oss åt en helg på landet? Vi har gjort egen pasta, gått långa promenader, värmt upp kroppen i badtunna, hoppat studsmatta, bakat rulltårta och havreflarn, druckit kaffe och te ute i solen, grillat korv till lunch, ätit påskmiddag ute i lusthuset, letat (eller gömt) påskägg ute på tomten, ropat in pensionärskaka på påskauktion, myst framför brasan, njutit av stora härliga frukostar och gjort knäböj med lillasyster på axlarna.

Två dokumentärer kopplade till Frantzén har vi kollat oss igenom på SVT under helgen. "Hunger" om Björn Frantzén och Daniel Lindeberg samt "Foodies" om fenomenet bloggare. Värda att se båda två om du är nyfiken på en inblick i vår värld. Finns på SVT play.

Även om vi är långt bort från vardagen så försvinner inte vårt intresse för god mat och dryck. Vi bjöd på en alldeles utomordentligt härlig middag ute i lusthuset under påskafton. Lina stod för magin i köket och jag hade samlat på mig lite flaskor från vinkylen hemma.

En flaska Champagne Ruinart Brut Millesimé 2007 slank ner innan middagen. I lusthuset inledde vi med vit AA-sparris tillsammans med hollandaise och kalixlöjrom. Varmrätt blev lammrostbiff familystyle med fina glaserade morötter och en magisk gratäng på svartrot. Vi drack lite rödpang från Domaine Binet-Jacquet som håller till i byn Faugères, Languedoc, Frankrike. Årgång 2013 gjort på en blandning utav druvorna syrah, mourvedre, cinsault, carignan och grenache. Inhandlat hos vinhandlaren Caviste som jag skrivit om tidigare. Fantastiskt gott tyckte samtliga i sällskapet och gjorde sig kanon till maten. Dessert blev det marängsviss till småtjejerna och mörk chokladmousse till de äldre. Vi drack lite Rieslaner Auslese 2012 från Keller. Härligt men behöver ett par år till på nacken.

Nu är det dags att packa bilen och dra sig tillbaka till verkligheten och livet i storstan. Hoppas att ni alla har haft en lika härlig påskledighet som jag. Vi hörs snart igen!