Takhusprovning med Lively Wines

Igår höll vinimportören Lively Wines sin första sortimentsprovning på annan plats än deras kontor. Och de kunde inte valt ett bättre ställe: på taket ovanför Eriks Gondolen med Stockholms bästa utsikt och strålande sol. Well done guys!  Jag provade mig glatt igenom hela sortimentet tillsammans med min kära vän Alex som jobbar som säljare. Blir lite roligare när man kan kombinera nytta med nöje. I sortimentet hittar vi bland annat Champagne Billecart-Salmon, Champagne Henri-Giraud, August Kesseler från Rheingau, Bruno Rocca från Italien, Schwarz från Österrike och riktigt häftiga jänkare som Cardinale, Mt Brave  och Anakota. En riktig favorit blev Howell Mountain från Lokoya i Napa Valley. Vilket elegans vinet bjöd på tillsammans med sina smaker utav björnbär och en härlig pepprighet!
Vissa producenter står närmre hjärtat än andra. Champagne Billecart-Salmon tillhör några som står mig varmt om hjärtat av anledningen att det är en champagne jag testat mig igenom hela sortimentet, utom prestigen Clos Saint Hilaire, många många gånger. Under min forna tid på Primewine Bar vid Östermalmstorg (som numera är nerlagt) serverade vi även de riktigt fina vintage cuvéerna på glas när vi fick feeling. En provning med vinmakaren Antoine Roland-Billecart, sjätte generationen Billecart, kan fortfarande tillhöra den bästa jag varit på. I augusti 2013 besökte jag Champagne och det blev då såklart ett stopp i Mareuil-sur-Äy hos Billecart-Salmon. Vi fick en rejäl rundtur bland alla vrår runtomkring på den otroligt fina gården med perfekt klippta buskar och inne i vineriet, den största ståltank mina ögon har skådat. Nedan får ni lite bilder från besöket. Så igår passade jag på att testa mig igenom vinerna igen för att friska upp minnet lite. En tidigare favorit är den lite udda Billecart-Salmon Brut Sous Bois. Det är en cuvée vinifierat på ekfat rakt igenom gjort på en tredjedel utav varje druvsort: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Och ja, det är fortfarande ett vin jag gillar skarpt. Stort tack för igår till Alex, Andreas och Eric på Lively!