Helgtipset

HanaHatoOak_500Efter att i måndags ha varit på sakeprovning hos Åke Nordgren som ligger bakom importbolaget Akebono måste jag ännu en gång slå ett slag för sake. Denna variant kan du beställa hem via privatimport på Systembolaget. Hana Hato OAK. 

Detta är en så kallad Junmai Kijoshu och är en risbrygd från Japan. Den är unik i sitt slag då den har lagrats på amerikanska ekfat i två år. Drycken har en härlig bärnstensfärg och påminner nästan om Sauternes med tydlig ekfatskaraktär som vaniljtoner, är söt och komplex med inslag av choklad, torkad frukt, fikon, ananas och sötlakrits med en aning bränd ton och viss örtighet.

I jul skulle jag vilja njuta utav denna dryck tillsammans med gåslever eller ostar. Mallen!

Är du intresserad och vill lära dig mer om sake? Besök Akebonos lärorika hemsida; sake.se