Midnattsprovning

Jag vet inte riktigt vad Du gör mitt i natten, men vi på Frantzén testar dryck. Sakemannen Åke från Akebono kom igår förbi med ett gäng varianter med sötma då vi letar efter något till en utav våra desserter. För att i lugn och ro kunna testa ordentligt lämnade han snällt kvar flaskorna för upphämtning idag. Att testa efter service kan vara det bästa! Ingen stress utan man hinner dofta och smaka precis som man önskar. 2014-11-05 23.26.56 Åtta olika drycker testades igenom. Allt från mousserande sake till långlagrad umeshu med högre alkoholhalt och även smaksatt med frukt. Vissa har jag testat förut medan andra var helt nya för mig. 2014-11-05 23.41.05 Pastrychef Lars fixade desserter i miniatyr så vi kunde köra på ordentligt och analysera smakerna. Kanske ska påpeka att det är jag som lagt upp den gröna sorben till höger så lilla Lars inte får skäll för queneller utav sämre kvalité...

2014-11-05 23.46.36 I skålarna finner ni till vänster smaker utav äggula, salt maräng, russin, jästglass samt en kräm på vispad ale. Till höger en maräng smaksatt med enbär, granité på havtorn, en mousse smaksatt med oolongte samt en matchate sorbet. Självklart ser det inte ut såhär när det ges ut till gäst i restaurangen, vi har bara lagt upp smakerna åt oss.

2014-11-06 00.03.41 Vinnaren, eller dne som helt enkelt passade bäst till havtorn med extremt hög syra blev denna variant:

Kozaemon Kabosu Sake. Japansk smaksatt sake av typ Junmai Shu.

Mitt tips inför helgen är att testa sake om du aldrig har gjort det. Då speciellt en sötare variant. Jag älskar Umeshu, en dryck gjord på plommon med en härlig smak utav mandel. Ett välsorterat Systembolag har en del varianter på hyllan.

Skål!