Tjejmiddag med Telmo Rodriguez

girlsI måndags var vi en handfull sommeliertjejer som fick äran att äta middag med Telmo Rodriguez, vinmakare ifrån Spanien. Eller, det kanske var han som fick äran att spendera tid tillsammans med oss? Vinunic bjöd in till Sturehof för en helkväll i spansk anda. Telmo skulle kunna klassas som vinvärldens egna Julio Iglesias med sin charmiga stil.

Telmo Rodríguez kallas "de inhemska, spanska druvornas ädle riddare". Han gör viner på gamla typiska spanska druvor från olika områden i landet. Hans företag heter Compañía de Vinos Telmo Rodríguez, och här gör han viner enligt enkla, okomplicerade principer och på druvor som reflekterar den plats de växer på.

Telmo bor i Madrid men är ständigt på resande fot för att ha koll på allt som händer i sina vingårdar och källare.

Vi fick smaka ett flertal utav hans viner. De två som föll mig mest i smaken var Remulleri Reserva 2009 samt Old Mountain 2005.

Remelluri Reserva kommer från gården Remelluri som hans föräldrar köpte redan 1967. Det är en blend utav Tempranillo, Garnacha, Graciano, Viura samt Malvasia. Det är ekologiskt och biodynamiskt framställt vin.

remelluri

Old Mountain är ett sötvinsprojekt Telmo drog igång i Málaga för att se hur bra det kunde bli. Det är gjort på druvan Moscatel och enligt mig är detta ett vin som är fantastiskt gott att dricka idag, men lätt kan få ligga till sig i 10-15 år till. Telmo berättade att en vinmakare ifrån Chateau d'Yquem satte ihop en blindprovning med viner från Sauternes tillsammans med etta vin. Tydligen framställdes detta som det bästa i just den provningen, och jag är inte förvånad. Ett vin jag verkligen vill köpa hem. Dock finns det endast 4 flaskor i Sverige. Hoppas på att få köpa loss en...

old mountain På Systembolaget finns just nu ett litet släpp utav Telmos vin Altos Lanzaga 2010. Det får bli mitt helgtips denna vecka. Vinet har nr 99227 och kostar 599 kr vilket jag kan tycka att man får lyxa till det med inför helgen. Kommer bli superhärligt till höstens mustiga grytor. Det är ju ändå höstlov nästa vecka!