Dekantera eller lufta vinet?

Ni har säkert sett att vi sommelierer har konstiga saker för oss, som till exempel att hälla upp vinerna i karaff över ett tänt ljus. Varför egentligen? Och vad är dekantering? Vissa häller bara upp på karaff, varfördåför? dekning

Äldre mogna viner får ofta en fällning, en slags avlagring på botten utav flaskan. Detta vill man såklart inte ha med i glaset så därför separerar man vinet försiktigt från fällningen. Man häller försiktigt över från flaska till karaff genom att hålla flaskhalsen över ett stearinljus så att man ska se när fällningen kommer. När den är på väg avbryter man dekanteringen. Vissa viner får en kraftig fällning, andra bara en lätt "slöja". Man dekanterar alltså för att få bort fällningen, men även för att låta vinet luftas litegrann. Det finns massor av videos om hur man dekanterar ett vin på Youtube, men den jag faktiskt anser är mest lärorik är Susanne Berglund Krantzs video som hon gör för sinn utbildningssida Punkvin:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Kvhn8X1Eu3o[/embed]

Det här med att bara hälla upp på karaff då? Många unga viner kan kännas rätt stängda och hårda när man öppnar flaskan. Dessa mår bra av att få luftas en stund. Vissa mår till och med bra av att luftas i ett par timmar innan de ska avnjutas. Man häller då upp på karaff, utan ljus och annat krångel, endast för låta vinet öppna upp sig ordentligt och ge det syre. Både rött och vitt vin mår bra av att karafferas. Har du ingen snygg vinkaraff hemma? En vanlig vattenkaraff funkar umtärkt. Annars har Riedel massor av snygga och en sådan bör finnas i varje vinnörds hem.