Tänkt besöka Dubai? Dessa saker bör du inte missa:

För första gången på flera år har jag haft höstlov. Det är ju helt fantastiskt med höstlov, speciellt när det får upplevas någon annanstans i världen. Ja, jag kan nog skriva under på att jag är beroende av att resa. Om man ska få ha höstlov på riktigt så måste man ta med sig någon som faktiskt har ledigt från skolan. Det var dags för mig och lillasyster Engla, 13 år, att bege oss ut på vår första resa ensamma. Dubai kändes som ett perfekt resmål för vårt första äventyr på tu man hand.  

Tio dagars ledighet såhär mitt i matchen var precis vad jag behövde. Egentligen borde man sprida ut semestern under året. Lite ledigt mitt i sommaren. Någon vecka på hösten, julledigt och så under våren. Vänta nu, det låter ju precis som när man gick i skolan? Kanske var det inte så dumt att gå i skolan ändå...

 

Ledighet alltså. Men reser man med en 13-åring kan man inte ligga på latsidan. Då gäller det att ha aktiviteter inplanerade och därför kunde ingen plats passa mig bättre än just Dubai. Eftersom det här är tredje gången jag besöker sandlådan så har jag hunnit reka ordentligt innan och börjar nästan känna mig hemma. Därför bjuder jag här på mina bästa turisttips om du själv planerar att besöka Dubai inom en snar framtid.

 

Riktigt turistiga grejer värda att göra:

 

Burj Khalifa, med sina 828 meter är det världens högsta byggnad. Det tog mig tre resor till Dubai innan jag kände mig tvungen att åka upp i tornet. Och det var coolt som tusan. Välj den ultimata upplevelsen och åk upp till högsta utsiktsplatsen på våning 148. Då ingår fast track vilket du kommer tacka dig själv för efteråt. Det är rejäla köer för att komma ner annars...

 

Upptäck Dubai från vattnet med The Yellow Boats. Jag älskar att åka båt och RIB-båt är något extra kul. Det här är ett perfekt tillfälle att ta de där riktigt turistiga bilderna. Ta med din selfie-stick och strike a pose framför Atlantis och Burj Al Arab. Håll i dig hårt, vissa delar av turen går fort.

 

Dubai Mall, Mall of the Emirates och Ibn Battuta Mall. Dubai är ju ändå känt för sina stora shoppinggallerior. Jag har fortfarande inte lärt mig att hitta i Dubai Mall med fler än 1200 butiker. Där finns även Burj Khalifa, dansande fontäner och ett enormt akvarium mitt i allt. Den berömda skidbacken finns i Mall ot the Emirates. Skidåkningen är ju perfekt för de som aldrig kan åka skidor annars, men för oss svenskar som får se snö ganska ofta känns det som en onödig attraktion. Men det är klart, vill du ha en selfie på skidor i öken så är det ett perfekt tillfälle. Vad jag gillar mycket är de sena öppettiderna i galleriorna. Det gör att man kan hänga på stranden hela dagen och sedan drömma sig bort och testa alldeles för dyra skor sent på kvällen. Vad sägs om Louboutins för 30 lax?

 

Gillar du vattenland? (Det vet jag att du gör.) Då får du absolut inte missa AquaventureAtlantis the Palm. Vid Burj Al Arab (det där 7-stjärniga seglarhotellet) finns även Wild Wadi som är superkul. Men jag måste nog ändå säga att Atlantis vinner. Om du älskar vattenland, testa båda. Om du nöjer dig med en dag, besök Atlantis! Eller varför inte testa Legoland waterpark? Där har jag ännu inte varit.

 

The Beach i Dubai Marina är perfekt strandhäng. Där finns mängder av restauranger, utegym, löparbana, solstolar att hyra. Ja, egentligen alla aktiviteter du behöver en solig dag. Härifrån har du också utsikt över den där berömda palmen. Behöver ungarna underhållas? Lugn bara, lugn. Sätt på dem en flytväst och bege er ut på Wibit. Japp, en flytande hinderbana ute i vattnet. Skoj för både stora och små.

 

Den absolut bästa upplevelsen för mig på många många år måste ändå vara ökensafarin med övernattning som vi var på i veckan. Jag bokade genom Platinum Heritage som jag läst mycket gott om. När man ska göra en sak som safari med övernattning tror jag på att anlita de bästa. Det måste liksom bli en bra upplevelse. Och om det var! Vi fick åka gamla coola Landrovers från 50-talet, hoppa i sanddynorna, se en falcon i arbete, rida kameler, mängder med mat och det absolut bästa var att få sova under stjärnorna. Jag har aldrig sett så många stjärnor tidigare. Ett riktigt minne för livet.

 

Restauranger kryllar det av och en hel del bra att välja på. I morgon ska vi äta på Zuma vilket jag verkligen ser fram emot och hört ska vara toppen. Jag måste dock erkänna att ett av mina favorithak här är en food truck utanför Dubai Marina Mall. Salt serverar grymma små sliders som är värda att komma tillbaka för. Har du svårt att välja vad du vill äta? Åk upp i Pier 7 och kika i menyerna på varje våningsplan så hittar du garanterat något som får det att vattnas i munnen.

 

Lyx och flärd är ingen bristvara i Dubai. Här kan du passa på att äta världens dyraste pizza för närmare 2 miljoner kronor, dricka världens dyraste cocktail, vara i världens högsta byggnad och bo på världens enda 7-stjärniga hotell. Nästa år öppnar också världens största Disney Land. Men det finns också en annan del av Dubai som är värd att besöka. Som marknaden i Deira där man hittar både Gold Souk och Spice Souk. Är du sugen på att köpa guld så finns det nog ingen bättre plats. Här finns allt du kan tänka dig. I Dubai Outlet Mall kan man också shoppa till sig en hel del fynd.

 

Vin då? (Det här är ju ändå Vinos...) Alkohol är inget som får konsumeras överallt. Endast på hotell och vissa restauranger med speciella tillstånd kan man dricka vin. Jag själv har kört på en vit semester eftersom jag är ensam med en nybliven tonåring. Och så känns det helt enkelt inte så nödvändigt att dricka ett glas vin som kostar mer än det dubbla mot vad det gör hemma. Ett glas bubbel från Louis Roederer är ju självklart gott, men jag har ingen lust att betala 400kr för 12,5 cl. Det är mer än vad en flaska kostar på Systembolaget.

 

Testa när du är i Dubai kamelmjölk och kamelchoklad. Det sistnämnda är perfekt att köpa hem och ge bort i presenter. Och när vi ändå snackar om kameler, upptäck nationalsporten kamelkapplöpning. Eller varför inte testa på kamelpolo? Ja, du läste rätt...

 

 

Psst: Bilden allra högst upp är från toppen av Burj Khalifa.