Uppfriskande shrub på hallon och röda vinbär

Så äntligen kan jag avslöja vad det är jag har pysslat med de senaste veckorna hemma i köket. Ikväll visar jag upp i rutan hur man enkelt tillreder sin egen shrub. Och nej, det är inget aprilskämt. Shrub är en gammal metod att ta till vara på frukt och grönsaker inför vintern genom att konservera det på ett sätt. Att syra grönsaker är ju vanligt i köket. När man gör shrub så använder man sig av vinäger för att kunna använda frukt, bär och grönsaker långt efter att säsongen är slut. Man lägger helt enkelt in bär, frukt eller grönsaker och örter i socker och vinäger. Sedan får det stå och dra i kylen ungefär en vecka. Sedan silas fruktresterna bort och vips så har man som en saftsirap som enkelt blandas upp med kolsyrat vatten, tonic eller använder som smaksättning i drinkar. Vilka smakkombinationer som fungerar är bara din fantasi och egna preferenser som sätter stopp för. IMG_4390.JPGTill mitt första försökt att tillverka shrub hemma använde jag mig av hallon och syrliga röda vinbär. Jag tog en smakrik men elegant sherryvinäger som är en av mina favoritsorter att använda i matlagning. IMG_4394.jpgSå hur gör man då? Jag föredrar att använda mig av en klassisk glasburk på en gång för att slippa flera steg. Jag mosade 3 dl hallon och 1 dl röda vinbär tillsammans med 2 dl socker i burken med en träslev. Man behöver blanda runt ordentligt till sockret löser upp sig med bärjuicen. Ställ in i kylen med locket på över natten. Dag 2 tillsätts vinägern. I detta fall 2 dl sherryvinäger. Rör om igen och låt sedan stå i kylen ungefär 5 dagar.

Efter att glasburken har fått stå svalt upp till en vecka silar man bort resterna av bärmoset och häller upp sin shrub på flaska. Godast är att servera med is och kolsyrat vatten. En läskande dryck perfekt i vårsolen!