Bubblande vertikal

‘Champagne is the wine of civilisation and the oil of government.’ - Sir Winston Churchill

IMG_0698.JPGWow vilken ära att ha fått testa dessa godingar! Igår hade vi en champagnemiddag på jobbet för en liten grupp champagneälskare. Det tillhör verkligen inte vardagen att få smaka på en rosé från 1964. 1964! Ja, du läste rätt. Och den var alldeles, alldeles underbar.

Champagnen som serverades var ingen mindre än Grand Hotels husbubbel Pol Roger. Ett av få störa familjeägda firmor som finns kvar i Champagne. Firman grundades 1849 i byn Épernay där flera av de största husen ligger uppradade längs med L'Avenue de Champagne.

Pol Roger drivs idag av Jean Pol-Roger och Christian de Billy. Källarmästare är Dominique Petit. Firman äger 89 hektar egna vingårdar som täcker upp ungefär 45% av deras behov. Resterande druvor köps in, då mestadels Pinot Noir och Pinot Meunier för att ge struktur till champagnen.

Du har säkert hört uttrycket "Champagne ska vara kall, torr och gratis". Bakom ordspråket står Sir Winston Churchill. Han införskaffade sin första flaska Pol Roger år 1908. Efter hans död 1965 fick flaskorna som skickades till Storbritannien en sorgkant på etiketten för att hedra Churchill. Därefter skapade producenten Cuvée Sir Winston Churchill som en homage vilken kom att bli Pol Rogers prestigechampagne och bara görs de allra bästa årgångarna. Första årgången, 1975, gjordes endast i magnum och lanserades på Blenheim Palace i Oxfordshire. Sedan länge är Pol Roger kunglig hovleverantör till drottning Elizabeth II av Storbritannien. Bara det ett tecken på kvalitét.

Igår fick jag den störa äran att testa många årgångar av Pol Roger...

Pol Roger Brut Non Vintage Magnum Vintage: 2006 2004 2002 1999 1998 1996 1982 1982 rosé 1979 1975 1964 1964 rosé

Kvällens största upplevelse blev för mig 1964 rosé av två anledningar. 1; det är min mammas födelseår. Att testa ett vin av hennes kaliber var häftigt bara det. 2; vinet var otroligt piggt, fina bubblor och en härlig syra. Första årgångsrosén Pol Roger gjorde var 1961 så 1964 var alltså en av de första årgångarna de tillverkade.

‘In success you deserve it and in defeat, you need it.’ - Sir Winston Churchill