Kladdkakans dag

Är det inte helt otroligt att det finns temadagar för i princip allt nuförtiden? Kanelbullens dag, grapefruktens dag, internationella 112-dagen, myggholkens dag, bussförarens dag... Nej jag skämtar inte. Du hittar hela listan med temadagar här. Men är det en temadag jag kan gå med på att fira glatt så är det morgondagens temadag (som i övrigt infinner sig på samma dag som frysrättens dag). KLADDKAKANS DAG! I morgon den 7:e november är det kladdkakans dag. Denna underbara skapelse.

Kladdkakan. Vi alla föredrar nog olika varianter av den. Själv älskar jag när den är så kladdig som möjligt. Någon annan kanske tycker bäst om den sega varianten. IMG_9626.jpg Den absolut bästa jag någonsin har smakat råkar vara en som jag själv gjorde tillsammans med kock-Lina. Vi utgick från Magnus Nilssons kokbok The Nordic Cook Book när vi bakade inför senaste årskiftet, men spetsade till den lite med lingon.

Vill du veta hur vi gjorde så hittar du vårt recept här <---IMG_9637.jpgJag kan tycka att det är ganska sällan som en kombination av mat och dryck blir riktigt dålig. Om du diggar vinet och tuggar i dig mat som du uppskattar så blir det troligtvis inte katastrof. De lättaste men också svåraste kombinationerna är dessertviner. Det kan bli riktigt dåligt. Eller de absolut bästa upplevelserna någonsin.

En grundregel är att drycken måste vara sötare än desserten. Om du serverar en riktigt söt dessert behöver du alltså ha något riktigt sliskigt i glaset. Är desserten sötare än vinet så kommer vinet att upplevas torrare än vad det faktiskt är.

Till vår kladdkaka serverade jag en söt, vällagrad PX-sherry. Kombinationen tog oss till himlen. En kladdig, mäktig chokladdessert lättades upp av syrad grädde och en alldeles gudomlig sherry med smak av fikon, dadlar, choklad och kryddnejlika. Den finns faktiskt på Systembolaget. Aktuell årgång är 1986. Perfekt present till någon som fyller 30 år nu sista tiden av 2016.

Behöver du inspiration och fler recept på kladdkakor så finns det mängder hos Köket!