Duka fram några klassiker

Hösten är här på riktigt och kylan biter sig fast i kinderna på morgonen. De senaste veckorna har redaktionen valt ut sina höstfavoriter och den här veckan är det dags att duka fram några klassiker. Till dessa har jag valt ut passande drycker så för dig är det bara att gå och inhandla ingredienser samt dryck inför lördagens bjudning. Enkelt, eller hur? jordartskocksoppa-2.jpg Foto: TV4

Tinas soppa på jordärtskocka <-- Länk till receptet! Jordärtskockor, Sveriges guld. Det kan vara, tillsammans med majs, min absoluta favoritråvara. Magiskt gott. Och man kan göra så mycket med denna skapelse. En värmande krämig soppa sitter perfekt under hösten som är skockans storhetstid. Jordärtskockan har en väldigt säregen smak med en frisk syra som smyger sig fram i eftersmaken. Därför väljer jag gärna ett friskt vitt vin åt det lite kryddigare håller. Som en Grüner Veltliner från Österrike. Päron och vitpeppar är smaker som kännetecknar druvan som ger ett lättare friskt vin med lite sting i. Om du får tag på en Grüner Veltliner som har några år på nacken vore det som hand i handske då den ofta får en lite oljig och rökig karaktär med åldern. Schloss Gobelsburg Steinsetz är en favorit som blir gudomlig till denna rätt. Även Bründlmayer har ett mycket passande exemplar att bjuda gästerna på.

boeuf-bourguignon-a-la-per-morberg.jpg Foto: TV4

Boef Bourguignon à la Per Morberg <-- Länk till receptet! En enkel regel när man ska välja vin är att se efter var maträtten har sitt ursprung. I det här fallet härstammar denna klassiska gryta från Bourgogne i Frankrike. Alltså är det mest logiskt att välja en röd bourgogne. Grytan är mustig och smakrik därför är det viktigt att inte välja ett för lätt och tunt vin för att det ska kunna stå sig bredvid tallriken. Les Dames de Vergy från Domaine Guyon är vad jag skulle kalla för en skolboksbourgogne och bjuder på lite mer kraft, perfekt till grytan. Ett elegant vin från Rhône-dalen skulle också kunna sitta fint. Testa klassikern Côtes-du-Rhône från Guigal som har smaker av mörka bär, örter och salmiak.

chokladmoussetarta-med-kaffesmak.jpg Foto: Ulrika Ekblom

Chokladmoussetårta med kaffesmak <-- Länk till receptet! Till den här maffiga ckokladtårtan behövs något riktigt sött karismatiskt i glaset. Det första jag tänker på är Madeira. Och sedan vandrar tankarna iväg till förförande gott portvin. Både Blandy's Colheita Malmsey och Kopke Fine Ruby Port kommer att göra stor succé i glaset. Varför inte testa båda? Man kan inte få för mycket av det goda.

Trevlig helg och smaklig festmåltid! /Danni