Måndagssysslor

En ledig måndag. Åh vad jag älskar dessa lediga måndagar! Extra härligt efter en händelserik helg. Spenderade lördagen med ett gäng ponnyryttare på hopptävling. Jag stod och frös som lagledare och hejade på tjejerna. Bra gick det, laget slutade på 3:e plats. Därefter iväg på 50-årsfirande av min styvfar ute på Ekerö en snabbis innan jag var tvungen att åka hem och sova. För igår var det dags för mig och ponnybuset att åka ut på höstens första hopptävling. Vilket innebar att jag var behövde gå upp klockan fyra (04.00!!!) för att bege mig ut till stallet och packa in oss i lilla lastbilen medan regnet öste ner. Vi åkte till Täby och hoppade två väldigt låga klasser. Löjligt enkelt var det, men bra för både mitt och ponnybusets självförtroenden. 13016539_10154707302710260_208922299_o.jpg Bild från en lika regnig tävlingsdag i våras.

Efter tävlingen åkte jag hem och sov hela eftermiddagen. Var helt slutkörd av att ha gått upp i ottan. Så idag då. Vaknade upp efter en natts orolig sömn. Drömde massa konstiga mardrömmar inatt. Tror att självaste Maran försökte ta mig. Trött och frusen var det bara att kliva upp. IMG_0028.jpg Bakad rotselleri, stekta kantareller, syrad grädde, hasselnötter & rökt röding.

Pallrade mig in till stan för en sommelierlunch på min gamla arbetsplats Pubologi där maten alltid är utsökt. Det var andra gången den här slags lunch anordnades för att sätta igång våra hjärnor och få oss att tänka. Såklart bara viner från självaste producenten men olika årgångar, druvor och områden. IMG_0027.jpg Dagens tema var Aromatic Grapes - The Art of Pairing Wines with Food. En Sauvignon Blanc från 1999 överraskade oss ordentligt. En förutsättningslös vinprovning i tryggt sällskap, precis så som jag föredrar det.  IMG_0026.jpg Mazarinkräm, Kometplommon, grädde smaksatt med Umeshu samt körsbärssorbet. Ljuvligt tillsammans med Brachetto d'Aqui.

Så till desserten fick vi givetvis två viner som jag tipsade om i mitt förra inlägg, nämligen Brachetto d'Aqui och Moscato d'Asti. Ååååh vad gott! Om du aldrig har varit på Pubologi i Gamla Stan så är det tamejtusan dagens stalltips. Det är mitt ess i rockärmen och alltid ett säkert kort. 12802767_822429077886435_1709702976514459669_n.jpg Foto: Thomas Hjertén/Allt om Vin Efter en härlig sommelierlunch i trevligt sällskap åkte jag till verkstaden för att se hur Vespan mår. Den blev ju stulen men upphittad i maj och har sedan dess befunnit sig på en verkstad för reparation. Att folk inte kan låta bli att sno saker! Nu är det mitten av oktober, för "vanliga" människor är MC-säsongen slut. Men min har inte ens börjat. Nåja, förra året körde jag ända tills 2:a januari...

Skulle gått på gala ikväll. Men jag orkade faktiskt inte. Svenska Gastronomipriset delades ut på Operakällaren där vi (Agrikultur) var nominerade till Kockarnas Krog samt Servitörernas Serviceupplevelse. Otroligt roligt att få vara nominerade efter att bara ha haft öppet sedan i januari. Fäviken vann Kockarnas Krog vilket är så rätt. Vad jag gillar med Svenska Gastronomipriset? Att det är vi i branschen som har röstat fram vinnarna. Jag själv fick rösta på Sommelierernas Sommelier som gick till Rubén Sanz Ramiro på PM & Vänner i Växjö. Otroligt välförtjänt! Det är alltså kockar som har röstat fram Kockarnas Kock, sommelierer som röstat på Sommelierernas Sommelier och det är servitörer som röstat fram Servitörernas Servitör som för övrigt vanns av Carl Frosterud på Operakällaren. När det är vi i branschen som får avgöra blir resultatet också helt rätt. All heder åt kvällens vinnare, hatten av! IMG_3546.jpg Äpplen, mängder av ingefära och chili, citron, morötter och honung.

Istället för att gå på gala så stannade jag hemma och gjorde superjuice. En riktig kick tycker jag om att få i mig på morgonen. Har hittat en liten shot som säljs på Pressbyrån men det blir dyrt i längden att köpa varje dag. Så nu gjorde jag mig en veckoranson. img_3553 Det skiktar sig och blir fina höstiga färger när man använder centrifugen. Skummet högst upp är från äpplena och tas bort. img_3561 En veckoranson på flaska...img_3557...och varsin kvällsshot till mig och Tompa. Lite matcha-te på toppen gör att det blir ännu nyttigare.

Nej, dags att sova. Imorgon är en ny dag. Skål!/Danni