Grönt är skönt även till helgen

Grön mat är en trend som jag hoppas håller i sig. Om man väljer vegetariskt en dag i veckan måste denna dag inte infalla på en måndag. Man kan också festa till det med grönt till helgen. Redaktionen har valt ut några favoriträtter som jag rekommenderar drycker till. Så varsågod, här har du lördagens meny!  Grillat bröd med honungsrostad sötpotatis, fetaostkräm och piri piri  Med en kräm på fetaost och lite sting från chili väljer jag ett vitt vin med lite fruktsötma. Washington State i USA är, utöver Tyskland, duktiga på Riesling. Chateau Ste Michelle Riesling 2014 är aromatisk med smak av äpplen, päron honung och mineral. Balansen mellan sötma och syra gör att det står sig bra till den här rätten där sötpotatisen bjuder på söta smaker. Leta efter ett vitt vin med hög syra och viss fruktsötma när du vill ha ett vin till denna rätt. Receptet hittar du här.risotto-pa-butternut-squash-med-kal-timjan-och-pangrattato-2.jpgFoto: Siri Barje

Risotto på butternutsquash med kål, timjan och pangrattato  När det kommer till risotto brukar man säga att det vin du ska dricka till också ska användas vid tillagningen av risotton. Här hänger det alltså på om du väljer att använda vitt vin, öl eller bubbel från receptet. Personligen tycker jag att det är roligt att använda sig av bubbel, till och med kanske ta en rosé för att matcha pumpan. Patriarche Crémant de Bourgogne Brut Rosé eller Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut är båda två bra alternativ. Torra, krispiga och bäriga. Var inte rädd för att vända på steken och dricka bubbel till varmrätten istället för som aperitif. Drick något annat först, en Gin & Tonic eller kanske en torr sherry. Receptet på risotton hittar du här! 

Om du föredrar vitt vin rekommenderar jag en lite fetare variant av druvan Chardonnay. Gärna en jänkare, kanske ekologiska The Econic Chardonnay från Kalifornien. Eller våga testa ett häftigt vin från Jura i Frankrike. Côtes du Jura Chardonnay från Fruitière Vinicole d’Arbois är en bra representant för sitt område. Vinerna från Jura har ofta en oxiderad ton i doften, inslag av mineral, nötter och mogna äpplen.

Öl? Melleruds ekologiska Utmärka Pilsner. Den ÄR bra.roys-tiramisu-i-glas.jpgFoto: TV4

Roys tiramisu i glas  Att matcha drycken med en av ingredienserna på tallriken är ett enkelt sätt att få en bra kombination. I det här fallet innehåller tiramisu marsalavin som är ett starkvin från Italien, tiramisuns hemland. Ett förslag är då såklart att dricka Vecchioflorio Marsala Superiore 2013 till desserten. En annan smakexplosion i munnen ger en söt sherry. Don Px Pedro Ximenez 2012 är ett av de bästa exemplaren jag har stött på som också finns representerat på svenska marknaden. Sherryn är väldigt söt med smaker av torkade fikon, dadlar, honung och russin. Receptet på Roys tiramisu finner du här.

Smaklig måltid och trevlig helg!