Dammar och päronsprit

img_2561.jpg

Idag vet jag bättre och har lärt mig att göra som schweizarna: dricka spriten som avec till kaffet.

Jag kan inte riktigt sluta dela med mig av "mitt" paradis Schweiz. Hittade några magiska bilder från sommarsemestern och en vandring upp till dammen i Mauvoisin. Första gången jag och Tina vandrade upp dit var 2009. Efter den utflykten fungerade inte mitt knä på över en månad. Så kan det gå. Men utsikten var värd smärtan! Den här gången tvingade vi med stackars Tompa som fick vandra uppåt med lite sämre lungor än vad Tina och jag har. Jag hoppas att han också tyckte det var värt mödan... IMG_2522.jpgIMG_2530.jpgIMG_2561.jpgIMG_2569.jpgDen blå lilla flaskan innehöll vatten för oss denna varma men lite blåsiga sommardag. I sann schweizisk anda skulle den kunna ha innehållit Williamine eller Abricotine. Poire Williams är en spritdryck som tillverkas av williamspäron och är en digestif perfekt att svepa efter att ha förtärt ostfondue. (Recept på ostfondue hittar du här.) I Valais växer både päron och aprikoser i stora mängder. Under min säsongstid var Williamine en sådan där spritsort man gav som en shot till någon för att jävlas. Idag vet jag bättre och har lärt mig att göra som schweizarna: dricka spriten som avec till kaffet. Nere i Martigny, strax före Verbier, finns producenten Morand som sedan 1889 gör en mängd olika slags Eau de Vie. Bäst uppskattar jag deras Douce de Williamine som är lägre i alkohol och len att dricka. I Sverige finns producenten Etters produkter att få tag på i beställningssortimentet. Kanske en rolig present att ge bort till skidåkarvännen som fyller år snart? 20090723growapearinabottlevideo.jpg Vid viss tillverkning av Williamine låter man päronen växa inuti flaskan. 

Imorgon är det förresten en av årets stora webblanseringar på Systembolaget. Klockan 10 släpps vinerna och du hittar dem här. Vad sägs om lite Bonnes-Mares Grand Cru 2013 eller Coteau de Vernon från magiska George Vernay?

Ps. Vin smakar bättre i stora flaskformat.