Blomstrande fläder

Här på Furillen blommar flädern för fullt och det växer hejt vilt, hur mycket som helst, överallt. På midsommarafton passade jag på att göra årets första saft som blev 10 liter outspädd att servera till krogens gäster. Idag skördade jag mer blomklasar för att sätta igång nästa omgång saft.ElderflowerVad passar bättre än att göra fläderblomssaft midsommarklädd?DaniellaJag använder mig av följande grundrecept för min flädersaft som ger 2,5 liter (men gör större mängd eftersom jag producerar uppemot 15 liter åt gången): 30 st fläderblomsklasar 4 st citroner 1,5 liter vatten 1,5 kg strösocker 50 g citronsyra

Rengör citronerna och skiva tunt. Lägg blomklasar i en stor rostfri hink eller bunke. Varva blomklasar med citronskivor så att det blir flera lager. Koka upp vattnet, häll i strösocker och citronsyra och låt koka upp igen. Häll den kokande sockerlagen över fläderblommor och citroner. Täck med plastfolie eller lock och låt saften stå svalt i 3-4 dagar. Sila av saften och häll upp i rengjorda flaskor. Saften kan även frysas in, men då i platsflaskor alternativt vaccpåsar. Elderflower

Här finns mängder av andra recept på flädersaft.