Minst lika viktigt med noll procent i glaset

För några veckor sedan höll jag en alkoholfri provning i samband med att Ica släppte den väl genomarbetade Kockkompassen 2016 där jag är med på ett hörn och pratar om den alkoholfria trenden. Jag fick visa upp mina nollprocentiga experiment som jag har serverat både på Frantzén och Agrikultur. Att alkoholfria alternativ tar mer plats på krogen går inte att förneka längre. Och jag klappar händerna för trenden som är här för att stanna. Som sommelier är det minst lika viktigt att tänka till vad man kan servera till de som inte vill ha alkohol i glaset av olika anledningar. Alkoholfritt

Provningen hölls en tidig morgon på Gastrologik där Jacob och Anton serverade en utomordentligt fin frukost. Jag som i princip aldrig äter frukost kände mig rejält bortskämd.

IMG_5869

Det är kul när saker ger ringar på vattnet. I eftermiddag ska jag hålla en alkoholfri provning för ett gäng kvinnor på en tidningsredaktion. En i gänget var på Gastrologik och inspirerades av att göra en liknande provning för sina kollegor. Så idag har jag fixat och donat och snart bär det av för en rolig provning.

wineandculture.se

Jag gör mycket alkoholfria alternativ själv. Men det är lika viktigt att spana runt vad som finns på marknaden. Johan & Nyström gör gott iste med olika smaksättningar. En variant med fläder och grönt te är läskande. Den här nedan är också spännande smaksatt med gran och citrus.

Dear T

En klassiker är La Ribaudes Pommes Pétillant som finns på bolaget för 39 kr. Frisk och läskande. Såg också att min favoritproducent av öl, Mikkeller, har släppt ännu en variant av alkoholfri bärs. Den följde med hem för att testas.

Alkoholfritt

Bilden på mig är från Ica.