Bourgogne och Loire drabbade av frost

Morgonfrost kan vara något av det vackraste jag vet. Att tänka sig att något så vackert kan förstöra så mycket är svårt. Men i veckan slog frosten till i Bourgogne och Loire. I Bourgogne är det den värsta frosten sedan 1981 som drog in natten den 26 april och har förstört stora delar av årets skörd. Det är fortfarande för tidigt att säga hur mycket som är förstört. Samma natt drabbades även stora delar av Loire där det blev så kallt som -6 grader på vissa platser.

Så vad kan frost ha för konsekvenser för vinodlare? Många producenter och odlare är oroade inför fortsättningen av 2016. Frost innebär att vinrankorna kan ha förstörts. Eftersom det fortfarande är känsliga knoppar på rankorna som inte har blommat ut än är det ett kritiskt läge. Om knopparna fryser innebär det att de med största sannolikhet inte kommer att utvecklas till vindruvor. Skörden kommer att bli betydligt mindre. Kanske uppemot 50-70% mindre på sina ställen. Alltså färre flaskor att kunna sälja. Bourgogne är en av de regioner som efterfrågas mest. Liten produktion, stor efterfrågan = högt pris.

Decanter rapporterar både från Bourgogne och Loire.

Här hittar du nyheter från Bourgogne.