Mina bästa bröllopstips

Bröllopet. För många är det livets viktigaste dag. Man vill att allt ska vara perfekt och att det ska bli en dag att minnas i evigheter. Min dag var förra sommaren, dagen då jag fick känna mig som en blivande drottning. Jag tillhör perfektionisterna och som många kvinnor vill jag ha stenkoll på allt själv. För att du som tillhör samma kategori som jag ska undvika att bli en bridezilla vill jag här dela med mig av mina bästa bröllopstips. Är det något jag själv ansåg var viktigt så var det att undvika att flippa ur...

Platsen för vigsel och fest är viktigt. Men den är viktigt för er, inte gästerna. Välj en plats där ni känner er bekväma och kan slappna av. Min dröm har alltid varit att få gifta mig på en alptopp. Vi pratade om det och övervägde tanken. Det var egentligen planen. Till slut kände vi dock att vi ville dela dagen med familj och vänner vilket inte hade fungerat lika enkelt om vi var på en snötäckt alptopp. Det blev alltså plan B. Vigsel i kyrkan där jag döptes och fest på en vacker gård precis invid kyrkan, där jag hade min häst uppstallad under tonåren. En plats där vi båda växte upp. Platsen är viktig och det är bara ni själva som kan bestämma om ni vill vara hemma i trädgården, på en tropisk strand, i ett slott eller en lada på landet. Det är endast ni själva och er budget som styr. Ingen annan.

Foto Victoria Stillwell

Jag vill ha kontroll på situationen och har svårt att lita på att andra sköter sitt jobb. Alltid. Du kan styra mycket själv, men av egen erfarenhet, ta hjälp av andra. Delegera ut uppgifter och gör inte allt själv. Jag gjorde det mesta på egen hand vilket kanske gjorde mig lite väl trött... I efterhand känner jag att det hade varit smartare att be om hjälp med fler saker. Du måste inte sitta och skriva alla inbjudningar för hand ensam mitt i natten efter jobbet. Du kan be mamma eller svärmor att skriva på kuverten. Eller varför inte en vän.

Foto Victoria Stillwell

Peka ut vad andra kan göra. Eftersom jag själv är i krogbranschen har jag mycket kontakter och vet hur man anordnar en fest. Ditt bröllop är ett ypperligt tillfälle att utnyttja alla kontakter du sitter inne på. När du tänker efter så känner du nog fler du kan ta hjälp av än du tror. Du kanske känner en fotograf, musiker, reklamare, florist och konditor? Eller så känner du någon som känner någon... Är de duktiga på vad de gör är det bara att prata med dem och se om de vill hjälpa till. Anlitar du proffs så är det lättare att släppa taget och låta de sköta sitt. Och det här är viktigt: låt dem göra sin grej. Ge dem en hint om vad ni själva gillar och låt de skapa därefter. Jag lovar att det kommer bli så mycket bättre än om du själv bestämmer allt i minsta detalj.

Foto Victoria Stillwell

Jag är väldigt glad att jag hade så fantastiska människor omkring mig som fick mig att slappna av och litade på att de gjorde ett utmärkt jobb. Min florist gav jag några bilder på buketter som jag tyckte var fina, därefter fick han skapa själv. Jag hade ingen aning om hur buketten skulle se ut förrän den hämtades. Jag själv hade aldrig kunnat ens föreställa mig vad jag fick. Samma sak när det kom till vår tårta. Jag berättade för Tea som gjorde vår tårta vilka smaker vi ville ha och vilken färgskala vi önskade. Därefter fick hon fria händer. Första gången jag såg resultatet var när vi skulle skära upp tårtan. Och det kunde inte ha blivit bättre. Varken tårtan eller buketten.

Foto Victoria Stillwell

När du känner dig trygg med människorna omkring dig kan du själv få en fantastisk dag. Och det är ju målet med dagen, att den ska vara som i en saga. Låt proffsen skapa frisyren och sminket. Ge dem fria händer. Min frisör som gjorde bruduppsättningen sa något till mig när och fixade mitt hår som gjorde mig så glad: Det är så härligt med dig Danni att du är så lugn. Jag har aldrig varit med om en brud som är så cool. Det är så himla skönt att få skapa på egen hand. 

Foto Victoria Stillwell

Det är helt okej att vara nervös.

Foto Victoria Stillwell

Klänningen ja... Det sägs att när du ser klänningen så vet du att det är den som gäller. Så även för mig. Du kan ha en bild i huvudet av hur du vill att den ska se ut. Men jag lovar dig, det kommer bli något helt annat i slutändan. Jag själv hade en bild av en enkel gammaldags spetsklänning. Tänk 20-tal. Resultatet blev lite annorlunda. Det var ryggen jag föll för. Den virkade helt fantastiskt mönstrade bara ryggen. Och ja, den blev något helt annat än vad jag hade tänkt mig från början. Men när jag såg den blev jag såld. Då är det bara att ge med sig.

Foto Victoria Stillwell

Se till att ta mycket bilder. Anlita en proffsfotograf men be också vänner fota mycket. Ställ upp ett kamerastativ någonstans på festplatsen och låt gästerna ta egna bilder. Det ger ett riktigt gott skratt när man bläddrar igenom alla oväntade bilder ett par veckor senare. Bilderna är det enda som finns kvar efter festen, tillsammans med alla vackra minnen.

Foto Victoria Stillwell

Bjud på er själva. Skratta och ha roligt tillsammans. Glöm inte att det här är er dag. Den enda dagen i livet då allt fokus ligger på just er, ni två tillsammans. Ta vara på stunden och njut. varenda sekund.

Foto Victoria Stillwell

Drick det ni vill. Ni bestämmer. Vill ni dricka champagne hela dagen, ja då är det precis vad ni ska göra. Men glöm inte att dricka mycket vatten också, speciellt om det är varmt och soligt. Det är en lång dag... Vi som älskar champagne kände att det var viktigt för oss att få avnjuta det under vår dag istället för att ta något billigare alternativ som cava eller cremant. Vi valde att dra ner på kostnaderna någon annanstans. Champagnen var viktigt och vi visste att vi skulle ångra oss djupt om vi inte fick ha som vi ville.

Om ni i vanliga fall är nöjda med cava, ja då är det vad ni ska dricka på ert bröllop.

Foto Victoria Stillwell

Njut av stunden även tillsammans med din bästa vän. Hon är minst lika nervös som du och förhoppningsvis väldigt stolt över dig denna dag. Stunder som dessa får man inte särskilt många fler av i livet. Sitt ner, ta vara på ögonblicken ni får ihop. Gråt en skvätt av lycka tillsammans. Kramas och håll om varandra.

Foto Victoria Stillwell

Och återigen, glöm inte att ta vara på nuet. Känn er som kung och drottning för en dag. För det är just precis vad ni är.

Foto Victoria Stillwell

Ovan var mina, brudens, bröllopstips och tankar. Men det känns också viktigt att ge brudgummens sida av det hela. Så nedan har ni Tompas giftastips:

  1. Hitta en partner :) 
  2. Fyll rispåsarna i god tid innan bröllopet – detta för husfriden då bruden i giftastider lätt kan stressas upp över småsaker…
  3. Som brudgum måste du ha koll ALLA viktiga detaljer, det är mycket mer än en ring på fingret. Du MÅSTE ha koll på följande: datum och plats för vigsel, samt klockslag (missar du någon av dessa detaljer kommer du ligga illa till…)
  4. Se i god tid över den klädsel som du (din partner) har bestämt att du ska bära.
  5. Räkna med två skjortor, minst! Planera för fläckar…
  6. Utöver detta rekommenderar jag sköna skor då det finns risk för dans, Resorb för dagen efter och att försöka dricka lite vatten under kvällen :)

Utöver detta rekommenderar jag dig att ge vigselringen till din bestman innan vigseln, för oavsett hur lugn du känner dig kommer stressen infinna sig, så ju färre detaljer du behöver tänka på själv desto bättre. Det vill säga saknas ringen i kyrkan står du fri från skuld!

 Njoy!

Foto Victoria Stillwell

Foton: Victoria Stillwell 

Vill du veta mer om mitt bröllop kan du läsa här. Och även här. Vad vi drack finner du här.