Tre tips under 200!

Efter de avklarade helgerna ekar mångas plånbok tom. Likaså min måste jag motvilligt erkänna. Tips kommer från många håll på viner under hundralappen. Jag har lovat mig själv att aldrig tipsa om sådant jag inte skulle köpa till mitt eget hem. Det är skillnad på köpa och dricka, därför skriver jag köpa. Sommelierer kan ibland ses som glassnurrande vinsnobbar vilket jag till viss del kan förstå när det läggs upp bilder på Instagram med dyra viner som konsumeras. Dock känner jag själv att jag inte tillhör glassnurrar-eliten, jag brinner lite väl mycket för alkoholfria alternativ för att platsa in i kategorin... Men du kommer inte se mig tipsa om viner under 80 kr och definitivt aldrig en Bag in Box. Och varför det då? Jo, jag har svårt att tipsa om sådant jag aldrig skulle köpa hem till mig själv eller ge bort till någon i present. Jag kan tycka att det känns lite märkligt att läsa från experter där de tipsar om bästa, billigaste boxen som de aldrig skulle dricka själva. Känns lite som ifall en bilförsäljare rekommenderar dig en bil som han aldrig skulle köra själv.

Folk är beredda att betala mer för vin idag än för 10 år sedan. Vad jag dock vill se är att man börjar planera sina inköp bättre. Det mesta som inhandlas på Systembolaget konsumeras inom 24 timmar. Synd tycker jag. Om du redan nu vet om att du ska ha gäster över på middag om två veckor, börja titta på vad du vill servera för vin redan nu. Då har du tid att köpa vin från beställningssortimentet och därmed ett mycket större urval. Du behöver inte ha bestämt maten, planera istället middag utefter dina vinval. Ingredienserna är oftast lättare att få tag på i mataffären än det superspeciella viner du vill att gästerna ska få uppleva.

Jag vill också slå ett slag för att höja ribban lite när du är på Systembolaget. Att lägga 30 kr extra på en flaska vin kan göra stor skillnad smakmässigt. Hoppet mellan 100 kr och 130 kr kan vara enormt. Köp färre flaskor, konsumera någon flaska mindre men få en bättre upplevelse utav det du dricker. Det är mitt signum. Hellre en riktigt bra flaska än tre halvdana. För mig är det värt att betala lite extra och veta att jag får ett hantverk i glaset, ingen stor bulkproduktion. Kvalité framför kvantitet.

Tre roliga tips under 200 kr:

Maison Rickjaert Côtes du Jura Chardonnay 2011 Nr 2327 149 kr

7 Fuentes El Lance 2013 Nr 99508 179 kr

Other People's Pinot OPP 2014 Nr 99414 169 kr