En perfekt kombination!

Återigen blev det nyårsmiddag i vår lya. Jag har sådan fantastisk tur som har kock-Lina vid min sida. Jag behöver nog inte förklara hur magisk hon är i köket. Hon styr upp en oförglömlig middag med lätthet. Vi kan gå och handla i evigheter. Strosa runt i varsin ände utav butiken, jag kan snegla åt hennes håll och se henne ta upp en grönsak för att känna och dofta. Det är något visst med personer som sitter inne med en sådan slags kreativitet, som får sinnena att hoppa jämfota när snilleblixten infinner sig. Eftersom vi skulle ägna dagen på Sturebadet kändes det viktigt att inte krångla till det för mycket utan att fixa en middag med lätthet. Vi bestämde oss för våra klassiska snacks inspirerade utav Werners Gourmetservice. "Chips och dipp", alltså 500 g Kalixlöjrom, smetana och dillchips. Man får dubbeldippa hur mycket man vill. Förrätten alltså avklarad utan större krångel.

Sedan var det bara varmrätt och dessert kvar. Vad är vi sugna på för sött egentligen? Vi gick länge och klurade. Tills jag plötsligt utbrast: - Lina, jag vill ha kladdkaka! - Kladdkaka? Jaha, men då får du väl en jädra kladdkaka!

I julklapp fick jag Magnus Nilssons nya bok The Nordic Cook Book så jag tänkte att Magnus måste ju ha något bra recept på kladdkaka. Mycket riktigt. Men jag ville twista till det lite på eget bevåg. Efter en helg i Dalarna med kock-Lina i höstas har jag massor av lingon i frysen. Dessa måste ju användas. Så det blev en kladdkaka med lingon helt enkelt.

px

Magnus Nilssons kladdkaka: 200 g socker En bra nypa salt 40 g kakao 1 sked vaniljsocker 150 g smält smör 2 ägg 125 g vetemjöl En smörad form med ströbröd

Min twist: 200 g frysta lingon 50 g socker

Värm ugnen till 175 grader. Smöra och bröa en kakform på sidorna. Ha endast lite smör i botten, inget ströbröd.

Smält sockret till min twist i en stekpanna. Tillsätt lingonen för att få de lite karamelliserade. Låt svalna lite innan de hälls ner i formen.

Blanda socker, salt, kakao och vaniljsocker med det smälta smöret som fått svalna. Vispa tills inga klumpar finns kvar. Tillsätt äggen och blanda tills de är helt utblandade. Skikta över mjölet sakta och blanda ut ordentligt utan att överarbetad smeten. Jag är inte förtjust i när det blir för sött, så vi slängde i lite extra havssalt. Mörk choklad och havssalt är ju som ni säkert redan vet väldigt gott ihop.

Häll smeten sakta ner över lingonen. Grädda i ugnen i 13-15 minuter. Vi förberedde kaksmeten kvällen innan utan att grädda, formen ställs då in i kylen över natten för att låta smeten sätta sig. Vi stoppade in den i ugnen 4 timmar före servering och kylde ner den ute på balkongen.

Serveras förslagsvis med syrad grädde och ett glas Don PX 1985 från Toro Albalá som just nu finns på Systembolaget. Don Px 1985 och kladdkaka, en helt perfekt kombination!

px

Självklart måste man dricka något medan man bakar också. Jag är ju ett stort fan utav att lyxa till det med läckerheter vid helt oplanerade tillfällen. För två år sedan köpte jag en flaska utav min egna årgång på bolagets auktion. Den har legat i kylen och jag hade tänkt att öppna den när jag fyller 30 år. Men bara sådär fick jag en känsla av att "Varför vänta?". Det finns ju egentligen inget bättre tillfälle än när man är i sina närmstas sällskap och bara har det mysigt. I mitt fall kock-Lina och min man Tompa. Så jag gick till vinkylen och hämtade flaskan...

1988

Skål på er :)