En schweizare talar

För några veckor sedan hade jag den stora äran att dela scenen tillsammans med den svensktalande schweiziska vinmakaren från Valais, Andy Varonier. Svensktalande därför att hans fru är från Sverige. Tillsammans skulle vi få en publik att förälska sig i Schweiz i samband med att My Switzerland gjorde ett event på Rival. Gemensamt pratade vi om Schweiz som vinland. Andy tyckte att det var oerhört roligt att någon som jag brann så mycket för vinerna från det lilla landet Toblerone. Jag var ju därför tvungen att grilla honom med några kluriga frågor. Varonier

Vad är utmaningarna för en vinmakare i Schweiz? Den största utmaningen är på samma sätt vår fördel. Det är den stora mångfald av druvsorter. Det finns över 70 sorter bara i vår lilla dal, därav många lokala sorter. I vår vingård vinifieras 18 utav dem, vilket innebär att arbetet under skörden naturligtvis blir tyngre. Men även om det är en stor oenologisk utmaning så känner vi oss privilegierade över att kunna arbeta med så hög diversifiering av druvor.

De flesta av schweiziska viner konsumeras av en schweiziska befolkningen, finns det tillräckligt för export? Endast 1-2% av vår totala produktion exporteras. Men med tanke på alla internationella gäster/turister som dricker lokala viner skulle vi kunna säga att det är en typ av export inom landet.

Hur står sig schweiziska viner mot andra "gamla världen" vinländer? Även om schweiziska viner inte är välkända bland konsumenter utanför Schweiz så graderar experter dem till att tillhöra bland de bästa vinerna i världen. Definitivt ett hett tips.

Har du en favoritdruva att arbeta med? Ja, det är den lokala druvan som kallas "Petite Arvine" - även känd som "den salta prinsessan". Prinsessa för sin fantastiskt fruktiga uttryck med aromer av rosa grapefrukt, lime och apelsin och salt för den salta eftersmaken. Även om den är lite av en diva att arbeta med så är resultatet alltid värt varje droppe svett som krävs för att göra det.

Vad är det bästa sättet att lära sig om vin enligt dig? Ämnet vin är inte komplicerat men komplext. Låt oss också tackla det på enklaste möjliga sätt. Och det är att dricka vin och låta vinet berätta för dig om det är gjort för dig eller inte. Förutom att få information om bakgrunden av vinet så kan du genom att göra så med tiden bygga upp en stor databas utav vinkunskap och samtidigt kommer du alltid ha roligt på vägen. Sakta blir ämnet mindre komplicerat men förblir komplext.

Vilket är ditt bästa gastronomiska minne? Mat och vin kombination? Jag var inbjuden att göra ett gästspel på en krog där de serverade ett av mina viner gjort i samma stil som Amarone. De serverade vinet tillsammans med en Moelleux au chocolat. Detta var inte bara en bra kombination utan för mig även en total symbios.

Mer om Schweiz? Läs om ett spännande samarbete eller mina favoriter från Schweiz.