Hittas i min vinkyl

När jag rotar runt i min vinkyl kan jag berätta en kort historia om nästan varje flaska. Var den är inköpt, när jag drack vinet första gången, om jag har besökt producenten eller vilken musik som jag förknippar med vinet. Den här flaskan är inget undantag. Den här flaskan påminner mig om en utav de mäktigaste dagarna i mitt vinliv. Dagen jag fick besöka kungahuset utav Champagne: Superproducenten Krug grundat 1843 utav Joseph Krug.

"Min vinkyl skall alltid innehålla minst en flaska Krug."

För två år sedan hade jag den stora äran att få gå runt i källaren hos Krug samt dricka deras fantastiska bubbliga viner. Jag var i sjunde himlen. Som ett litet barn på julafton. Krug är något av det godaste jag vet. En champagne med power. Fasansfullt gott helt enkelt och behöver nog inte presenteras särskilt mycket mer. Flaskan inhandlades direkt efter besöket i Reims. Vi gick raka vägen till en liten vinbutik inne i stan och handlade denna butelj som jag har märkt upp med inköpsdatum. Och sedan dess har jag en regel: min vinkyl skall alltid innehålla minst en flaska Krug. Än så länge är det tyvärr bara en men jag hoppas att det ändras snart. När den här flaskan ska avnjutas? En skön vardagskväll tillsammans med Tompa och kock-Lina när det ligger en ny i kylen.

Krug

Är du nyfiken på hur det ser ut i kungahuset i Reims? Här är bilder från mitt besök.

Om jag hade möjlighet att välja ut ett drömvin som jag skulle få dricka ett glas (eller gärna en flaska…) utav är det utan tvekan Krug Clos d’Ambonnay. Denna champagne gjord på Pinot Noir som kommer från den 0,68 hektar lilla vingårdsplätten Clos d’Ambonnay i byn med samma namn, Ambonnay. Självklart är det en väldigt liten produktion utav denna rariret och därav det fina priset som börjar någonstans på 16.000 kr om man får tag på en flaska. Vad jag önskar mig när jag fyller 30? Äsch, det är lite mer än två år kvar! Bara att börja spara mamma…

ambonnaybottle

En flaska Krug kan nog vara det absolut bästa julklappstipset jag har om du funderar på vad du ska köpa till vinälskaren. Jag menar, vem tycker inte om Krug? Krug Grande Cuvée säljs på Systembolaget för det ynka priset 1499kr och har artikelnummer 7494.